Εκκενώθηκαν δύο καταλήψεις σε ΕΜΠ και πανεπιστήμιο Κρήτης: Το ένα κτίριο ήταν υπό κατάληψη από το 2003 (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Εκκενώθηκαν δύο καταλήψεις σε ΕΜΠ και πανεπιστήμιο Κρήτης: Το ένα κτίριο ήταν υπό κατάληψη από το 2003 (vid)
Δύο επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων σε χώρο της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στου Ζωγράφου καθώς και σε κτίριο στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα (30/9) επιχειρήσεις εκκένωσης σε δύο κατειλημμένα κτίρια.

Το πρώτο σημείο ήταν τμήμα της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που βρίσκεται στην περιοχή Ζωγράφου. Το δεύτερο ήταν ένα κτίριο στο Ηράκλειο της Κρήτης, το οποίο ανήκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Και οι δύο χώροι, οι οποίοι ήταν κατειλημμένοι, παραδόθηκαν σε εκπροσώπους των αντίστοιχων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Ο χώρος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου βρισκόταν υπό κατάληψη για περίπου 20 χρόνια. Είχε προηγηθεί απόπειρα έξωσης στις 31 Αυγούστου 2023, οπότε και επιστράφηκε επίσημα στον Κοσμήτορα της Σχολής. Ωστόσο, επανακαταλήφθηκε αργότερα.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης ανακαλύφθηκαν και κατασχέθηκαν από τους χώρους έξι μονάδες υπολογιστών, δοχεία σπρέι, πολλές αναρχικές αφίσες, μια στολή αεροπόρου, πανό, γάντια, χειρόγραφες σημειώσεις, ένα μεγάφωνο και ένα μόντεμ, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, η αστυνομία ανακάλυψε και κατέσχεσε 29 γκλομπ, τσεκούρια, κράνη, μάσκες αερίων, έγγραφα ταυτότητας που δεν ανήκαν στους συλληφθέντες, μικρές ποσότητες ναρκωτικών, κουτιά με πέτρες και υλικά για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν συνολικά 10 άτομα.