Κανονικά οι πτήσεις την Πέμπτη (21/09): Παράνομη κρίθηκε η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Newsroom
Κανονικά οι πτήσεις την Πέμπτη (21/09): Παράνομη κρίθηκε η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας
Οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια θα πραγματοποιηθούν κανoνικά αύριο (21/09).

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η απεργία της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας που είχαν ανακοινώσει για αύριο Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το υπουργείο Μεταφορών προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών κατά της απεργίας και αυτό με τη σειρά του την έκρινε παράνομη και καταχρηστική.

Ως εκ τούτου, αύριο Πέμπτη οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια θα πραγματοποιηθούν κανoνικά.

Χωρίς μετρό και ΗΣΑΠ αύριο η Αθήνα: Πως θα κινηθούν λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι στο μετρό και τον ηλεκτρικό.

Στην απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο, συμμετέχει και το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΑ.

Τα λεωφορεία θα κινούνται από τις 9:00 έως τις 21:00 καθώς οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας 5.00 π.μ., ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, δηλαδή στις 00:00.

Επίσης, σύμφωνα με την ένωση εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, τα τρόλεϊ θα κινούνται μόνο μεταξύ 9:00-21:00 λόγω στάσης εργασίας. Κανονικά αναμένεται να κινηθούν τα λεωφορεία στις γραμμές οι οποίες έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ.

Στάση εργασία θα γίνει και στο τραμ από τις 13:30 έως τη λήξη της βάρδιας, δηλαδή στις 00:00.

Ποιοι συμμετέχουν

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την προκήρυξη εικοσιτετράωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Στην ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα καλεί σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10.30.

Και η ΠΕΝΕΝ (ναύτες) καλεί τα μέλη της σε 24ωρη παμπειραϊκή απεργία. Στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «προδοτική και υπονομευτική» της στάση της ηγεσίας – πλειοψηφίας της ΠΝΟ, η οποία αρνήθηκε την σύγκλιση του οργάνου.

ΠΟΕΔΗΝ: «Καταργεί το 8ωρο και το 5ήμερο - Ποινικοποιεί τον συνδικαλισμό»

Η ΠΟΕΔΗΝ από την πλευρά της με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία, συμπληρώνοντας – μεταξύ άλλων – στην ανακοίνωσή της: «Το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση. Για να “ζήσει” αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση. Ακόμα και σήμερα εργοδότες και δημόσιο δεν σέβονται θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με κακοπληρωμένη εργασία, με οφειλόμενα δεκάδες ρεπό και ημέρες κανονικών αδειών. Πόσο μάλλον μετά την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις».

Κάλεσμα σε πανεργατική απεργία στις 21 Σεπτεμβρίου σε κάθε πόλη της χώρας απευθύνει το ΠΑΜΕ, προκειμένου να μην περάσει το «νομοσχέδιο - κτηνωδία» του Υπουργείου Εργασίας. Το ΠΑΜΕ κάνει λόγο για νομοσχέδιο «τερατούργημα» που «επιβάλει 13ωρες δουλειάς την ημέρα, 78ωρες δουλειάς την εβδομάδα, προχωρά στην κατάργηση του διαλείμματος της εργασίας, μιας σειράς επιδομάτων ως αποτέλεσμα της κυριαρχίας των νέων ελαστικών μορφών απασχόλησης, του πενθήμερου και της Κυριακής αργίας και σε μια σειρά νέους κλάδους όπως στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών».

Εργατικά κέντρα

Επίσης, αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα: Πάτρας, Λαυρίου – Ανατ. Αττικής, Λάρισας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Αρτας, ΒΣ Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λευκάδας, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Σάμου, Λέσβου, Ζακύνθου, Λαμίας, Αμαλιάδας, Κέρκυρας, Φωκίδας. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι Ομοσπονδίες Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Οικοδόμων, Φαρμάκου.