Νέα έρευνα ισχυρίζεται ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να συρρικνώσει τους όρχεις

Επιμέλεια: Newsroom
Νέα έρευνα ισχυρίζεται ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να συρρικνώσει τους όρχεις
Μια νέα έρευνα έρχεται να «ανάψει» φωτιές τους χρήστες των ηλεκτρονικών τσιγάρων καθώς ισχυρίζεται ότι μπορεί να συρρικνώσει τους όρχεις και να προκαλέσει χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων.

Οι χρήστες των ηλεκτρονικών τσιγάρων όλο και αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, όμως μια νέα έρευνα έρχεται να ταράξει τα νερά.

Τούρκοι επιστήμονες θέλησαν να διαπιστώσουν τι επιπτώσεις έχει το άτμισμα στους όρχεις αλλά και στον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους αρουραίους.

Όπως είναι γνωστό, τα ποντίκια και οι αρουραίοι έχουν ανατομικές και γενετικές ομοιότητες με τους ανθρώπους και για αυτό τον λόγο, οι επιστήμονες τα χρησιμοποιούν συχνά στα πειράματά τους.

Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι αν συμβεί κάτι στους αρουραίους, τότε κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί και στους ανθρώπους που ατμίζουν. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ισπανικό ιατρικό περιοδικό Revista Internacional de Andrología και τα ευρήματα ήταν τουλάχιστον ενδιαφέροντα.

Αρχικά μέτρησαν το μέγεθος των γεννητικών οργάνων των αρουραίων καθώς και τον αριθμό σπερματοζωαρίων πριν ξεκινήσουν τις δοκιμές τους. Διαπίστωσαν ότι ο μέσος αρουραίος είχε περίπου 98,5 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο.

Τα ζώα στη συνέχεια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η μία εκτέθηκε στον καπνό του τσιγάρου μάρκας Winston, η δεύτερη δέχθηκε ατμούς ηλεκτρονικού τσιγάρου από έναν ατμό Joyetech eGo Aio 1500 mAh και η τρίτη έμεινε όπως ήταν.

Τους έβαλαν σε «ειδικά σχεδιασμένα βάζα» και τους έδιναν καπνό ή ατμό δύο φορές την ημέρα για μία ώρα κάθε φορά. Η ομάδα των επιστημόνων διαπίστωσε ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώθηκε σε περίπου 95,1 εκατομμύρια όταν «χτυπήθηκε» με τον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου και σε 89 εκατομμύρια όταν εκτέθηκε στον παραδοσιακό καπνό του τσιγάρου.

Οι αρουραίοι που εκτέθηκαν στον καπνό του τσιγάρου είχαν τους μικρότερους όρχεις σε σύγκριση με την ομάδα του ηλεκτρονικού τσιγάρου και της ομάδας ελέγχου. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ανακάλυψαν μερικούς αρουραίους με διακοπή του διαχωρισμού των γεννητικών κυττάρων, σχηματισμό κοιλότητας, νέκρωση, ίνωση και ατροφία.

Κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα: «Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν αλλαγές στην ιστοπαθολογία των όρχεων, στο σπερμογράφημα και στις παραμέτρους του οξειδωτικού στρες σε αρουραίους που εκτέθηκαν στον καπνό τσιγάρου και ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Επομένως, παρότι του το υγρό του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει εισαχθεί ως αβλαβές σε μελέτες, θα μπορούσε να αυξήσει το οξειδωτικό στρες και να προκαλέσει μορφολογικές αλλαγές στον όρχι. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν τα αποτελέσματα του σπερμογράμματος μετά την έκθεση».