Τι λένε οι ειδικοί για τις νέες ψηφιακές ταυτότητες: «Όλες οι πληροφορίες είναι κρυπτογραφημένες με αλγόριθμο»

Επιμέλεια: Newsroom
Τι λένε οι ειδικοί για τις νέες ψηφιακές ταυτότητες: «Όλες οι πληροφορίες είναι κρυπτογραφημένες με αλγόριθμο»
Μεγάλη είναι η κουβέντα που έχει ανοίξει για τις νέες ταυτότητες, με τους ειδικούς να προσπαθούν να πείσουν και τον τελευταίο καχύποπτο συμπολίτη μας.

Στα πρώτα trend του ΤikTok φιγουράρουν οι νέες ταυτότητες με όλο και περισσότερους χρήστες να ξεδιπλώνουν τη δική τους άποψη.

Την ώρα που οι φωνές πληθαίνουν, οι ειδικοί μιλάνε στο Live News και με σύνεση και ψυχραιμία απαντούν στα σενάρια συνωμοσίας που θέλουν τις νέες ταυτότητες να έχουν τσιπ παρακολούθησης, σύστημα γεωεντοπισμού αλλά και χάραγμα αντίχριστου!

«Η αλήθεια πάντως είναι πως αυτή η κάρτα του πολίτη δεν θα την έχουμε αιώνια. Για την ακρίβεια θα έχει διάρκεια ισχύος 10 έτη» και όπως εξηγεί ο Νίκος Βασιλάκος αυτό που θα προσφέρει είναι μεγαλύτερη ασφάλεια.

«Είναι ασφαλές αυτό. Είναι ασφαλές γιατί ό,τι είναι κυβερνητικό είναι και κρυπτογραφημένο. Εγώ δεν είμαι και καμία επιστήμονας όμως έχω κάποιες αμφιβολίες. Έχω άγχη. Πόσο εύκολο ένας χάκερ να έχει πρόσβαση».

Οι πολέμιοι ταυτοτήτων υποστηρίζουν πως συγκεντρώνονται πολλά προσωπικά δεδομένα σε μια κάρτα. Με τους ειδικούς να καθησυχάζουν πως το γεγονός πως θα αναγράφονται τέτοια στοιχεία γίνεται μόνο για την διευκόλυνση των πολιτών.

«Το να αποκτήσει πρόσβαση το ΑΦΜ δεν είναι κάτι που μπορεί να ανησυχήσει. Το ΑΦΜ κυκλοφορεί. Όσο ανησυχήσετε στα ξενοδοχείο. Η ψηφιακή ταυτότητα, θα έχει το μέγεθος όπως μίας πιστωτικής κάρτας και θα έχει ένα τσιπ το οποίο θα περιλαμβάνει πληροφορίες με βιομετρικά στοιχεία. Το τσιπάκι αυτό θα μπορεί να αναγνωριστεί από μακριά και θα δίνει την δυνατότητα στην Αστυνομία να έχει πρόσβαση στα δικά μας δεδομένα», είπε αρχικά και συμπλήρωσε: «Στις νέες ταυτότητες όλες οι πληροφορίες είναι κρυπτογραφημένες με αλγόριθμο, ο οποίος δεν ”σπάει”. Έχει καταφέρει ποτέ κανείς να μπει στην ΑΑΔΕ; Ό, τι είναι κυβερνητικό δεν αγγίζεται».