Τραγικό φινάλε στην υπόθεση του εξαφανισμένου υποβρυχίου: «Ακαριαίος θάνατος και για τους πέντε επιβάτες»

Τραγικό φινάλε στην υπόθεση του εξαφανισμένου υποβρυχίου: «Ακαριαίος θάνατος και για τους πέντε επιβάτες»
Τραγικό φινάλε γράφτηκε στις έρευνες του υποβρυχίου, καθώς η Oceangate εκτιμά ότι πέντε επιβαίνοντες έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η αμερικανική ακτοφυλακή και η OceanGate Expeditions επιβεβαίωσαν τον θάνατο των πέντε ανδρών που επέβαιναν στο εξαφανισμένο υποβρύχιο Τιτανικός, τμήματα του οποίου ανακαλύφθηκαν σήμερα στον πυθμένα του ωκεανού, 500 μέτρα από την πλώρη του διάσημου πλοίου.

Το πλαίσιο προσγείωσης και το πίσω κάλυμμα του αγνοούμενου υποβρυχίου ανακαλύφθηκαν σήμερα από ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο, σε ένα «καταστροφικό χτύπημα» για κάθε ελπίδα ότι οι άνδρες μπορεί να βρεθούν ακόμη ζωντανοί.

Αυτό θα σήμαινε ότι το υποβρύχιο υπέστη ρωγμή και κατέρρευσε κάτω από την υποβρύχια πίεση, σκοτώνοντας ακαριαία και τους πέντε άνδρες που επέβαιναν σε αυτό.

Ακαριαίος ο θάνατός τους

Ο θάνατός τους φαίνεται πώς ήταν ακαριαίος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. «Η μόνη σωτήρια χάρη είναι ότι ο θάνατος θα ήταν άμεσος, κυριολεκτικά σε χιλιοστά του δευτερολέπτου και οι άνδρες δεν θα είχαν ιδέα τι συνέβαινε», δήλωσε στο Skynews, ο David Mearns, ένας εμπειρογνώμονας διάσωσης που γνώριζε δύο από τους πέντε επιβαίνοντες.

«Οι επιβάτες του εξαφανισμένου υποβρυχίου Titan θα είχαν πεθάνει ακαριαία και δεν θα γνώριζαν καν ότι υπήρχε πρόβλημα εάν το σκάφος είχε εκραγεί», δήλωσε ο Dale Mole, πρώην γιατρός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στο BBC.

«Ο θάνατος θα ήταν ακαριαίος», είπε στο BBC. Αν και αυτό το αποτέλεσμα θα ήταν τραγικό, ο Mole είπε ότι το να κολλήσει μέσα στο σκάφος θα ήταν μια πολύ χειρότερη εναλλακτική για το πλήρωμα του Titan.

Απώλεια του θαλάμου πίεσης

Ο υποναύαρχος της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, Mauger δήλωσε ότι το πρωί ένα μη επανδρωμένο σκάφος του Horizon Artic εντόπισε ένα ουραίο πτερύγιο του υποβρυχίου Titan περίπου 1600 πόδια από την πλώρη του ναυαγίου του Τιτανικού.

Επίσης βρήκαν πρόσθετα συντρίμμια, κάτι που συνάδει με μια καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης.

Το σημείο όπου βρέθηκαν τα συντρίμμια
Σύμφωνα με το λιμενικό, στο σημείο όπου βρέθηκαν τα συντρίμμια δεν υπάρχουν συντρίμμια από το ναυάγιο ενώ εκεί υπολογίζεται ότι έγινε και η τελευταία επικοινωνία του βαθυσκάφους με την επιφάνεια.

Πλέον θεωρείται πως οι πέντε επιβάτες είναι νεκροί, στο συμβάν που συντελέστηκε 111 χρόνια μετά το ναυάγιο με τους τουλάχιστον 1.514 νεκρούς.

Η ανακοίνωση της OceanGate:


«Αυτοί οι άνδρες ήταν αληθινοί εξερευνητές που μοιράζονταν ένα ξεχωριστό πνεύμα περιπέτειας και ένα βαθύ πάθος για την εξερεύνηση και την προστασία των ωκεανών. Οι καρδιές μας είναι με αυτές τις πέντε ψυχές και κάθε μέλος των οικογενειών τους αυτή την τραγική στιγμή. Θρηνούμε για την απώλεια των ζωών και τη χαρά που προσέφεραν σε όλους όσους γνώριζαν.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά λυπηρή στιγμή για τους υπαλλήλους μας που είναι εξαντλημένοι και θρηνούν για τις απώλειες. Η οικογένεια της OceanGate είναι ευγνώμων για τους άνδρες και τις γυναίκες που επέσπευσαν στην ευρείας κλίμακας επιχείρηση. Εκτιμούμε την επιμονή του για την εύρεση των πέντε εξερευνητών, τις ημέρες και τις νύχτες ακούραστης εργασίας.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά λυπηρή στιγμή για όλους τους εξερευνητές και τα μέλη των οικογενειών εκείνων που χάθηκαν στη θάλασσα. Ζητάμε να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητα των οικογενειών σε αυτή την οδυνηρή στιγμή».

Νωρίτερα ο εμπειρογνώμονας David Mearns ο οποίος διατηρούσε φιλικές σχέσεις με δύο από τους επιβάτες του υποβρυχίου, είπε ότι δέχθηκε μήνυμα στο κινητό του από άνθρωπο που είναι «άμεσα συνδεδεμένος» με τις έρευνες και τον ενημέρωσε ότι τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν είναι κομμάτια του βαθυσκάφους.