«Αυτή είναι η μέρα που φοβόμασταν εδώ και πάρα πολύ καιρό»: Βετεράνος εξερευνητής του Τιτανικού μιλάει για το εξαφανισμένο υποβρύχιο

«Αυτή είναι η μέρα που φοβόμασταν εδώ και πάρα πολύ καιρό»: Βετεράνος εξερευνητής του Τιτανικού μιλάει για το εξαφανισμένο υποβρύχιο
Η εξαφάνιση του υποβρύχιου σκάφους κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, που έδωσε το έναυσμα για μια ξέφρενη διεθνή έρευνα, έχει αφήσει "συντετριμμένη" την κοινότητα των εξερευνητών βαθέων υδάτων.

Ο Joe MacInnis, μέλος της πρώτης αποστολής για τον εντοπισμό του ναυαγίου του Τιτανικού, λέει ότι η κοινότητα των εξερευνητών βαθιάς θάλασσας έχει μείνει «συντετριμμένη» από το τραγικό γεγονός.

Οι αρχές από τον Καναδά και τις ΗΠΑ έχουν αναπτύξει εξειδικευμένα αεροσκάφη και πλοία για να αναζητήσουν τους πέντε ανθρώπους που επέβαιναν σε ένα σκάφος 6,4 μέτρων, το οποίο έχασε την επαφή του περίπου μία ώρα και 45 λεπτά μετά από προγραμματισμένη κατάδυση την Κυριακή, σχεδόν 400 μίλια (640 χιλιόμετρα) από τις ακτές του Νιουφάουντλαντ.

Ο MacInnes εκτιμά ότι μία ώρα και 45 λεπτά ήταν αρκετά για να φτάσει το υποβρύχιο, που ονομάζεται Titan, στο ναυάγιο του Τιτανικού. Ο βετεράνος εξερευνητής βαθέων υδάτων έχει πραγματοποιήσει δύο ταξίδια στο περίφημο ναυάγιο με ρωσικό πλήρωμα, στο πλαίσιο των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ Imax Titanica του 1992.

Στη δεύτερη αποστολή του στον Τιτανικό, ο MacInnis και το πλήρωμα βρέθηκαν για λίγο κολλημένοι σε μέρος του θρυλικού ναυαγίου. Ένα δεύτερο υποβρύχιο στάλθηκε για να βρει έναν τρόπο να κουνηθεί απαλά το σκάφος και να μπορέσει να ελευθερωθεί. Στο ίδιο ταξίδι, το πλήρωμα έχασε τη ραδιοεπικοινωνία αφού το υποβρύχιο πήγε πίσω από τις προπέλες του Τιτανικού για να τραβήξει υλικό για το ντοκιμαντέρ.

Τη Δευτέρα(19/06), ο υποναύαρχος John Mauger της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα πληρώματα του «κάνουν ό,τι μπορούν» για να βρουν το υποβρύχιο. Η ακτοφυλακή βασίζεται σε αεροσκάφη, ορισμένα από τα οποία έχουν δυνατότητες υποβρύχιας ανίχνευσης. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι έχουν τη δυνατότητα να αναζητούν μόνο ήχους προς το παρόν.

«Το φοβόμασταν αυτό εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο MacInnis στον Guardian , προσθέτοντας ότι η είδηση έχει συγκλονίσει μια στενή κοινότητα επιστημόνων και εξερευνητών που έχουν περάσει μεγάλο μέρος της ζωής τους σπρώχνοντας περισσότερο στο σκοτάδι της βαθιάς θάλασσας.

«Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα του ωκεανού, ειδικά στα βαθύτερα νερά του. Είναι πραγματικά ένας τόπος φόβου» κατέληξε.