Ναυάγιο στην Πύλο: Τα βίντεο-ντοκουμέντα δεν ήταν μέσα από το αλιευτικό λίγο πριν βυθιστεί

Επιμέλεια: Newsroom
Ναυάγιο στην Πύλο: Τα βίντεο-ντοκουμέντα δεν ήταν μέσα από το αλιευτικό λίγο πριν βυθιστεί
Βίντεο από κατάστρωμα αλιευτικού με μετανάστες είδαν το φως της δημοσιότητας. Το Mega μετέδωσε ότι πρόκειται για βίντεο ντοκουμέντο από το ναυάγιο της Πύλου όμως σύμφωνα με τα Ελληνικά hoaxes κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Βίντεο που φέρονται να τράβηξαν μετανάστες μέσα από αλιευτικό σκάφος, μετέδωσε το κανάλι στο κεντρικό τους δελτίο, υποστηρίζοντας ότι είναι πλάνα τραβηγμένα λίγες ώρες πριν το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Στο πρώτο βίντεο που παρουσιάζει το Mega φαίνονται οι μετανάστες ντυμένοι με χοντρά ρούχα ενώ το βίντεο ανέβηκε από τον «balikhan870» στο TikTok.

Σε άλλο πλάνο φαίνεται ένας άνθρωπος που κρατά ένα μπουκάλι νερό και λίγα μπισκότα. Στο βάθος διακρίνονται ελάχιστες γυναίκες και μικρά παιδιά. Οι μετανάστες κάθονται ασφυκτικά ο ένας δίπλα στον άλλον, με τα γόνατα κολλημένα στο στήθος. Πολλοί από τους επιβαίνοντες κάνουν το σήμα της νίκης στην κάμερα.

Δεν ήταν βίντεο μέσα από το αλιευτικό πριν βυθιστεί

Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα τα Ελληνικά hoaxes ενημέρωσαν ότι τα συγκεκριμένα βίντεο δεν έχουν καμία σχέση με το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου. Σύμφωνα με την έρευνα που έκαναν, προκύπτει ότι ο χρόνος των αναρτήσεων αυτού του οπτικοακουστικού υλικού (από τις 27 Μαΐου 2023 και μετά), η αναφερόμενη Πακιστανική ιθαγένεια, τα καταγεγραμμένα στο βίντεο στοιχεία του πλοίου όπου επέβαινε ο χρήστης που τα ανέβασε καθώς και αυτά του διασωστικού πλοίου, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο TikToker βρισκόταν σε πλοίο με μετανάστες που διασώθηκαν από την Ιταλική Ακτοφυλακή στις 25 Μαΐου 2023.

Σε ρεπορτάζ ιταλικών μέσων ενημέρωσης είχε αναφερθεί ότι η Ακτοφυλακή της Ιταλίας, με τη συνδρομή πολεμικού πλοίου, προέβη σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με αποτέλεσμα τη διάσωση μεταναστών – μεταξύ άλλων και Πακιστανικής καταγωγής – σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σικελίας.