Η Ουκρανία σχεδιάζει τη μαζική εκκένωση του Κιέβου αν η πρωτεύουσα μείνει χωρίς ρεύμα (vid)

Newsroom
Η Ουκρανία σχεδιάζει τη μαζική εκκένωση του Κιέβου αν η πρωτεύουσα μείνει χωρίς ρεύμα (vid)
Σχέδιο εκκένωσης για τα τρία εκατομμύρια των κατοίκων της ουκρανικής πρωτεύουσας ετοιμάζουν οι Αρχές, σε περίπτωση που η πόλη βρεθεί αντιμέτωπη με ολικό μπλακ άουτ.

Καθώς οι ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές ενέργειας της Ουκρανίας συνεχίζονται, η εθνική διαχειρίστρια εταιρία του δικτύου ηλεκτροδότησης Ukrenergo, επιβάλει επιπλέον περιορισμούς στην χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας στο Κίεβο και σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας, ενώ διακοπές ρεύματος ήδη εφαρμόζονται εδώ και μέρες για να περιοριστεί η κατανάλωση από τους πολίτες.

Ήδη, το 40% της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας έχει υποστεί ζημιά ή έχει καταστραφεί.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους των New York Times, ετοιμάζεται σχέδιο εκκένωσης του Κιέβου - περίπου τριών εκατομμυρίων κατοίκων - σε περίπτωση που η πόλη μείνει χωρίς ρεύμα και νερό για μέρες μέσα στον χειμώνα.

«Καταλαβαίνουμε ότι αν η Ρωσία συνεχίσει τέτοιες επιθέσεις, μπορεί να χάσουμε ολόκληρο το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Ρομάν Τκατσούκ, διευθυντής ασφαλείας στο Κίεβο, σε συνέντευξή του την Παρασκευή(04/11). «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προετοιμαζόμαστε για έναν κρύο χειμώνα».

Εκτός από τα περισσότερα από 1.000 καταφύγια, οι αρχές της πόλης έχουν εξοπλίσει τα οχήματα έκτακτης ανάγκης με μεγάφωνα σε περίπτωση που τα συστήματα επικοινωνίας αποτύχουν και έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τα σημεία συγκέντρωσης εκκένωσης.