Οι μωβ μέδουσες «πολιορκούν» και το Ιόνιο: Πού έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, τι πρέπει να ξέρουμε (vid)

Newsroom
Οι μωβ μέδουσες «πολιορκούν» και το Ιόνιο: Πού έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, τι πρέπει να ξέρουμε (vid)
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες.

Μωβ μέδουσες έχει γεμίσει το Ιόνιο και λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν υπάρχει μεγάλη ανησυχία.

Το 2018, όσοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στις παραλίες της ευρύτερης περιοχής είχαν ζήσει ένα εφιαλτικό καλοκαίρι εξαιτίας της εξάπλωσης των μεδουσών στις ακτές.

Πού έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής

Σύμφωνα με το ελληνικό παρατηρητήριο της βιοποικιλότητας, οι κινήσεις των μεδουσών έχουν καταγραφεί από τον χειμώνα και φαίνεται ότι έχουμε εξάπλωση του είδους των μωβ μεδουσών στον Ιόνιο και ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται έντονες αναφορές για τις περιοχές της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, των Παξών, των Αντίπαξων, του Αμβρακικού κόλπου αλλά και της Κέρκυρας, αναφέρει το Open.

Έτσι, όλοι περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο το οποίο βρίσκεται σε έξαρση απ' ότι λένε οι επιστήμονες σε ολόκληρη την Μεσόγειο.

Τι είναι οι μωβ μέδουσες

Η μωβ μέδουσα (επιστημονική ονομασία: Pelagia noctiluca) είναι μέδουσα της οικογένειας Πελαγίδες και το μόνο αναγνωρισμένο επί του παρόντος είδος στο γένος της.

Η επιστημονική ονομασία προέρχεται από τα ελληνικά, πελαγία σημαίνει «θαλασσινός», από τη λέξη πέλαγο, και στα λατινικά noctiluca είναι η συνδυαστική μορφή του nox «νύχτα» και lux σημαίνει φως επομένως, η Pelagia noctiluca μπορεί να περιγραφεί ως ένας θαλάσσιος οργανισμός με την ικανότητα να λάμπει στο σκοτάδι (βιοφωταύγεια).

Απαντάται παγκοσμίως σε τροπικές και θερμές εύκρατες θάλασσες,αν και υπάρχει υποψίες ότι καταγραφές από την περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού, η οποία περιλαμβάνει τη Μεσόγειο και τον Κόλπο του Μεξικού, αντιπροσωπεύουν στενά συγγενικά αλλά προς το παρόν μη αναγνωρισμένα είδη.

Ένα αρκετά μικρό και ποικιλόχρωμο είδος, τόσο τα πλοκάμια του όσο και η (ασυνήθιστο στις μέδουσες) καμπάνα καλύπτονται από κεντριά.
Συμπτώματα από το τσίμπημά της

Τα περιστατικά τσιμπήματος είναι κοινά, επώδυνα και τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά γενικά δεν είναι επικίνδυνα.

Όταν μεγάλος αριθμός αυτού του ωκεάνιου είδους ξεβράζεται στην ακτή, η τοπική οικονομία μπορεί να επηρεαστεί επειδή οι τουρίστες αποφεύγουν τις παραλίες και μπορεί να τσιμπήσουν τους ψαράδες ενώ προσπαθούν να ανασύρουν τα δίχτυα τους, τα οποία μπορεί να γεμίσουν μέδουσες.

Επιπλέον, έχουν καταγραφεί σμήνη Pelagia noctiluca που εξαφανίζουν ολόκληρα ιχθυοτροφεία. Εξαιτίας αυτού, έχει γίνει ένα από τα πιο μελετημένα είδη μεδουσών.