Top-5: Οι καλύτεροι strikers στην ιστορία της Premier League

Gazzetta team
Top-5: Οι καλύτεροι strikers στην ιστορία της Premier League

bet365

Εκατοντάδες γκολ, τίτλοι, ακόμη και χτυπήματα σε οπαδούς. Είναι δύσκολο να επιλέξεις τις πέντε καλύτερες μηχανές των γκολ που έχει δει η Premier League, αλλά όχι αδύνατο.

5. ΓΟΥΕΪΝ ΡΟΥΝΕΪ (491 ματς - 208 γκολ)

«Να θυμάστε το όνομα, Γουέιν Ρούνεϊ», είπε ο σχολιαστής Clive Tyldesley. Λίγοι ξέρουν, βέβαια, ότι αυτό το έκανε με όλους τους νέους παίκτες τότε, λέγοντας «να θυμάστε το όνομα Στέισι Λονγκ» και «θα ακούσετε πολλά περισσότερα για αυτό το παιδί, τον Σον Ντόχερτι». Για τον Ρούνεϊ, πάντως, ήταν απολύτως σωστός. Εκείνη η γκολάρα για την Εβερτον κόντρα στην Αρσεναλ τον Οκτώβριο του 2002, όταν ήταν 16 ετών, ήταν το πρώτο από τα συνολικά 208 γκολ στην Premier League, στο δρόμο για την κατάκτηση πέντε πρωταθλημάτων με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το βραβείο του καλύτερου παίκτη το 2010. Στα γκολ πρόσθεσε και 103 ασίστ, επίδοση χειρότερη μόνο από τους Ράιαν Γκιγκς και Σεσκ Φάμπρεγας.

4. ΣΕΡΧΙΟ ΑΓΟΥΕΡΟ (219 ματς - 151 γκολ)

«Οι αμυντικοί με κοιτάζουν, βλέπουν ένα κοντό παιδί, προσπαθούν να με ανατρέψουν και... έφυγα, τα λέμε αργότερα». Αν το να ανατρέψεις τον Αργεντίνο είναι αρκετά δύσκολο, το να τον σταματήσεις από το να σκοράρει είναι σχεδόν αδύνατο. Κανείς δεν μπορεί να κοντράρει το goals-per-minutes ratio του στράικερ της Μάντσεστερ Σίτι. Ο Ντένις Μπέργκαμπ μπορεί να έχει σκοράρει το καλύτερο γκολ στην ιστορία της Premier League, όπως το έχουν ψηφίσει οι οπαδοί, αλλά ο Αγουέρο σκόραρε το πιο αξιομνημόνευτο. Το γκολ στις καθυστερήσεις κόντρα στην ΚΠΡ που έδωσε τον τίτλο στη Σίτι το 2012 είναι μία από τις πιο δραματικές στιγμές στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, αλλά παρ' όλα αυτά έπρεπε να περιμένουμε ως το 2017-18 για να δούμε τον Αγουέρο στην καλύτερη 11άδα της χρονιάς. Εκείνο το γκολ ήρθε στην πρώτη από τις επτά σεζόν που έχει περάσει, ως τώρα, στη Σίτι, με τον 29χρονο να έχει τουλάχιστον 20 γκολ στις πέντε από αυτές.

3. ΕΡΙΚ ΚΑΝΤΟΝΑ (156 ματς - 70 γκολ)

«Δεν χτύπησα αρκετά δυνατά εκείνο τον οπαδό. Επρεπε να τον έχω χτυπήσει πιο σκληρά». Ο Καντονά αναφέρεται στο χτύπημα του στον οπαδό της Κρίσταλ Πάλας Μάθιου Σίμονς, ο οποίος λογικά το είχε πάρει το μήνυμα του. Αν τον Γάλλο θα τον θυμούνται όλοι μερικώς για αυτό το κουνγκ φου χτύπημα του στο Selhurst Park το 1995, κανείς στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δε θα ξεχάσει ποτέ τον τρόπο με τον οποίο ο Γάλλος επιθετικός μεταμόρφωσε την ομάδα και την οδήγησε στο πρώτο της πρωτάθλημα έπειτα από αναμονή 26 χρόνων. Ψηλά ο γιακάς, έξω το στήθος, ο Καντονά έκανε κουμάντο στο γήπεδο και έβαζε σχεδόν ένα γκολ άνα δύο ματς, εκπληκτικά στατιστικά για κάποιον που δεν έπαιζε σαν καθαρός φορ. Πέτυχε, επίσης, το πρώτο χατ-τρικ της Premier League, με τη φανέλα της Λιντς στο 5-0 επί της Τότεναμ, το 1992.

2. ΑΛΑΝ ΣΙΡΕΡ (441 ματς - 260 γκολ)

29 Δεκεμβρίου 1993. Ewood Park. 20:09. Ο Τιμ Σέργουντ σεντράρει από δεξιά, ο Αλαν Σίρερ βρίσκει ελάχιστο χώρο στην περιοχή και στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του τερματοφύλακα της Εβερτον, Νέβιλ Σάουθχολ. Ενα από τα κλασικά γκολ του Σίρερ, αυτά που έβαζε συνεχώς για την Μπλάκμπερν και στη συνέχεια για τη Νιούκασλ. Αυτό, όμως, ήταν ξεχωριστό, ακόμη κι αν δεν το ήξερε εκείνη τη στιγμή. Ηταν αυτό που τον έβαλε στην 1η θέση των σκόρερ της Premier League και κράτησε το ρεκόρ αφού 25 χρόνια μετά κανείς δεν έφτασε καν κοντά. Η Premier League ήταν... 16 μηνών τότε. Το εκπληκτικό είναι ότι ο Σίρερ, πρώτος σκόρερ ήδη, είχε περάσει αρκετούς από αυτούς τους μήνες εκτός δράσης λόγω τραυματισμού στους χιαστούς. Δεν ήταν βασικός σε κανένα ματς από την Boxing Day του 1992 ως τον Σεπτέμβριο του 1993. Είχε βάλει 16 γκολ σε 21 ματς πριν τον τραυματισμό του και μετά την επιστροφή του έβαλε 24 για την Μπλάκμπερν. Σκόραρε 31 φορές σε 40 ματς το 1993-94, 34 σε 42 το 1994-95, 31 σε 35 το 1995-96, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί παίκτης της χρονιάς το 1994 και το 1995, στο δρόμο προς την κατάκτηση του τίτλου με την Μπλάκμπερν.

Καμία έκπληξη, επομένως, για το γεγονός ότι το αφεντικό της ομάδας, ο Τζακ Γουόκερ, ήθελε τόσο πολύ να κρατήσει στην ομάδα τον Σίρερ, ώστε να του προτείνει συμβόλαιο ως παίκτη-προπονητή το 1996 και ενώ ήταν μόλις 25 ετών. Ο Αλαν αρνήθηκε ευγενικά, υπογράφοντας στη Νιούκασλ για το ποσό-ρεκόρ των 15 εκατ. λιρών και αμέσως αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Premier League για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Οταν αποσύρθηκε το 2006, είχε σκοράρει 148 φορές με τη Νιούκασλ, φτάνοντας στα 260 συνολικά. Στην πορεία προς όλα αυτά, έκανε ρεκόρ στα χατ-τρικ (11) συνολικά, ρεκόρ για τα περισσότερα σε μία σεζόν (πέντε το 1995-96), ρεκόρ για τα περισσότερα γκολ σε ένα ματς (πέντε, κόντρα στη Σέφιλντ Γουένσντεϊ το 1999). Η Premier League ποτέ δεν είδε μια μηχανή των γκολ όπως αυτός.

1. ΤΙΕΡΙ ΑΝΡΙ (258 ματς - 175 γκολ)

«Πρέπει να βάζω και άσχημα γκολ», είχε πει στο FourFourTwo ο Τιερί Ανρί. «Δε θέλω να ακουστώ κάπως, αλλά συνήθως δε βάζω άσχημα γκολ. Μου αρέσει να κάνω όμορφα πράγματα στο γήπεδο. Μου αρέσει να παίζω για τον κόσμο». Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Ανρί είχε πετύχει το αντικειμενικά σπουδαιότερο γκολ του στην Premier League, σηκώνοντας την μπάλα και στέλνοντας τη στα δίχτυα του Φαμπιέν Μπαρτέζ σε ένα Αρσεναλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Highbury. Ηταν απερίγραπτο. Ο Τιερί μπορεί να μην έβαλε τόσα γκολ όσα ο Σίρερ, αλλά δεν έπαιξε και τόσα ματς - 258 σε σχέση με τα 441 του Αλαν. Και το goals-per-game ratio του πρώην άσου της Αρσεναλ είναι βασικά καλύτερο. Ο πρώην διεθνής Γάλλος τα έκανε όλα αυτά με έναν τρόπο που τον έκανε icon για την Αρσεναλ και την Premier League, αρκεί να δείτε, για παράδειγμα, το γκολ που έβαλε στην Λίβερπουλ τον Απρίλιο του 2004.

Ο Ανρί ποτέ δε σταμάτησε να βάζει όμορφα γκολ για τους Κανονιέρηδες, πετυχαίνοντας 24 το 2001/02 στην πορεία προς τον τίτλο, για να ακολουθήσουν 24, 30, 25 και 27 στις επόμενες τέσσερις σεζόν. Κανείς άλλος δεν έχει πετύχει περισσότερα από 20 σε πέντε διαφορετικές χρονιές. Σε τέσσερις από αυτές ήταν και πρώτος σκόρερ της Premier League, έχοντας αναδειχθεί παίκτης της χρονιάς το 2003 και το 2004. Ο Τιερί επέστρεψε, για λίγους μήνες, στο Λονδίνο το 2012 ως δανεικός από τους New York Red Bulls, με το μοναδικό του γκολ σε αυτή τη δεύτερη θητεία, το νικητήριο στο τελευταίο λεπτό κόντρα στη Σάντερλαντ, να είναι ιδιαίτερα κρίσιμο στην προσπάθεια της Αρσεναλ να εξασφαλίσει την έξοδο στο Champions League. Ακόμη και στα 34 του, έκανε τη διαφορά.

Ενώ ο Σίρερ κατέκτησε μόνο ένα πρωτάθλημα, ο Ανρί τα κατάφερε δύο φορές και στον δεύτερο τίτλο, όντας ο αστέρας των Invincibles (2003/04) με 30 γκολ σε 37 συμμετοχές, έγινε για πάντα... αθάνατος για την Premier League!

Πηγή: FourFourTwo

 

Τελευταία Νέα