Οι πρωτάρηδες των πάγκων στο Champions League

Gazzetta team
Οι πρωτάρηδες των πάγκων στο Champions League

bet365

Δέκα προπονητές θα κάτσουν για πρώτη φορά στον πάγκο στο Champions League και το FourFourTwo του gazzetta.gr σας τους παρουσιάζει.

Γιούλιαν Νάγκλεζμαν (Χόφενχαϊμ)

Αποτελεί ένα από τα πιο hot ονόματα των πάγκων παγκοσμίως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την Χόφενχαϊμ σε ηλικία 29 ετών. Στην πρώτη του (μισή) σεζόν την κράτησε στην Bundesliga, στη δεύτερη την έβγαλε στα προκριματικά του Champions League, όπου αποκλείστηκε από τη μετέπειτα φιναλίστ Λίβερπουλ και στην επόμενη ήταν ξανά στην τετράδα, παίρνοντας αυτή τη φορά απευθείας το εισιτήριο για τους ομίλους! Αυτή θα είναι η τελευταία του σεζόν στην Χόφενχαϊμ, καθώς έχει ήδη συμφωνήσει να αναλάβει την Λειψία το καλοκαίρι του 2019. Από τα πιο λαμπρά μυαλά της προπονητικής, δείχνει ότι θα αφήσει εποχή.

Νίκο Κόβατς (Μπάγερν)

Μετά τον πάγκο της Κροατίας ακολούθησε εκείνος της Άιντραχτ, στην οποία έκανε απίθανη δουλειά, οδηγώντας την πέρυσι στο θρίαμβο επί της Μπάγερν και στην κατάκτηση του Κυπέλλου. Αυτό ήταν το παιχνίδι που έπεισε τη διοίκηση των Βαυαρών, που δεν έβρισκε πολλές λύσεις, να του δώσει την ευκαιρία να επιστρέψει στο Μόναχο, αυτή τη φορά ως προπονητής. Το ξεκίνημα στη σεζόν είναι πολύ καλό και ο Νίκο Κόβατς ετοιμάζεται για τα πρώτα του παιχνίδια στο Champions League στους πάγκους με ένα εκ των παραδοσιακών φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Ντομένικο Τεντέσκο (Σάλκε)

Στην περίφημη σχολή προπονητικής της Ομοσπονδίας της Γερμανίας ολοκλήρωσε τις σπουδές του με βαθμό καλύτερο από εκείνον του Νάγκελζμαν. Η πρώτη του δουλειά ήταν σχεδόν... αυτοκτονίας στον πάγκο της Άουε στη δεύτερη κατηγορία, όμως με μόλις τρεις μήνες στη δουλειά απέδειξε την αξία του, έκανε το μικρό θαύμα, αποφεύγοντας τον υποβιβασμό και εντυπωσίασε τη διοίκηση της Σάλκε, που του έδωσε τα ηνία εν λευκώ. Και στην πρώτη του σεζόν στον πάγκο των βασιλικών μπλε τους οδήγησε ξανά στα αστέρια. Η φετινή σεζόν έχει ξεκινήσει με πολλά προβλήματα, όμως ο Τεντέσκο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά σε ότι αφορά το σύγχρονο πρέσινγκ στο ποδόσφαιρο.

Μαρίνος Ουζουνίδης (ΑΕΚ)

Ο 49χρονος τεχνικός δεν είναι «νέος» στους πάγκους, όμως στην πιο ώριμη προπονητική περίοδο της καριέρας του οδήγησε την ΑΕΚ από δύσκολο μονοπάτι στους ομίλους του Champions League, όπου θα βρεθεί για πρώτη φορά. Τα δύο τελευταία χρόνια έκανε εκπληκτική δουλειά στον Παναθηναϊκό υπό πολύ δύσκολες συνθήκες και όταν ο Μανόλο Χιμένεθ αποφάσισε να επιστρέψει στην Ισπανία η διοίκηση της ΑΕΚ δεν το σκέφτηκε για δεύτερη φορά. Και δικαιώθηκε άμεσα, βάζοντας πολλά εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία μετά τις προκρίσεις επί των Σέλτικ και Βίντι για την πρώτη παρουσία στα αστέρια μετά τη σεζόν 2006-07.

Μαρθελίνο (Βαλένθια)

Για μία τριετία έκανε πολύ καλή δουλειά στην Βιγιαρεάλ, αλλά στην Ευρώπη κατάφερε να φτάσει μέχρι τους ομίλους του Europa League. Ανέλαβε την Βαλένθια το καλοκαίρι του 2017 και στην πρώτη του σεζόν την έφερε στην τετράδα και στους ομίλους του Champions League φέτος, παίζοντας πολύ ωραίο ποδόσφαιρο στη μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν. Φέτος, το ξεκίνημα δεν είναι το ίδιο καλό, όμως το γεγονός ότι ο ύμνος του Champions League θα ακουστεί ξανά στο Mestalla ίσως φέρει την ώθηση που χρειάζονται οι «νυχτερίδες» για να βρουν την περσινή τους φόρμα. Ο 53χρονος τεχνικός έχει στην Βαλένθια τον καλύτερο μέσο όρο βαθμών στην καριέρα του και τους έχει κερδίσει όλους με την ποιότητα του ποδοσφαίρου της ομάδας του.

Μαρκ Φαν Μπόμελ (Αϊντχόφεν)

Ο Φιλίπ Κοκού έφυγε για την Τουρκία (Φενέρμπαχτσε) και η Αϊντχόφεν αποφάσισε να δώσει στον Μαρκ Φαν Μπόμελ την πρώτη του δουλειά σε πάγκο (ήταν στην U19 για ένα χρόνο). Ο 41χρονος τεχνικός παρέλαβε μία «έτοιμη» ομάδα και έχει κάνει εντυπωσιακό ξεκίνημα στη σεζόν, χάνοντας μόνο το Σούπερ Καπ στην Ολλανδία από την Φέγενορντ και αυτό στα πέναλτι. Απέκλεισε την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοβ στα προκριματικά και στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League θα αντιμετωπίσει μία από τις πρώην ομάδες του. Με κλασικό ολλανδικό στυλ και 4-3-3 θα προσπαθήσει να μπει στην ελίτ των πάγκων.

Βλάνταν Μιλόγιεβιτς (Ερυθρός Αστέρας)

Ο 48χρονος τεχνικός απέδειξε πόσο καλός είναι στον πάγκο του Πανιωνίου και εξαργύρωσε την παρουσία του στη Νέα Σμύρνη με την ευκαιρία να προπονήσει τον Ερυθρό Αστέρα. Στην πρώτη του κιόλας σεζόν στο Βελιγράδι οδήγησε την ομάδα του στον τίτλο και στην πρόκριση στα νοκ άουτ του Europa League, ενώ συνέχισε με την μεγαλύτερη επιτυχία των τελευταίων 25 χρόνων για τον Αστέρα. Έφτασε μέχρι τους ομίλους του Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου, καθώς την τελευταία φορά που συμμετείχε στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση υπήρχαν μόνο νοκ άουτ. Στο δρόμο για αυτή την τεράστια επιτυχία απέκλεισε τις Σπαρτάκς Γιουρμάλα, Σουντούβα, Σπαρτάκ Τρνάβα και Ζάλτσμπουργκ κατά σειρά. Βέβαια, τώρα αρχίζουν τα (πολύ) δύσκολα.

Έρικ Τεν Χαγκ (Άγιαξ)

Έκανε πολύ καλά δουλειά στην Ουτρέχτη και κέρδισε με το σπαθί του τη μεγαλύτερη πρόκληση στην προπονητική του καριέρα. Ο 48χρονος τεχνικός ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Άγιαξ τον Ιανουάριο του 2018 και φέτος τον οδήγησε στους ομίλους του Champions League, αποκλείοντας Στουρμ Γκρατς και Ντινάμο Κιέβου. Πόσες ήττες μετράει στο διάστημά του στο Άμστερνταμ; Μόλις δύο… Τώρα, θέλει να αποδείξει ότι έχει αυτό που χρειάζεται και στο υψηλότερο επίπεδο, ανεβάζοντας την ποιότητα του Άγιαξ τους τελευταίους μήνες.

Ιβάν Λέκο (Μπριζ)

Πέρασε από την Ελλάδα ως βοηθός του Τούντορ στον ΠΑΟΚ και το καλοκαίρι του 2016 αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό του δρόμο, αναλαμβάνοντας τη Λόιβεν στο Βέλγιο. Ύστερα από μόλις ένα χρόνο εκεί, η Μπριζ του χτύπησε την πόρτα και μόλις στην πρώτη του σεζόν την οδήγησε με άνεση στον τίτλο, κάτι που της έδωσε το εισιτήριο απευθείας για τους ομίλους του Champions League. Ο 40χρονος Κροάτης θεωρείται εξαιρετικός στην επικοινωνία με τους παίκτες του, το ίδιο καλός ψυχολόγος και φέτος η Μπριζ έχει ξεκινήσει το ίδιο καλά στο πρωτάθλημα με 6 νίκες και 1 ισοπαλία.

Χεράρδο Σεοάνε (Γιουνγκ Μπόις)

Ο Άντι Χίτερ ήταν εκείνος που έγραψε ιστορία, οδηγώντας την Γιουνγκ Μπόις στο πρώτο της πρωτάθλημα μετά το 1986, όμως την άφησε για την πρόκληση της Bundesliga και τον πάγκο της Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Έτσι, τη θέση του με το τέλος της προηγούμενης σεζόν πήρε ο Σεοάνε. Βοηθός για χρόνια στην Λουκέρνη, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία τον περασμένο Ιανουάριο, την οδήγησε στην ευρωπαϊκή έξοδο και έπεισε τη διοίκηση της Γιουνγκ Μπόις ότι η καριέρα του βρίσκεται σε άνοδο. Θα βρεθεί στους ομίλους του Champions League, έχοντας μόλις 28 παιχνίδια ως πρώτος προπονητής στην καριέρα του!

 

Τελευταία Νέα