Ελεύθεροι... κι ωραίοι

Ελεύθεροι... κι ωραίοι

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για πέντε ποδοσφαιριστές της Πρέμιερ Λιγκ, που έβγαλαν... τα λεφτά τους, αν και οι ομάδες τους δεν είχαν δώσει ούτε μία λίρα για να τους αποκτήσουν.

Ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς ξεκίνησε από την πρώτη κιόλας αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ την... απόσβεση, σκοράροντας στο 3-1 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Μπόρνμουθ. Κι αν οι «κόκκινοι διάβολοι» έριξαν ένα... σκασμό λεφτά (105 εκατομμύρια ευρώ) για τη μεταγραφή του Πολ Πογκμπά από την Γιουβέντους, για την απόκτηση του Σουηδού επιθετικού δε χρειάστηκε να δώσουν ούτε ένα ευρώ στην προηγούμενη ομάδα του. Το συμβόλαιο του Ιμπραϊμοβιτς με την Παρί Σεν Ζερμέν είχε εκπνεύσει, με αποτέλεσμα η Γιουνάιτεντ να τον αποκτήσει ως ελεύθερο. Συνήθως, οι ομάδες δαπανούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θα δώσουν το κάτι παραπάνω (π.χ. Πογκμπά), όμως υπάρχουν περιπτώσεις, που τη διαφορά έκαναν παίκτες, οι οποίοι αποκτήθηκαν ως ελεύθεροι (π.χ. Ιμπραϊμοβιτς). Το FourFourTwo του gazzetta.gr παρουσιάζει πέντε τέτοιες περιπτώσεις «ελεύθερων» παικτών, που τελικά αποδείχθηκαν... ωραίοι.

Σολ Κάμπελ (Άρσεναλ)
Το καλοκαίρι του 2001, το συμβόλαιο του Άγγλου αμυντικού με την Τότεναμ έληγε, με τη διοίκηση του συλλόγου να του προσφέρει νέο συμβόλαιο, που θα τον έκανε τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη της ομάδας. Ο ίδιος αρχικά διαβεβαίωνε πως θα παραμείνει στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν, όμως στη συνέχεια δήλωσε πως ήθελε να αγωνιστεί σε ομάδα Τσάμπιονς Λιγκ. Τι κι αν όσο αγωνιζόταν στην Τότεναμ, είχε δηλώσει πως δε θα έπαιζε ποτέ στη μισητή αντίπαλο, Άρσεναλ, εντούτοις υπέγραψε ως ελεύθερος με την ομάδα του Βενγκέρ. Οι οπαδοί της Τότεναμ τον αποκάλεσαν «Ιούδα», όμως η επιλογή του Κάμπελ αποδείχθηκε εξαιρετική. Με τον ίδιο στυλοβάτη στην άμυνά τους, οι «κανονιέρηδες» κατέκτησαν 2 πρωταθλήματα (το 2003-04 αήττητοι), 3 κύπελλα και 1 Community Shield, ενώ το 2006 έφτασαν μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου σκόραρε ο Άγγλος. Εκείνη τη χρονιά αποχώρησε από την Άρσεναλ, για να επιστρέψει και πάλι το 2010.

Γιούργκεν Κλίνσμαν (Τότεναμ)
Μπορεί ένας παίκτης να γίνει ήρωας μέσα σε μόλις έξι μήνες; Όταν πρόκειται για τον Γιούργκεν Κλίνσμαν, μάλλον ναι. Τη σεζόν 1994-95, η Τότεναμ τον είχε αποκτήσει από την Μονακό, έναντι 2 εκατομμυρίων λιρών. Μέσα σε μία σεζόν, ο Γερμανός επιθετικός σημείωσε 30 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του ’95 να φύγει για την Μπάγερν Μονάχου. Στη συνέχεια ακολούθησε η Σαμπντόρια, στην οποία δεν αγωνίστηκε πολύ και έμεινε ελεύθερος τον Ιανουάριο του ’98. Την ίδια εποχή, η Τότεναμ έδινε μάχη για να αποφύγει τον υποβιβασμό, με τον Κλίνσμαν να επιστρέφει ως ελεύθερος στην πρώην του ομάδα. Στους τελευταίους εννέα αγώνες της σεζόν, ο Γερμανός στράικερ σημείωσε οκτώ γκολ, βοηθώντας τους «πετεινούς» στην παραμονή στην Πρέμιερ Λιγκ. Μάλιστα, σε ένα αγώνα κόντρα στην Γουίμπλεντον πέτυχε τέσσερα τέρματα, πριν ουσιαστικά αποσυρθεί από την ενεργό δράση στο τέλεος εκείνης της σεζόν.

Τζιανλούκα Βιάλι (Τσέλσι)
Το 1996 κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ με τη φανέλα της Γιουβέντους, όμως η ηλικία του (32 ετών) ήταν τέτοια, που η «Κυρία» δεν του ανανέωσε το συμβόλαιο, με αποτέλεσμα ο Ιταλός επιθετικός να μείνει ελεύθερος και να υπογράψει συμβόλαιο με την αγγλική Τσέλσι. Την πρώτη του κιόλας σεζόν κατέκτησε το κύπελλο Αγγλίας, όμως με τον Ρουντ Γκούλιτ στον πάγκο, ο Βιάλι δεν μπορούσε να «καπαρώσει» θέση βασικού. Τελικά, τον Φεβρουάριο του ’98 ο Γκούλιτ απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία και ο Ιταλός πήρε ευκαιρίες από... τον εαυτό του. Ο Τζιανλούκα Βιάλι έγινε παίκτης-προπονητής της Τσέλσι, κατακτώντας την ίδια σεζόν το Λιγκ Καπ, το Κύπελλο Κυπελλούχων και στη συνέχεια το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Την επόμενη σεζόν, τερμάτισε με τους «μπλε» στην 3η θέση της Πρέμιερ Λιγκ, την υψηλότερη από το 1955, όταν και είχαν κατακτήσει το πρωτάθλημα. Το 1999 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, σκοράροντας στο τελευταίο του παιχνίδι κόντρα στην Ντέρμπι, με τον ίδιο να έχει συνολικό απολογισμό αυτά τα τρία χρόνια 40 γκολ σε 83 συμμετοχές.

Γκάρι Μακάλιστερ (Λίβερπουλ)
Μετά από σπουδαία καριέρα σε Λέστερ, Λιντς και Κόβεντρι, ο Σκωτσέζος μέσος είχε ήδη κλείσει το 35ο έτος της ηλικίας του το 2000, όταν υπέγραψε ως ελεύθερος με την Λίβερπουλ. Πολλοί αναρωτήθηκαν για τη συγκεκριμένη επιλογή του Ζεράρ Ουγιέ, όμως λίγους μήνες αργότερα πήραν την απάντηση του Γάλλου τεχνικού: «Αυτή ήταν η πιο εμπνευσμένη μεταγραφή στην καριέρα μου». Ο Γκάρι Μακάλιστερ ήταν ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της Λίβερπουλ τη σεζόν 2000-01, όταν οι «κόκκινοι» κατέκτησαν το τρεμπλ (Κύπελλο Αγγλίας, Λιγκ Καπ, Κύπελλο ΟΥΕΦΑ). Σε εκείνο τον συγκλονιστικό τελικό κόντρα στην Αλαβές (5-4), ο Σκωτσέζος πέτυχε ένα γκολ, έδωσε τρεις ασίστ και ψηφίστηκε MVP της αναμέτρησης. Στα αξιοσημείωτα της διετούς παρουσίας του στο Άνφιλντ ήταν και ένα γκολ με φάουλ από τα 40 μέτρα στο ντέρμπι κόντρα στην Έβερτον.

Μπραντ Φρίντελ (Μπλάκμπερν)
Για πρώτη φορά έζησε το αγγλικό όνειρο το 1997, όταν και πήρε για μεταγραφή για την Λίβερπουλ, όμως το συγκεκριμένο όνειρο αποδείχθηκε... εφιάλτης, μιας και σε τρία χρόνια αγωνίστηκε μόλις σε 30 παιχνίδια. Έτσι, το 2000 έμεινε ελεύθερος, με την Μπλάκμπερν να αποσπά την υπογραφή του Αμερικανού τερματοφύλακα και να λύνει για τα επόμενα οκτώ χρόνια το πρόβλημά της κάτω από τα δοκάρια. Μέχρι το 2008, ο Φρίντελ αγωνίστηκε σε 302 παιχνίδια με τη φανέλα της Μπλάκμπερν, το 2002-03 αναδείχθηκε MVP της σεζόν, ενώ στις 21 Φεβρουαρίου 2004 σε έναν αγώνα απέναντι στην Τσάρλτον, έγινε ο δεύτερος τερματοφύλακας στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ (μετά τον Πίτερ Σμάιχελ) που σκόραρε.

 

Τελευταία Νέα