Από τον Σαχίν στον Πούλισιτς

Από τον Σαχίν στον Πούλισιτς

Από τον Σαχίν στον Πούλισιτς

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει τους παίκτες που σκόραραν με τη φανέλα της Μπορούσια Ντόρτμουντ πριν κλείσουν τα 18 τους χρόνια.

Ότι η Ντόρτμουντ αποτελεί μία ομάδα με μακρά παράδοση στην ανάδειξη νεαρών και ταλαντούχων ποδοσφαιριστών δεν είναι κάτι που αποτελεί μυστικό. Τελευταίο... next big thing της γερμανικής ομάδας είναι ο Κρίστιαν Πούλισιτς. Γεννημένος μόλις το 1998 στην Πενσιλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών (με ρίζες από την Κροατία), ο 17χρονος μέσος έχει βαλθεί το τελευταίο διάστημα να βάλει το όνομά του φαρδιά πλατιά στις λίστες των ποδοσφαιρικών ρεκόρ.

Πριν από λίγες ημέρες έγινε ο μικρότερος σε ηλικία Αμερικανός που αγωνίστηκε ποτέ με την εθνική ομάδα της χώρας του, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε ο τέταρτος πιο νέος ποδοσφαιριστής που σκόραρε στην Μπουντεσλίγκα. Σε ηλικία 17 ετών και 212 ημερών, ο Πούλισιτς βρήκε δίχτυα στο 3-0 επί του Αμβούργου και έδωσε συνέχεια στην... παράδοση, που θέλει πολλούς παίκτες της Ντόρτμουντ να σκοράρουν πριν ενηλικιωθούν. Μάλιστα, στο ΤΟΡ-10 των νεότερων σκόρερ στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα, οι... μισοί ήταν παίκτες της Μπορούσια.

Μαρκ-Αντρέ Κρούσκα
Ποδοσφαιριστής των ακαδημιών της Ντόρτμουντ, που στα 17 του χρόνια προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα. Το ντεμπούτο του το έκανε σε ένα παιχνίδι απέναντι στην Καϊζερσλάουτερν τη σεζόν 2004-05 και στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς, ο νυν μέσος της Φρανκφούρτης πέτυχε το πρώτο του γκολ. Αντίπαλος ήταν η Χάνσα Ροστόκ και ο Κρούσκα ήταν τότε 17 χρονών και 327 ημερών.

Ιμπραήμ Τανκό
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ένας 17χρονος Γκανέζος άφηνε την πατρίδα του, προκειμένου να ενταχθεί στην Ντόρτμουντ, όπου έμεινε τελικά για έξι χρόνια. Στην πρώτη του σεζόν στην Γερμανία αγωνίστηκε σε 14 παιχνίδια πρωταθλήματος και σημείωσε ένα τέρμα. Αντίπαλος η Ίρντινγκεν, με τον Τανκό να βρίσκει για πρώτη φορά δίχτυα στην Μπουντεσλίγκα σε ηλικία 17 ετών και 250 ημερών.

Λαρς Ρίκεν
Έχει μείνει στην ιστορία για το γκολ του στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Γιουβέντους το 1997, μόλις 16 δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο. Ο Λαρς Ρίκεν, όμως, έχει έναν ακόμη λόγο για να μπει στα κιτάπια της ιστορίας. Σε έναν αγώνα κόντρα στην Ντούισμπουργκ, τη σεζόν 1993-94, ο Γερμανός μέσος σκόραρε για πρώτη φορά με τη φανέλα της Ντόρτμουντ. Ήταν τότε μόλις 17 ετών και 244 ημερών.

Νούρι Σαχίν
Είναι ο ποδοσφαιριστής που κατέχει το ρεκόρ του πιο μικρού σε ηλικία παίκτη που αγωνίστηκε ποτέ στην Μπουντεσλίγκα, αλλά και του νεότερου σκόρερ σε αυτή. Στις 25 Νοεμβρίου του 2005, ο Τούρκος μέσος βρήκε δίχτυα στην αναμέτρηση της Ντόρτμουντ απέναντι στη Νυρεμβέργη. Μόλις είχε κλείσει τα 17 του χρόνια, αφού για την ακρίβεια ήταν μόλις 17 ετών και 82 ημερών.

Υ.Γ. Το ΤΟΡ-10 των ποδοσφαιριστών που έχουν σκοράρει κάτω των 18 ετών στην Μπουντεσλίγκα συμπληρώνουν (εκτός τώρα από τον Πούλισιτς) οι Ντράξλερ, Βέρνερ, Αμπραμτσικ, Βούτκε και Μπραντ.

 

Τελευταία Νέα