«Μαύρη Ήπειρος» από... χρυσάφι

«Μαύρη Ήπειρος» από... χρυσάφι

«Μαύρη Ήπειρος» από... χρυσάφι

bet365

Η Λίβερπουλ θα δώσει 48 εκατομμύρια λίρες στην Λειψία για την απόκτηση του Ναμπί Κεϊτά και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τις πιο ακριβές μεταγραφές Αφρικανών ποδοσφαιριστών στην ιστορία.

Όταν φέτος το καλοκαίρι η Παρί Σεν Ζερμέν δαπάνησε 400 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση δύο μόνο ποδοσφαιριστών, κάποια ποσά ξαφνικά φαίνονται... μικρά, αν και μόνο τέτοια δεν είναι. Πριν από λίγες ημέρες, η Λίβερπουλ συμφώνησε με την Λειψία στην καταβολή της ρήτρας των 48 εκατομμυρίων λιρών για την απόκτηση του Ναμπί Κεϊτά. Μάλιστα, ο μέσος από την Γουϊνέα θα παραμείνει στη γερμανική ομάδα τη φετινή σεζόν και θα γίνει κάτοικος Άνφιλντ το επόμενο καλοκαίρι. Το συγκεκριμένο ποσό είναι το μεγαλύτερο που έχει δοθεί ποτέ στην ιστορία για έναν Αφρικανό ποδοσφαιριστή και το FourFourTwo του gazzetta.gr παρουσιάζει τους επόμενους πέντε πιο ακριβοπληρωμένους Αφρικανούς της λίστας.

Μοχάμεντ Σαλάχ
Η πρώτη του απόπειρα στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ δε στέφθηκε με επιτυχία. Στην Τσέλσι δεν κατάφερε να «πιάσει», με τον Αιγύπτιο μεσοεπιθετικό να πηγαίνει στην Ιταλία και να βρίσκει τον εαυτό του. Φιορεντίνα και Ρόμα ανέβασαν στα ύψη τις ποδοσφαιρικές μετοχές του Σαλάχ, ο οποίος μπήκε στο «μάτι» του Γιούργκεν Κλοπ. Το φετινό καλοκαίρι, η Λίβερπουλ δαπάνησε 37 εκατομμύρια λίρες για να τον αποκτήσει από τους «τζιαλορόσι» και τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής τη δικαιώνουν. Σε πέντε παιχνίδια, σε όλες τις διοργανώσεις, ο Σαλάχ έχει τρία γκολ και δύο ασίστ, δείχνοντας πως έχει «δέσει» απόλυτα με τους Φιρμίνο και Μανέ.

Σαντιό Μανέ
Η εξαιρετική διετία 2014-2016 με τη φανέλα της Σαουθάμπτον τον έκανε περιζήτητο, όχι μόνο στην Αγγλία, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Τελικά, η ομάδα που αναδείχθηκε νικήτρια στη μονομαχία ήταν η Λίβερπουλ, η οποία τον απέκτησε έναντι 34 εκατομμυρίων λιρών, ένα ποσό που τον καθιστούσε πέρσι ως την πιο ακριβή μεταγραφή Αφρικανού ποδοσφαιριστή στην ιστορία. Το πόσο χρήσιμος ήταν ο Μανέ για την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ, φάνηκε όταν απουσίασε, λόγω υποχρεώσεων με την εθνική του ομάδα στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, αλλά και λόγω τραυματισμού. Φέτος, έχει ξεκινήσει «δαιμονισμένος», βγάζοντας ήδη... τα λεφτά του!

Ερίκ Μπαϊγί
Με την έλευση του Ζοσέ Μουρίνιο πέρσι στο Ολντ Τράφορντ, οι φίλοι της Γιουνάιτεντ πίστεψαν πως από την πρώτη κιόλας στιγμή θα γίνονταν μεταγραφικά... μπαμ. Προς έκπληξη όλων, η πρώτη μεταγραφή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, επί εποχής Special One, ήταν ο Ερίκ Μπαϊγί. Ο κεντρικός αμυντικός από την Ακτή Ελεφαντοστού κόστισε 30 εκατομμύρια λίρες στους «μπέμπηδες», με τον Μουρίνιο να τον εμπιστεύεται ιδιαίτερα, αφού ο Ιβοριανός μέτρησε πέρσι 38 συμμετοχές, σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ και τη φετινή σεζόν βρίσκεται στις αρχικές επιλογές του Πορτογάλου τεχνικού.

Ισλάμ Σλιμανί
Από την πατρίδα του έφυγε το 2013, μετακομίζοντας στην Πορτογαλία, για λογαριασμό της Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Στα «λιοντάρια», ο Αλγερινός επιθετικός... μεγάλωσε ποδοσφαιρικά, με αποκορύφωμα τη σεζόν 2015-16, όταν και σημείωσε 31 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις. Ο Σλιμανί μπήκε στο στόχαστρο αρκετών ευρωπαϊκών κλαμπ, όμως αυτή που κέρδισε την κούρσα πέρσι το καλοκαίρι ήταν η Λέστερ. Εν ενεργεία πρωταθλήτρια Αγγλίας, τότε, δαπάνησε 28 εκατομμύρια λίρες, προκειμένου να αποκτήσει τον συμπατριώτη του Μαχρέζ. Στην πρώτη του σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ δεν προσαρμόστηκε ιδιαίτερα, ελπίζοντας πως φέτος θα... πάρει το αίμα του πίσω!

Βιλφρίντ Μπονί
Το ημερολογιακό έτος 2014 ήταν ο πρώτος σκόρερ στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ, με 20 τέρματα. Αυτές οι επιδόσεις του με τη φανέλα της Σουόνσι, οδήγησαν την Μάντσεστερ Σίτι στην απόφαση να δαπανήσει 28 εκατομμύρια λίρες για να τον αποκτήσει και να τον κάνει – τότε – τον πιο ακριβοπληρωμένο Αφρικανό ποδοσφαιριστή. Αν και ο Ιβοριανός επιθετικός πήρε πολλές ευκαιρίες, δεν κατάφερε να τις αξιοποιήσει και με την έλευση του Πεπ Γκουαρδιόλα άνοιξε ο δρόμος της αποχώρησής του. Δόθηκε δανεικός στην Στόουκ και φέτος επέστρεψε στην Σουόνσι με κανονική μεταγραφή.

 

Τελευταία Νέα