Το πρόβλημα Γκαμπιγκόλ

Το πρόβλημα Γκαμπιγκόλ

bet365

Ο Παναγιώτης Παλλαντζάς γράφει για τον Βραζιλιάνο που αποκτήθηκε μέσα σε ενθουσιασμό από την Ιντερ και τώρα προκαλεί προβληματισμό.

Το όνομα Γκαμπριέλ Μπαρμπόσα, ή αλλιώς Γκαμπιγκόλ, οι Ιταλοί το έμαθαν κατά τη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού από το ρεπορτάζ της Γιουβέντους. Οι Μπιανκονέρι ήθελαν τον επιθετικό της Σάντος αλλά δεν μπορούσαν να τα βρουν με ομάδα-μάνατζερ-οικογένεια και όταν μπήκε στη διεκδίκηση του και η Ιντερ, αποσύρθηκαν. «Δεν συμμετέχουμε σε πλειστηριασμούς», ήταν η εξήγηση από το Τορίνο. Στο Μιλάνο, βέβαια, δεν το είδαν σαν «εξήγηση» αλλά σαν «δικαιολογία» για την μεταγραφική ήττα. Οι Κινέζοι της Suning ήθελαν μια τέτοια νίκη επί της Γιούβε για επικοινωνιακούς λόγους και την έκαναν. Ενα χρόνο μετά, δεν την χαίρονται και τόσο...

Κρίνοντας εκ των υστέρων, μπορεί να πει κανείς ότι από την αρχή φαινόταν ότι αυτός ο «γάμος» δεν ξεκινούσε με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Το όνομα του Γκαμπιγκόλ γράφτηκε για πρώτη φορά για την Ιντερ όσο ήταν ο Ρομπέρτο Μαντσίνι στον πάγκο, με τον προπονητή όμως σχεδόν να αδιαφορεί για ενίσχυση στην επίθεση και να θεωρεί πιο σημαντική την άμυνα. Τελικά, επειδή είχαν μαζευτεί πολλές διαφωνίες, ο «Μάντσιο» τελείωσε από τους Νερατζούρι στις 8 Αυγούστου και ο Γκαμπιγκόλ είχε το μυαλό του στους Ολυμπιακούς Αγώνες και μόνο. Οταν η μεταγραφή του στους Μιλανέζους ολοκληρώθηκε, ήταν η 26η μέρα του Αυγούστου και στον πάγκο της ομάδας βρισκόταν ο Φρανκ Ντε Μπουρ.

Ο 20χρονος Βραζιλιάνος προσγειώθηκε στο Malpensa μέσα σε ενθουσιασμό, η άφιξη του ξεσήκωσε τους τιφόζι αλλά τα πράγματα δεν ήταν καλά και φάνηκε στην πορεία. Ο Μπαρμπόζα λόγω Ολυμπιακών Αγώνων ήταν σε διαφορετικό επίπεδο φυσικής κατάστασης από τους συμπαίκτες του, είχε έναν προπονητή που δεν είχε ζητήσει την απόκτηση του και έπρεπε να προσαρμοστεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα σε μια ομάδα... απροσάρμοστη. Για κάθε πιτσιρικά από την λατινική Αμερική είναι δύσκολη η πρώτη επαφή με την Ευρώπη και χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσει. Οταν αυτό πρέπει να το κάνει σε μια ομάδα που ψάχνεται σε όλα τα επίπεδα, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα.

Η ομάδα που ψάχνεται, άλλωστε, έχει ανάγκη από άμεσα αποτελέσματα για να επανακτήσει την ηρεμία της. Αυτό σημαίνει έξτρα πίεση στον προπονητή και ο προπονητής που πιέζεται θα εμπιστευθεί κυρίως αυτούς που ξέρει και όχι αυτούς που πρέπει να μάθει. Μπορεί να βρεθεί, επομένως, λογική στην επιλογή του Ντε Μπουρ να μην του δίνει χρόνο συμμετοχής και αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά το είπε και ο Στέφανο Πιόλι. Οταν ο Ιταλός διαδέχθηκε τον Ολλανδό, δεν είχε πρόβλημα να ρίξει, με τρόπο, τις σπόντες του για την κατάσταση που παρέλαβε. Οταν η συζήτηση έφτασε στον Γκαμπιγκόλ, όμως, στήριξε τον προκάτοχο του.

«Δεν αμφισβητείται το ταλέντο του αλλά όταν ήρθα, είδα έναν ποδοσφαιριστή που δυσκολευόταν πάρα πολύ να ακολουθήσει τον ρυθμό των προπονήσεων», είπε ο Πιόλι, εξηγώντας τα προβλήματα του νεαρού Βραζιλιάνου. Προβλήματα που δικαίωναν όσους Βραζιλιάνους, δημοσιογράφους ή παράγοντες, έλεγαν το περσινό καλοκαίρι ότι σε αντίθεση με τον Γκαμπριέλ Ζέσους που πήγε στη Μάντσεστερ Σίτι, ο Μπαρμπόσα δεν ήταν ακόμη έτοιμος για να κάνει το ταξίδι στην Ευρώπη και θα ήταν προτιμότερο να παρέμενε για ακόμη μία-δύο χρονιές στη Σάντος.

Αυτή η ανετοιμότητα θα φαινόταν και στην πορεία της σεζόν, όπως και η μη διάθεση της τεχνικής ηγεσίας να δείξει εμπιστοσύνη στον Βραζιλιάνο. Αν ο Ντε Μπουρ δεν μπορούσε να... ρισκάρει με έναν ανέτοιμο πιτσιρικά ταλαντούχο Βραζιλιάνο επειδή πνιγόταν από το άγχος των κακών αποτελεσμάτων, ο Πιόλι δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να αλλάξει πολλά επειδή η ομάδα έκανε σερί νίκες. Ετσι, ο Μπαρμπόσα περιορίστηκε σε ολιγόλεπτες παρουσίες ως αλλαγή, χωρίς να μπορεί, εκ των πραγμάτων, να κάνει την διαφορά. Συνολικά στη σεζόν ο Γκαμπιγκόλ έκανε 10 συμμετοχές, καμία ως βασικός, με συνολικό χρόνο συμμετοχής τα... 111 λεπτά και σκόραρε μία φορά.

Το γκολ, μάλιστα, έδωσε νίκη και το γεγονός ότι αντίπαλος ήταν η Μπολόνια (στο Renato Dall' Ara) έφερε ευχάριστες αναμνήσεις αλλά και υπερβολικές... υπερβολές. «Οπως το Φαινόμενο», έγραφαν οι Ιταλοί αφού θυμήθηκαν ότι και ο Ρονάλντο το πρώτο του γκολ ως Νερατζούρο το έβαλε στην ίδια ομάδα, φέρνοντας για πρώτη φορά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τον Γκαμπιγκόλ. Και για τελευταία, σε ό,τι αφορά τα αγωνιστικά κατορθώματα του. Γιατί είχε και κάποια άλλα, όπως για παράδειγμα η απόφαση του να φύγει από τον πάγκο στο ματς με την Λάτσιο, όταν είδε ότι δεν θα παίξει.

«Η Ιντερ θα πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Αν δεν σκοπεύει να τον βάζει να παίξει, θα πρέπει να τον πουλήσει», είπε ο πατέρας του, την ώρα που ο ίδιος δήλωνε ότι θέλει να παραμείνει στους Μιλανέζους και η ομάδα τον πρότεινε σε 2-3 ομάδες με την μορφή δανεισμού. Παρ' όλα αυτά, τίποτα δεν είναι σίγουρο. Με τον Λουτσιάνο Σπαλέτι να φημίζεται για την ικανότητα του να βελτιώνει τους παίκτες του, η διοίκηση της Ιντερ περιμένει ότι ο νέος προπονητής θα καταφέρει να αξιοποιήσει ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν με καλά ποσά.

Ενας από αυτούς τους παίκτες, προφανώς, είναι και ο Γκαμπιγκόλ. Ο 11ος πιο δυνατός ποδοσφαιριστής του κόσμου από την ηλικία των 21 ετών και κάτω, σύμφωνα με την Telegraph, έχει μπροστά του ένα καλοκαίρι στο οποίο θα πρέπει να πάρει την σωστή απόφαση για το μέλλον του. Και ως καλύτερη επιλογή, σε θεωρητικό επίπεδο πάντα, μοιάζει ο δανεισμός του στην Πόρτο, η οποία έχει αποδείξει ότι ξέρει πώς να κάνει ποδοσφαιριστές τους ταλαντούχους πιτσιρικάδες από τη λατινική Αμερική.

Μία χρονιά μακριά από το Μιλάνο, μάλλον είναι αυτό που χρειάζεται αυτή την στιγμή ο Βραζιλιάνος ώστε να πάρει χρόνο συμμετοχής, να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση του και να επιστρέψει πιο έτοιμος στην Ιταλία. Σε διαφορετική περίπτωση, αν παραμείνει στην Ιντερ, κάθε ματς που θα περνάει χωρίς να παίζει ή χωρίς να παίζει καλά, θα τον φέρνει πιο κοντά στη μόνιμη έξοδο. Και αυτό θα είναι όντως ήττα τόσο για τον ίδιο όσο και για τους Νερατζούρι...

 

Τελευταία Νέα