Ο Οζίλ ξανά στο πλευρό του Ερντογάν!

Ο Οζίλ ξανά στο πλευρό του Ερντογάν!

Gazzetta team
Ο Οζίλ ξανά στο πλευρό του Ερντογάν!

bet365

Ο Μεσούτ Οζίλ τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας για... πολιτικούς λόγους, αφού στάθηκε ξανά στο πλευρό του Ερντογάν, αυτή τη φορά για τους Ουιγούρους.

O Οζίλ ξανά στο επίκεντρο! Οχι, δεν έκανε το απίθανο ματς, δε θυμήθηκε τον παλιό καλό του εαυτό, δεν έκανε μαγική ασίστ! Ο Γερμανός άφησε στην άκρη το αγωνιστικό και επικεντρώθηκε στο να επιτεθεί στην Κίνα! Ο μέσος της Άρσεναλ μέσα από τα ποσταρίσματά του αναφέρθηκε κατά της Κίνας και των διώξεων εναντίον των Ουιγούρων. Οι Ουιγούροι είναι Τουρκική εθνοτική ομάδα που ζει στην Ανατολική και Κεντρική Ασία. Οι Ουιγούροι ζούσαν και ζουν κυρίως στην αυτόνομη επαρχία της Σιντσιάνγκ (αναφέρεται και ως ανατολικό Τουρκιστάν) στην Κίνα. Το 80% των Ουιγούρων της Σιντσιάνγκ ζουν στο νοτιοδυτικό τμήμα της επαρχίας, το Λεκανοπέδιο Ταρίμ.

Εκτός της επαρχίας Σιντσιάνγκ, η μεγαλύτερη κοινότητα Ουιγούρων στην Κίνα βρίσκεται στην περιοχή Ταογιουάν, στη νοτιοκεντρική επαρχία της Χουνάν. Έξω από την Κίνα, σημαντικές κοινότητες Ουιγούρων υπάρχουν στο Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Μικρότερες κοινότητες υπάρχουν στο Αφγανιστάν, Πακιστάν, Γερμανία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες, Νορβηγία. Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Καναδάς, τις ΗΠΑ και την Τουρκία. Σε αντίθεση με το πληθυσμό των Χαν, κυρίαρχοι σε όλη την Κίνα, οι Ουιγούροι μιλούν την Ουιγουρική γλώσσα και γενικά είναι Μουσουλμάνοι. Ο Οζίλ έκανε και σκληρή κριτική για τους Μουσουλμάνους γιατί δεν αναλαμβάνουν δράση να αναδείξουν το θέμα αυτό.

Η Άρσεναλ επέλεξε να πάρει τις αποστάσεις της από τα σχόλια του Οζίλ, αφού δεν θέλει να έχει τις οποιεσδήποτε επιπτώσεις ή... ζημιές στην Κίνα. Μία πολύ μεγάλη αγορά στην οποία έχει εμπορικά συμφέροντα όπου εμπλέκονται από εστιατόρια μέχρι και άλλες εταιρείες. Με τοποθετήσεις της ακόμα και σε media της Κίνας ήθελε να δείξει πως δεν ασπάζεται αυτές τις απόψεις και πως δεν έχει καμία σχέση με αυτές. Ο Οζίλ επέλεξε να αντιδράσει στην κατακραυγή που υπάρχει ανά τον κόσμο για την συγκεκριμένη μουσουλμανική μειονότητα. Περίπου 10 εκατ. ζουν στην συγκεκριμένη επαρχία και πάνω από ένα εκατομμύριο τονίζεται πως έχει κρατηθεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τα τελευταία χρόνια.

Στο Instagram του ο Οζίλ έγραψε πως "το ανατολικό Τουρκιστάν είναι η ανοιχτή πληγή. Αυτούς τους ανθρώπους προσπαθούν να τους διαχωρίσουν από τις καταβολές τους και την θρησκεία τους. Καίνε τα Κοράνια τους. Καταστρέφουν τους χώρους λατρείας και τα τζαμιά τους. Σκοτώνουν τους άγιους ανθρώπους. Απαγορεύουν ή κλείνουν τα σχολεία τους. Πηγαίνουν τους άνδρες μαζί με Κινέζους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι γυναίκες υποχρεώνονται να παντρευτούν Κινέζους. Όμως οι Μουσουλμάνοι σιωπούν. Τους έχουν εγκαταλείψει. Δεν ξέρουν πως έτσι δίνουν την συναίνεσή τους;" Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Οζίλ τοποθείται σχετικά.

Η στήριξή του προς τον Ερντογάν είχε προκαλέσει μεγάλη αντιπαράθεση και ειδικά το 2018 που είχε φωτογραφηθεί μαζί του. Αλλωστε, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας ήταν και κουμπάρος στον γάμο του.

Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε την επίθεση του Οζίλ στην Ομοσπονδία της Γερμανίας ρίχνοντας βολές περί... ρατσιστικής επίθεσης στο πρόσωπό του! «Ξέρω ότι με ήθελε εκτός ομάδας μετά την φωτογραφία μου με τον Ερντογάν, όμως ο Λεβ και ο Μπίρχοφ με στήριξαν. Στα μάτια του Γκρίντελ και των οπαδών του είμαι Γερμανός όταν κερδίζουμε, αλλά ένας... μετανάστης όταν χάνουμε. Πληρώνω φόρους στην Γερμανία, κάνω χορηγίες σε γερμανικά σχολεία, κέρδισα το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014, αλλά... δεν είμαι αποδεκτός από την γερμανική κοινωνία. Μου συμπεριφέρονται σαν να είμαι… διαφορετικός.

Ναι, πήρα το Bambi Award το 2010 ως παράδειγμα επιτυχημένης ενσωμάτωσης στην γερμανική κοινωνία. Παρέλαβα το Silver Laureal Leaf το 2014 από την ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας, ανακηρύχθηκα σε ποδοσφαιρικό πρέσβη της Γερμανίας το 2015. Δεν είμαι Γερμανός; Υπάρχουν άραγε κριτήρια; Οι φίλοι μου ο Μίροσλαβ Κλόζε και ο Λούκας Ποντόλσκι δεν έχουν ποτέ αναφερθεί ως Γερμανο-Πολωνοί, πως γίνεται εγώ να είμαι Τουρκο-Γερμανός; Είναι επειδή μιλάμε για την Τουρκία; Επειδή είμαι Μουσουλμάνος; Μεγάλωσα και εκπαιδεύτηκα στην Γερμανία, γιατί ο κόσμος δεν αποδέχεται ότι είμαι Γερμανός;».

Ο Οζίλ είναι ο 2ος παίκτης της Άρσεναλ που άφησε στην άκρη τη... μπάλα και ασχολήθηκε με την πολιτική. Ο Έκτορ Μπεγιερίν είχε καταφερθεί εναντίον του Μπόρις Τζόσον με σκληρές εκφράσεις και είχε σημειώσει το πόσο σημαντική είναι η ψήφος της αλλαγής στην Αγγλία. Σε αυτήν την περίπτωση η Άρσεναλ δεν έβγαλε αντίδραση ή απάντηση.

 

Τελευταία Νέα