Τα 10 πράγματα που μάθαμε για την Λίβερπουλ το 2018

Τα 10 πράγματα που μάθαμε για την Λίβερπουλ το 2018

Gazzetta team
Τα 10 πράγματα που μάθαμε για την Λίβερπουλ το 2018

bet365

Η χρονιά που φεύγει ήταν καλή για τους Reds και υπάρχουν δέκα λόγοι που το αποδεικνύουν αυτό.

1. Ο ΚΛΟΠ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Η Λίβερπουλ δέχθηκε 23 γκολ στο πρώτο μισό της περσινής σεζόν, πολλά περισσότερα από τις Μάντσεστερ Σίτι (12), Τότεναμ (18), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (14), Τσέλσι (14), ακόμη και την Μπέρνλι (15). Κάποιοι φοβήθηκαν ότι ο ενώ ο Κλοπ μπορούσε να μάθει στην ομάδα του να επιτίθεται, δεν μπορούσε να κάνει το ίδιο και στην άμυνα. Αυτή η κριτική δεν έχει βάση πλέον. Οι Reds έχουν δεχθεί μόνο 7 γκολ στα πρώτα 19 παιχνίδια του 2018-19 και με αυτό τον ρυθμό θα δεχθούν 14 στο τέλος της σεζόν, σπάζοντας το ρεκόρ της Τσέλσι με 15 από το 2004-05. Οι μεταγραφές των Βαν Ντάικ και Αλισον βοήθησαν στο να σκληρύνει μια αδύναμη άμυνα, αλλά ο Κλοπ είχε ήδη βελτιώσει την ομάδα του πριν την άφιξη των δύο. Η Λίβερπουλ έχει πλέον ένα δέσιμο που έλειπε από τα καλύτερα χρόνια του Ράφα Μπενίτεθ στο Anfield.

2. ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΠΟΥΒΑΤΣ

Οταν ο Ζέλικο Μπούβατς έφυγε από την Λίβερπουλ τον Απρίλιο, πολλοί οπαδοί φοβήθηκαν τα χειρότερα. Υπήρχε η εντύπωση ότι ο Σέρβος, ο οποίος δούλευε δίπλα στον Κλοπ από το 2001, ήταν αυτός που είχε καθιερώσει το pressing game των Reds και αναμενόταν ότι η αποχώρηση του θα επηρέαζε την απόδοση της ομάδας. Παρ' όλα αυτά, έπειτα από ένα πιο "ήρεμο" και ρεαλιστικό ξεκίνημα στη σεζόν, η Λίβερπουλ έχει βάλει 16 γκολ στα τελευταία πέντε παιχνίδια του πρωταθλήματος και έχει τώρα την ίδια διαφορά τερμάτων με την Μάντσεστερ Σίτι. Μια πρόσληψη-κλειδί που έκανε ο Κλοπ το καλοκαίρι ήταν ο Ολλανδός coach Πεπίν Λίντερς, ο οποίος αντικατέστησε τον Μπούβατς σαν δεξί χέρι του Γερμανού.

3. Ο ΣΑΛΑΧ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΣΕΖΟΝ

Οταν ο Μοχάμεντ Σαλάχ έκλεισε την πρώτη του σεζόν στο Anfield με 44 γκολ, το αναπόφευκτο ερώτημα ήταν αν ο Αιγύπτιος θα μπορούσε να επαναλάβει τα κατορθώματα του το 2018-19. Το... αργό ξεκίνημα του στη σεζόν είχε ως συνέπεια να χαρακτηριστεί one-season wonder, αλλά τώρα έχει επιστρέψει στα καλύτερα του με 15 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Στην Premier League ο Σαλάχ έχει 12 γκολ και 6 ασίστ, παρά την αλλαγή ρόλου που είχε ως αποτέλεσμα να μετακινηθεί σε πιο κεντρική θέση. Τώρα που έχει ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό στον ώμο, να περιμένετε ότι ο Σαλάχ θα βάλει τουλάχιστον άλλα 15 γκολ στο δεύτερο μισό της σεζόν.

4. ΤΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΜΕΤΡΑΝΕ

Η ήττα στον τελικό του Champions League ήταν το lowlight του 2018 για την Λίβερπουλ, αλλά πέρα από αυτό υπήρχε μόνο μία απογοήτευση για τους Reds: Η αποτυχία να αποκτήσει τον Ναμπίλ Φεκίρ από την Λιόν το καλοκαίρι. Ο Γάλλος επιθετικός μέσος έμοιαζε το ιδανικό Νο10 για το 4-2-3-1 του Κλοπ. Η μεταγραφή του στο Anfield είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί πριν το Μουντιάλ, αλλά οι φόβοι που υπήρχαν για έναν προηγούμενο τραυματισμό στο γόνατο χάλασαν το deal. Ο Κλοπ απάντησε με το να αναθέσει αυτόν τον ρόλο στον Φιρμίνο, ο οποίος είχε εμπειρία από τη Χόφενχαϊμ.

5. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΑΝΟ

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι υπάρχει ένα στρατηγικό πλάνο στο κλαμπ. Ο Κλοπ εμπιστεύεται τον αθλητικό διευθυντή Μάικλ Εντουαρντς, παραδεχόμενος ότι αυτός και το σκάουτινγκ τιμ πίεσαν για μεταγραφές σαν του Σαλάχ. Πριν ένα χρόνο η Λίβερπουλ αγόρασε τον Βίρτζιλ Βαν Ντάικ, δείχνοντας διάθεση να ακολουθήσει ένα μακρόπνοο πλάνο, έχοντας αποφύγει να αποκτήσει τον Ολλανδό το προηγούμενο καλοκαίρι. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, ο καθένας πρέπει να καταλαβαίνει τον ρόλο του», είπε στο FourFourTwo ο CEO Πίτερ Μουρ.

6. Ο ΚΛΟΠ ΘΑ ΞΟΔΕΨΕΙ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΩΣΤΟΥΣ

Μέσα στο 2018 ο Κλοπ έσπασε το ρεκόρ για την πιο ακριβή μεταγραφή αμυντικού και τερματοφύλακα, με τους Βαν Ντάικ και Αλισον. Αυτό σήμανε μια αλλαγή προσέγγισης από τον Γερμανό, ο οποίος είχε πει το 2016 ότι «θέλω να κάνω τα πράγματα διαφορετικά και θα ήθελα να τα κάνω διαφορετικά ακόμη κι αν είχα τη δυνατότητα να ξοδέψω 100 εκατ. λίρες για έναν παίκτη». Αφού έδωσε τελικά 65 εκατ. ευρώ για τον Αλισον, ο Κλοπ παραδέχθηκε: «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ο κόσμος θα αλλάζει τόσο μέσα σε 2,5 χρόνια». Ακόμη είναι νωρίς, αλλά ο Ολλανδός και ο Βραζιλιάνος δείχνουν να αξίζουν τα λεφτά τους.

7. ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΝΕ

Υπάρχουν κάποια ρεκόρ που δεν θα σπάσουν ποτέ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, όπως για παράδειγμα το απίστευτο του αμυντικού της Λίβερπουλ Φιλ Νιλ, ο οποίος έκανε 417 σερί συμμετοχές από το 1976 ως το 1983. Στο 2018, όμως, ο Σαλάχ έσπασε το ρεκόρ της Premier League σε ό,τι αφορά τα περισσότερα γκολ σε μια σεζόν 38 αγωνιστικών, ενώ η Λίβερπουλ έχει κάνει το καλύτερο της ξεκίνημα σε 126 χρόνια ιστορίας. Φέτος ο Αλισον είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σπάσει το ρεκόρ του κλαμπ για τα περισσότερα clean sheets σε μια σεζόν της Premier League (12 μέχρι τώρα, στα 20 είναι το ρεκόρ), αν και έχει ακόμη δρόμο για να ισοφαρίσει τα 28 του Ρέι Κλέμενς το 1978-79.

8. ΟΙ REDS ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

Αυτή ήταν η χρονιά που η Λίβερπουλ επέστρεψε στην ευρωπαϊκή ελίτ. Επειτα από μια απογοητευτική επιστροφή στο Champions League το 2014 με τον Μπρένταν Ρότζερς, η ομάδα του Κλοπ έφτασε με στυλ ως τον τελικό του 2018, σκοράροντας πέντε ή και περισσότερα γκολ (εντός και εκτός έδρας) σε όλες τις ομάδες που συνάντησε, πλην της Ρεάλ Μαδρίτης. Το διασκεδαστικό, επιθετικό στυλ παιχνιδιού κέρδισε θαυμαστές σε όλη την ήπειρο, ενώ παράλληλα έκανε ελκυστική την Λίβερπουλ για πιθανούς μεταγραφικούς στόχους. Μετά την πρόοδο με τους Σαντιό Μανέ, Φιρμίνο, Σαλάχ, Βαν Ντάικ και ακόμη και Σακίρι, όλο και περισσότεροι παίκτες θα θέλουν να συμμετάσχουν στην επανάσταση του Κλοπ.

9. Ο ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΣ

Αν δεν ήταν σε αυτή την απίστευτη φόρμα στο ξεκίνημα της σεζόν η Μάντσεστερ Σίτι, η Λίβερπουλ θα είχε αποσπαστεί στην κορυφή της βαθμολογίας πολύ νωρίτερα από τα Χριστούγεννα. Τρεις ήττες σε τέσσερα ματς για την ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα σημαίνουν ότι οι Reds είναι στο +6 στα μισά του πρωταθλήματος, με την Τότεναμ να είναι η πιο κοντινή αντίπαλος αυτή την στιγμή. Αήττητη έπειτα από 19 ματς και έχοντας δεχθεί μόνο επτά γκολ, η Λίβερπουλ δείχνει σε καλό σημείο για να συνεχίσει έτσι και το 2019. Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν γρήγορα φυσικά και κανείς στο Merseyside δεν θα πάρει τίποτα ως δεδομένο, ειδικά με τις αναμνήσεις από το 2014 να στοιχειώνουν ακόμη τους οπαδούς. Αλλά όπως σωστά τόνισε ο Κλοπ, οι προηγούμενες αποτυχίες στο κυνήγι του τίτλου δεν σημαίνουν τίποτα για το νυν γκρουπ, αφού μόνο τρεις παίκτες και ένα μέλος του backroom staff παραμένουν στο κλαμπ από την ομάδα του 2013-14. Είναι μια νέα εποχή.

10. ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΜΠΡΟ

Ανεξάρτητα από το πώς εξελίσσεται ή θα εξελιχθεί η σεζόν 2018-19, είδαμε τον τελευταίο χρόνο ότι το μέλλον της Λίβερπουλ είναι όντως λαμπρό. Οι περισσότεροι από τους παίκτες-κλειδιά δεν έχουν φτάσει ακόμη στα καλύτερα τους χρόνια, Βαν Ντάικ και Λόβρεν (στα 27 αμφότεροι) και Βαϊνάλντουμ και Χέντερσον (στα 28 και οι δύο) είναι στα πάνω τους, ενώ ο Μίλνερ είναι ο μόνος 30άρης βασικός. Πέρα από αυτούς όμως, οι Φαμπίνιο (25), Ναμπί Κεϊτά (23), Αντι Ρόμπερτσον (24), Σαλάχ, Μανέ (26), Τσάμπερλεν (25), Γκόμες (21) και Αλεξάντερ-Αρνολντ (20) έχουν πολλά χρόνια μπροστά τους. Ο Γκόμες έδειξε την κλάση του ως σέντερ μπακ το 2018, ο Τσάμπερλεν έδειξε την ικανότητα του σε κεντρικό ρόλο και ο Αλεξάντερ-Αρνολντ είναι ένα από τα καλύτερα ταλέντα της Ευρώπης. Οι ακαδημίες του κλαμπ είναι επίσης γεμάτες ταλέντο, κάνοντας αυτή την εποχή συναρπαστική για τον οπαδό της Λίβερπουλ.

Πηγή: FourFourTwo

 

Τελευταία Νέα