Και τώρα Χουλέν, τι κάνουμε;

Και τώρα Χουλέν, τι κάνουμε;

Και τώρα Χουλέν, τι κάνουμε;

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για τον Χουλέν Λοπετέγκι, ο οποίος από ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής στο ισπανικό ποδόσφαιρο, κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να γίνει persona non grata για το σύνολο των Ισπανών φιλάθλων.

Ούτε πέντε μήνες δεν έχουν περάσει από τότε που αποτελούσε το πιο hot όνομα στην ποδοσφαιρική πιάτσα της Ισπανίας. Ετοιμαζόταν να ηγηθεί της προσπάθειας της εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας και να επαναφέρει τους «φούριας ρόχας» στις επιτυχίες, μετά το στραπάτσο στα γήπεδα της Βραζιλίας. Την ίδια ώρα, η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν σε σοκ, μετά την απόφαση του Ζινεντίν Ζιντάν να αποχωρήσει και αφήσει ακέφαλη την τεχνική ηγεσία του συλλόγου. Η βασίλισσα βρισκόταν σε αναζήτηση προπονητή και ο Φλορεντίνο Πέρεθ – πιστός στις συνήθειές του – αποφασίζει να πυροδοτήσει «βόμβα» στα θεμέλια του ισπανικού ποδοσφαίρου. Σχεδόν πέντε μήνες μετά, αποδείχθηκε ότι έβαζε βόμβα και στο δικό του οικοδόμημα...

Κάτω από άκρα μυστικότητα, έρχεται σε συμφωνία με τον Χουλέν Λοπετέγκι, προκειμένου ο τελευταίος να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Ρεάλ Μαδρίτης, μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών του με την εθνική Ισπανίας, στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Και κάπου εδώ, αρχίζουν οι λάθος χειρισμοί. Μόλις τρεις μέρες πριν το πρώτο παιχνίδι της Ισπανίας στο Μουντιάλ, απέναντι στην Πορτογαλία, οι «μερένγκες» ανακοινώνουν τη συμφωνία με τον 52χρονο προπονητή. Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της ομοσπονδίας είναι τεράστιες και ο ίδιος ο Λοπετέγκι βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα». Γιατί αυτή η «βιασύνη» της δημοσιοποίησης της συμφωνίας, που θα τάραζε τα νερά στην εθνική ομάδα; Κι αν για τον Φλορεντίνο Πέρεθ αυτό ήταν αδιάφορο, κάτι τέτοιο δε θα έπρεπε να ισχύει για τον τότε ομοσπονδιακό τεχνικό.

Με διαδικασίες-εξπρές, η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία απομακρύνει από την τεχνική ηγεσία τον Χουλέν Λοπετέγκι και δίνει τα ηνία στο μέχρι τότε τεχνικό διευθυντή, Φερνάντο Ιέρο. Γιατί, ακόμη και στην προηγμένη ποδοσφαιρικά Ισπανία, πόσο εύκολο είναι ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης να προπονεί ταυτόχρονα – έστω και στην εθνική ομάδα – τους παίκτες της Μπαρτσελόνα ή της Ατλέτικο Μαδρίτης; Αυτό ήταν το πρώτο δείγμα γραφής του «μεγέθους» του Λοπετέγκι, ο οποίος στα μάτια του μέσου φιλάθλου φάνηκε σαν το «παιχνιδάκι» του Πέρεθ, ο οποίος μόλις του έκανε νεύμα, εκείνος τα παράτησε όλα και πήγε προς το μέρος του. Πιθανότητα, όμως, κανένας «μεγάλος» προπονητής δε θα δεχόταν κάτι τέτοιο για την υστεροφημία του. Αρκεί κανείς να δει τι έκανε αυτές τις ημέρες ο Αντόνιο Κόντε, που δεν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία, εξαιτίας ασυμφωνίας στους όρους της συνεργασίας.

Για να μην αδικήσουμε, όμως, τον Λοπετέγκι, σίγουρα για τον ίδιο – όπως και για κάθε προπονητή – η Ρεάλ Μαδρίτης αποτελεί ένα όνειρο, όμως για να δουλέψει σε εκείνη, θυσίασε την πρόκληση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου και κυρίως το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα χώρας του. Ολόκληρη εθνική Ισπανίας, όχι εθνική... Μαδαγασκάρης. Και αυτό το βρήκε μπροστά του λίγο αργότερα. «Μεθυσμένος» από το... νέκταρ της συμφωνίας με την Ρεάλ Μαδρίτης, ο Λοπετέγκι αναχώρησε κακήν κακώς από την Ρωσία, προκειμένου να ζήσει το όνειρό του στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου. Τα δεδομένα, όμως, ήταν διαφορετικά στη «βασίλισσα», σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Και ο λόγος είχε ονοματεπώνυμο... Κριστιάνο Ρονάλντο.

Η αποχώρηση του CR7 άλλαξε τα πάντα στο αγωνιστικό κομμάτι της Ρεάλ Μαδρίτης και ο οποιοσδήποτε προπονητής θα έκανε τις εισηγήσεις του στη διοίκηση, σχετικά με τον καλύτερο δυνατό αντικαταστάτη του Πορτογάλου σούπερ σταρ. Κάτι που πιθανότατα να έκανε και ο ίδιος. Όμως, πόση πίεση θα μπορούσε να ασκήσει στον Φλορεντίνο Πέρεθ ένας προπονητής του βεληνεκούς του Χουλέν Λοπετέγκι, που έχει γράψει λίγα χιλιόμετρα στους πάγκους μεγάλων ομάδων; Θα πει κανείς ότι και ο Ζιντάν ήταν έτσι στο ξεκίνημά του, όμως ως ο προσωπικότητα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ο Ζιντάν είναι... ο Ζιντάν και ο Λοπετέγκι είναι... ο Λοπετέγκι. Κάπως έτσι, η Ρεάλ δεν απέκτησε κανέναν «αντί-Ρονάλντο» (ακούγονταν τα ονόματα των Νεϊμάρ, Εμπαπέ και Αζάρ) και το βρήκε μπροστά της. Όπως το βρήκε μπροστά του και ο Ισπανός τεχνικός.

Να μπει κανείς στη διαδικασία ανάλυσης του αγωνιστικού πλάνου και της φιλοσοφίας του Λοπετέγκι στην Ρεάλ Μαδρίτης αποτελεί μάταιο κόπο, αφού το ρόστερ της «βασίλισσας» είναι τέτοιο που στην περίπτωσή της ταιριάζει γάντι η φράση «δε χρειάζεται καν προπονητής για να κερδίσει ομάδες, όπως η Αλαβές, η Λεβάντε και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας». Ωστόσο, η... μοίρα του προπονητή είναι τέτοια, που πάντα εκείνος την πληρώνει πρώτος στις αποτυχίες. Και το σημαντικότερο για εκείνον είναι πως πλέον έχει εναντίον του όλους τους Ισπανούς φιλάθλους. Τώρα, αυτούς της Ρεάλ Μαδρίτης και από τον περασμένο Ιούνιο όλους τους υπόλοιπους, εξαιτίας των χειρισμών στη συμφωνία με τη «βασίλισσα». Μέσα σε 139 ημέρες, ο Λοπετέγκι βρέθηκε από το ζενίθ, στο ναδίρ. Το πιο οξύμωρο απ’ όλα; Σίγουρα δεν είναι ο χειρότερος προπονητής που πέρασε από το Μπερναμπέου, επί εποχής Πέρεθ. Ίσως, όμως, ήταν ο πιο «μικρός»...

 

Τελευταία Νέα