Να παίξει ο Ντε Βράι ή να μην παίξει;

Να παίξει ο Ντε Βράι ή να μην παίξει;

bet365

Το Λάτσιο-Ιντερ πλησιάζει και ο Παναγιώτης Παλλαντζάς γράφει για το δίλημμα του Σιμόνε Ιντσάγκι.

Στις 5 Μαΐου 2002, μια ημερομηνία που θα έμενε τελικά για πάντα στην ιστορία του Calcio, οι τιφόζι της Λάτσιο και κατ' επέκταση η ομάδα, κλήθηκαν να πάρουν μια απόφαση: Ηττα από την Ιντερ για να μην υπάρχει καμία πιθανότητα να πάει το scudetto στη Ρόμα ή στη Γιουβέντους (με την οποία οι Λατσιάλι είχαν... σκοτωθεί ένα χρόνο πριν) ή να χτυπήσει τη νίκη και ό,τι γίνει; Οι οπαδοί -όπως θα έδειχναν και το 2010- ήταν υπέρ της ήττας αλλά η ομάδα όχι και τελικά οι Νερατζούρι έχασαν ένα δικό τους scudetto. Τώρα, 16 χρόνια μετά, κατεβαίνουν ξανά στην πρωτεύουσα για την τελευταία αγωνιστική και η Λάτσιο καλείται ξανά να πάρει μια απόφαση: Να παίξει ο Στέφαν Ντε Βράι ή όχι;

Το δίλημμα δεν θα υπήρχε αν η Ιντερ έκανε υπομονή δύο εβδομάδες, να τελειώσει το πρωτάθλημα και μετά να καταθέσει στη Lega το συμβόλαιο του Ολλανδού στόπερ, επισημοποιώντας τη συμφωνία μαζί του. Οι Μιλανέζοι, όμως, δεν περίμεναν, προκαλώντας τα νεύρα των Ρωμαίων. «Στην υπόθεση Ντε Βράι κάποιος έπαιξε βρώμικα», είπε ο Ιγκλι Τάρε, αλλά κι αυτό σχετικό είναι. Από τη στιγμή που ο νόμος δεν απαγορεύει κάτι τέτοιο στους Νερατζούρι, γιατί να μην το κάνουν; Το αν είναι και ηθικό εκτός από νόμιμο, είναι μια άλλη συζήτηση τώρα, αλλά -στην τελική- τι ηθικό έχει παραμείνει στο ποδόσφαιρο για να σκανδαλιστεί κάποιος για τον Ντε Βράι; Το συμβόλαιο, επομένως, κατατέθηκε και αυτό ήταν αρκετό για να έρθει σε δύσκολη θέση τόσο ο Ιντσάγκι όσο και ο ίδιος ο Ολλανδός.

«Αυτό το ματς είναι το... εισιτήριο του Ντε Βράι για την Ιντερ. Το πώς θα παρουσιαστεί εκεί, ας το αποφασίσει ο ίδιος. Το να παρουσιαστεί σαν κάποιος ανέντιμος πάντως, κάποιος που θα φερθεί άσχημα στην ομάδα του στο τελευταίο του παιχνίδι με αυτή, θα είναι πρόβλημα και για τον ίδιο. Πώς να τον εμπιστευτεί η νέα του ομάδα μετά; Γι' αυτό πιστεύω ότι θα δώσει το 100%», είπε σχετικά ο Βιντσέντσο Ντ' Αμίκο, πρωταθλητής με τη Λάτσιο το 1974. Οτι θα δώσει το 100% ο Ολλανδός αν παίξει, το πιστεύουν ή θέλουν να το πιστεύουν και όσοι τον έχουν ζήσει σε αυτά τα χρόνια του στη Ρώμη.

Χρόνια στα οποία ο Ντε Βράι, κατά δήλωση του, εκτίμησε το πώς του συμπεριφέρθηκε το κλαμπ όταν είχε τον σοβαρό τραυματισμό που τον άφησε εκτός δράσης για 350 μέρες. Χρόνια στα οποία κατάφερε να καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους αμυντικούς της Serie A ή γενικά της Ευρώπης. Χρόνια στα οποία γνώρισε έναν προπονητή για τον οποίο πάντα λέει τα καλύτερα και τώρα, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, τον έχει φέρει στην πιο δύσκολη θέση που θα μπορούσε να έρθει. «Είναι σπουδαίος επαγγελματίας και είμαι πολύ χαρούμενος που τον προπόνησα. Για την Κυριακή θα δούμε, θα σκεφτούμε τα πάντα και θα δούμε. Ο Στέφαν, πάντως, τίμησε τη φανέλα κάθε φορά που αγωνίστηκε. Από εκεί και πέρα, οι Κάσερες, Γουάλας, Ράντου είναι σε καλή κατάσταση και θα έχω τις αμφιβολίες μου ως το πρωί της Κυριακής», είπε ο allenatore μετά το 2-2 με την Κροτόνε.

Σε αυτό το ματς ο Ντε Βράι έκανε μια σημαντική επέμβαση για να μη γίνει το 3-1, αλλά παράλληλα εκνεύρισε για πρώτη φορά και τους συμπαίκτες του. Η Gazzetta dello Sport έγραφε την επομένη του ματς για τις... στραβές ματιές προς τον Ολλανδό από τους συμπαίκτες του μετά το δεύτερο γκολ της Κροτόνε. Και αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί ή θα μπορούσε να γίνει στη Λάτσιο. Το να χαθεί, δηλαδή, η εμπιστοσύνη των υπόλοιπων προς τον ένα που τη νέα σεζόν θα παίζει στον κυριακάτικο αντίπαλο. Και για κακή τύχη του Ντε Βράι, το ματς του Olimpico δεν είναι ένας τελικός. Αν ήταν τέτοιος, θα έπαιζε κανονικά και θα ήθελε τη νίκη της ομάδας του για να προσθέσει τον τίτλο στο βιογραφικό. Τώρα πρόκειται για ένα ματς που θα κρίνει το ποια από τη νυν ή την επόμενη ομάδα του θα παίζει στο Champions League τη νέα σεζόν. Το αποτέλεσμα της Κυριακής, δηλαδή, επηρεάζει άμεσα την επαγγελματική ζωή ή εξέλιξη του Ντε Βράι, επηρεάζει άμεσα την επιλογή που έκανε όταν είχε στα χέρια του τις δύο προτάσεις και επέλεξε αυτή της Ιντερ.

Είναι δίκαιο να υπάρχουν αυτές οι αμφιβολίες ή οι ψίθυροι για τον 26χρονο κεντρικό αμυντικό; Οχι. Ποτέ δεν προκάλεσε κανένα πρόβλημα στη Λάτσιο, ποτέ δεν έδειξε ότι είναι αναξιόπιστος. Δε φταίνε οι Λατσιάλι, όμως, για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Αυτοί πρέπει απλά να προετοιμαστούν για να πάρουν έστω την ισοπαλία που θα τους επαναφέρει στο Champions League για πρώτη φορά μετά το 2007. Κι επειδή το "έπαθλο" είναι τόσο σημαντικό, στη Λάτσιο σίγουρα δεν ξέρουν αυτή τη στιγμή τι είναι το σωστό και τι όχι.

Αν δεν τον βάλουν να παίξει, προστατεύουν σίγουρα τον ίδιο αλλά προστατεύουν και την ομάδα τους, η οποία θα πρέπει να παίξει αυτό το 90λεπτο χωρίς τον καλύτερο τους αμυντικό; Ή μήπως, γιατί μπορεί να το δει όπως θέλει ο καθένας, είναι προσβλητικό τελικά για τον Ντε Βράι κάτι τέτοιο; Από την άλλη, αν τον βάλουν να παίξει και κάνει ένα λάθος που θα κρίνει τα πάντα, πώς θα πειστούν οι συμπαίκτες του, ο προπονητής του, η διοίκηση του και οι τιφόζι ότι απλά έτυχε, ότι ήταν η κακιά στιγμή, ότι έτσι ήθελε η μοίρα; Δεν λέει κανείς ότι θα έκανε ένα σοβαρό λάθος επίτηδες, όλοι άλλωστε λένε ότι πρόκειται για εκπληκτικό χαρακτήρα, αλλά αν παίξει και το κάνει, άντε να πείσεις τον Κλαούντιο Λοτίτο ότι δεν υπάρχει τίποτα "πονηρό".

Γι' αυτό, ίσως, η καλύτερη λύση είναι αυτή που πρότεινε ο Πίνο Γουίλσον, αρχηγός της Λάτσιο στο πρώτο της scudetto. «Ο μόνος που μπορεί να ξέρει τι είναι το σωστό, είναι ο παίκτης. Πρέπει να αποφασίσει αυτός και να σεβαστούμε την απόφαση του. Αν δηλώσει έτοιμος, πρέπει να παίξει. Αλλιώς ας μείνει εκτός. Μπορείτε να σκεφτείτε τι θα γίνει αν δεν είναι ψυχολογικά έτοιμος και κάνει ένα λάθος;»...

 

Τελευταία Νέα