Έχει λόγους που... δεν «μασάει» ο Κλοπ

Κώστας Ζάλιαρης
Έχει λόγους που... δεν «μασάει» ο Κλοπ

bet365

Του χεριού του, ίσως να μην είναι. Όμως, ο Γιούργκεν Κλοπ αντιμετωπίζει εξ αρχής την πολυαναμενόμενη κόντρα με τη Μάντσεστερ Σίτι, με τον σωστό τρόπο. Το θράσος. Το FourFourTwo του gazzetta.gr αιτιολογεί τη στάση του Γερμανού κόουτς της Λίβερπουλ πριν από την πρώτη κόντρα με τους «πολίτες» στα προημιτελικά του Champions League. Γράφει ο Κώστας Ζάλιαρης.

Κάτι περισσότερο από 24 ώρες πριν από την πρώτη σέντρα στο Άνφιλντ, το βράδυ της Τετάρτης, κάτι περισσότερο από τέσσερις μέρες πριν από το μεγάλο ντέρμπι του Μάντσεστερ στο «Etihad», όπου ο κόσμος της Σίτι θα περιμένει θρίαμβο επί της «μισητής» συμπολίτισσας, Γιουνάιτεντ και μαθηματική εξασφάλιση του φετινού τίτλου, στο ονειρεμένο σενάριο της φετινής σεζόν για τους «γαλάζιους».

Τη στιγμή που η καλοδουλεμένη μηχανή του Πεπ Γκουαρδιόλα έγινε μόλις η τρίτη ομάδα που έχει κερδίσει όλες τις υπόλοιπες της Premier League σε μια αγωνιστική περίοδο (το είχε πράξει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2010-2011, ενώ, η πρώτη που το είχε πετύχει ήταν η Τσέλσι στην πρώτη θητεία του Ζοσέ Μουρίνιο, την ποδοσφαιρική χρονιά 2005-2006) και με τους 84 πόντους στη βαθμολογία έχει ήδη μεγαλύτερη συγκομιδή από έξι πρωταθλήτριες του παρελθόντος από καταβολής της σύγχρονης μορφής του κορυφαίου πρωταθλήματος, ο Γιούργκεν Κλοπ δεν φοβάται.

Και μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως δεν υπάρχει προπονητής στον κόσμο που να προετοιμάζεται για μια μεγάλη «μάχη» και δη σε προημιτελικά μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης όπως είναι το Champions League, αλλά ενδεχομένως αυτό να έχει αλλάξει φέτος, κυρίως σε ό,τι αφορά όσους τίθενται αντιμέτωποι με τη Μάντσεστερ Σίτι.

Ο Γερμανός κόουτς της Λίβερπουλ, λοιπόν, μίλησε με θράσος στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA παραμονές του πρώτου αγώνα με τους «πολίτες», που θα διεξαχθεί στο «Άνφιλντ», την βραδιά της Τετάρτης, την οποία περιμένει ο ποδοσφαιρικός πλανήτης. «Δώρον άδωρον να περιμένεις στην άμυνά σου τη Σίτι και να εύχεσαι να περάσει γρήγορα ο χρόνος για να μη δεχθείς γκολ. Εμείς θα παίξουμε επίθεση και άμυνα όπως το κάνουμε πάντα και θα παλέψουμε ώστε να μην αρέσει καθόλου αυτό στον Πεπ Γκουαρδιόλα» ήταν τα λόγια του «Kloppo» και ξέρει πολύ καλά πως αν το πλάνο του εφαρμοστεί τέλεια, θα καταφέρει κάτι καλό.

Όπως αυτό που κατεγράφη την 14η Ιανουαρίου στο Μέρσεϊσαϊντ, όπου το τελικό 4-3 για τους «κόκκινους» απέναντι στους κυρίαρχους της φετινής Premier League, σήμανε την πρώτη ήττα (!) της ομάδας του Καταλανού κόουτς στην τρέχουσα «κούρσα» στο Νησί!

Ακόμα κι αν η Λίβερπουλ σ' εκείνο το ματς δεν... απαρνήθηκε τη φύση της και το έκανε θρίλερ με την άμυνά της να γίνεται ξανά λόγος ανησυχίας και πρόκλησης άγχους στις εξέδρες του «Άνφιλντ», ήρθε μια νίκη που κάνει τον κόσμο του κλαμπ του μεγάλου λιμανιού να διώχνει τον φόβο που θα μπορούσε να γίνεται όλο και μεγαλύτερος στην ψυχοσύνθεση του οπαδού όσο πλησιάζει η ώρα της ευρωπαϊκής «μάχης» των δύο αγγλικών συλλόγων.

Με τον Ζοσέ Μουρίνιο να βλέπει τα πράγματα από τη δική του, μοναδική και... αξιοπερίεργη οπτική γωνία, επιρρίπτοντας ευθύνες στους ποδοσφαιριστές του και έχοντας μια ιδιαίτερη, πολύ ωμή αντίληψη, λέγοντας πως είναι πρακτικά αδύνατο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ν' ακολουθήσει τους ρυθμούς της συμπολίτισσάς της και να παρουσιάσει ανταγωνισμό στον απόλυτο βαθμό για το αφεντικό της πόλης, ο Κλοπ δεν πρόκειται να μιλήσει με τρόπο που να δείξει ότι πετάει... λευκή πετσέτα.

Η δύναμη του «Άνφιλντ», η... φονική τριπλέτα των Μανέ – Φιρμίνο – Σαλάχ, η απίστευτη χρονιά που κάνει ο «Φαραώ» σπάζοντας το ένα ρεκόρ πίσω απ' το άλλο και η σκέψη που δεδομένα υπάρχει στο μυαλό του Πεπ και των παικτών του για το ντέρμπι στο «Etihad» το Μ.Σάββατο της Ορθοδοξίας, αποτελούν λόγους για τους οποίους οι «κόκκινοι» θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν το πάνω χέρι στις... εντός έδρας φετινές κόντρες με τη Σίτι.

«Ο Σαλάχ δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Μαζί με τους Μανέ και Φιρμίνο δημιουργείται μια φανταστική τριάδα, η οποία είναι σχεδόν ασταμάτητη. Ο τρόπος παιχνιδιού της Λίβερπουλ είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμος για κάθε αντίπαλο αφού η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται αυτή η ομάδα είναι φοβερή. Συμμετέχουμε ωστόσο στην προημιτελική φάση του Champions League και δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι πολύ ευκολότερο από αυτή την αποστολή» ήταν λίγα από τα λόγια του Γκουαρδιόλα ενόψει της αναμέτρησης της Τετάρτης.

Ο Καταλανός προπονητής, είδε πολλά και... άσχημα, για εκείνον και την ομάδα του, στην τελευταία επίσκεψή του στην κόκκινη πλευρά του Μέρσεϊσαϊντ πριν από περίπου ένα τρίμηνο, αφού η ταχύτητα των επιθέσεων της Λίβερπουλ αποδείχθηκε... καταστροφική για την άμυνα των «citizens», που ξεκίνησαν με τους Οταμέντι – Στόουνς στα στόπερ, τον Ντελφ για... μισή ώρα αριστερά μέχρι να τραυματιστεί και τον Κάιλ Γουόκερ (κατά γενική ομολογία από τις καλύτερες μεταγραφές του καλοκαιριού του 2017) στο δεξί άκρο των μετόπισθεν.

Και μπορεί, βέβαια, να υπάρχει και το βαρύτατο 5-0 του Μάντσεστερ από τον πρώτο γύρο, εκεί όπου το σύνολο του Κλοπ κατέρρευσε ολοκληρωτικά μετά την αποβολή του Σαντιό Μανέ (για την οποία κόκκινη κάρτα υπήρξε έντονη διαφωνία και ακολούθησαν παρόμοια περιστατικά τις επόμενες αγωνιστικές δίχως την ίδια αυστηρή τιμωρία που δέχθηκε ο Σενεγαλέζος για το χτύπημα στον Έντερσον), ωστόσο, μια ματιά στην τότε αμυντική λειτουργία της Λίβερπουλ πείθει και με το παραπάνω για το καταστροφικό ματς.

Ράγκναρ Κλαβάν, Ζοέλ Μάτιπ, Αλμπέρτο Μορένο και Αλεξάντερ Άρνολντ «πρωταγωνίστησαν» σ' εκείνη την κακή μέρα για την ομάδα τους, τον Σεπτέμβρη του 2017, σε πολύ πρώιμα και... μπερδεμένα βήματα που έκανε το κλαμπ στην έναρξη του φετινού «Μαραθωνίου» της Premier League.

Η κόντρα των δύο εκ των προπονητών που πιστώνονται το απολαυστικό παιχνίδι επί χόρτου, μεταφέρεται στα λαμπερά ευρωπαϊκά ύδατα, με τον Γιούργκεν Κλοπ να έχει στο... ιστορικό του στον πάγκο του συλλόγου του λιμανιού και την πρόκριση εις βάρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στους «16» του Europa League της σεζόν 2015-2016, στην πρώτη μεταφορά της «μονομαχίας» των δύο ιστορικών κλαμπ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο...

Όσο για την προϊστορία του Γερμανού με τη Σίτι επί αγγλικού εδάφους, πέντε νίκες και δύο ισοπαλίες (η μια εκ των οποίων στον χαμένο τελικό του League Cup το 2016) είναι η μέχρι στιγμής επίδοση, ενώ, ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ δεν έχει πάρει περισσότερες νίκες απέναντι στον Γκουαρδιόλα. Συνολικά, είναι έξι οι φορές (σε 12 συναντήσεις) που ο «Kloppo» επιβλήθηκε του Πεπ, μαζί και με την επιτυχία στα πέναλτι, στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας τον Απρίλη του 2015, όταν οι δυο τους βρίσκονταν στους πάγκους των Μπορούσια Ντόρτμουντ και Μπάγερν Μονάχου.

 

Τελευταία Νέα