Golden Boy προ δεκαετίας: Το «hype» που έπιασε Πάτο... (pics & vid)

Gazzetta team
Golden Boy προ δεκαετίας: Το «hype» που έπιασε Πάτο... (pics & vid)

bet365

Μέσι, Στέρλινγκ, Αγουέρο, Βαν ντε Βάαρτ... Αυτοί ήταν όντως «χρυσά παιδιά» ωστόσο το 2009 το βραβείο κατέληξε σε Golden Boy που δεν έλαμψε ποτέ όπως όλοι περίμεναν. Με αφορμή την ανάδειξη του Ζοάο Φέλιξ ως του κορυφαίου νέου παίκτη για το 2019, to gazzetta.gr κάνει αναδρομή στην καριέρα του Αλεσάντρε Πάτο.

Παναθηναϊκός - Μπασκόνια με Live Streaming* & προσφορά* (21+) | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

«Ταλέντο είναι το συναίσθημα του να θες να παίζεις», έχει δηλώσει ο ίδιος ο Αλεσάντρε Πάτο. Αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω, τότε που ήταν 17 χρονών και όλος ο πλανήτης μιλούσε γι' αυτόν θα το έκανε. «Είναι ο νέος Πελέ», έγραφαν γι' αυτόν και, ήταν μια ακόμα υπερβολή, μια ανάγκη για... ενσάρκωση του Βραζιλιάνου θεού του ποδοσφαίρου σε έναν νέο παίκτη. Ωστόσο, στην πρώτη του εμφάνιση σκόραρε αμέσως μετά την σέντρα του ματς. Η... φρενίτιδα που υπήρχε γύρω απ' τ' όνομά του ήταν επική. Έγινε ακόμα μεγαλύτερη, όταν ένα ακόμα γκολ μπήκε στο πρώτο του επίσημο παιχνίδι, καθώς αυτόματα έγινε ο νεότερος παίκτης που σκοράρει ποτέ σε διοργάνωση της FIFA, σε ηλικία 17 ετών και 102 ημερών απέναντι στην Αλ Άχλι, στο πλαίσιο του παγκοσμίου κυπέλλου συλλόγων, ξεπερνώντας τον... Πελέ. Εκείνος είχε βρει δίχτυα απέναντι στην Ουαλία όντας 137 μέρες μεγαλύτερος από τον Πάτο.

Ήταν ό, τι χρειαζόταν για να εξαπλωθεί η φήμη του στο εξωτερικό. Προτάσεις από ομάδες έπεφταν «βροχή» στην Ιντερνασιονάλ όπου ανήκε, ωστόσο ο ίδιος επέλεξε να πάει στη Μίλαν. Τα 25 εκατομμύρια ευρώ ήταν το μεγαλύτερο ποσό που είχε δαπανηθεί ποτέ για παίκτη κάτω των 18 ετών, επομένως αυτό έδινε στον Πάτο ακόμα περισσότερο... hype. Τον πρώτο του καιρό στη Μίλαν δεν έδειχνε να επηρεάζεται. Σκοράρει στο πρώτο φιλικό που φόρεσε τα «ροσονέρι» κόντρα στην Ντιναμό Κιέβου, κάνει υπομονή να μπει στο 18ο έτος για να έχει τη δυνατότητα να παίξει στις εγχώριες διοργανώσεις, μπαίνει με τη Νάπολι και ξαναβρίσκει δίχτυα στο 5-2.

Θα μπορούσαμε για πολλές γραμμές να αναλύαμε κάθε γκολ που προσέθετε ακόμα περισσότερο βάρος στις πλάτες του για να αποδείξει πράγματα, ωστόσο δεν είναι εκεί η ουσία. Ο Βραζιλιάνος αποδείκνυε τις τρεις πρώτες χρονιές του στο Μιλάνο ότι δικαίωνε τις προσδοκίες όσων των εμπιστεύτηκαν. Ανοδική πορεία, πολλά γκολ και, στο μεσοδιάστημα, παγκόσμιο κύπελλο στους νέους με τη Βραζιλία, βραβείο ως του καλύτερου νεότερου παίκτη στον κόσμο το 2009 και όλα δείχνουν ότι ένα λαμπρό μέλλον βρίσκεται μπροστά του.

Ευπαθής και... άτακτος

Όμως η φύση είχε άλλα σχέδια. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «goal.com», ο Πάτο ήταν ακόμα σε διαδικασία ανάπτυξης όταν πήγε στη Μίλαν, κάτι που οι Ιταλοί δεν είχαν προβλέψει ώστε να τον μεταχειριστούν ανάλογα. Οκτώ εκατοστά ύψος και εννέα κιλά παραπάνω ήταν αρκετά για να δημιουργήσουν στο σώμα του μια ανισορροπία που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί, ειδικά όταν έπαθε τον πρώτο του μυϊκό τραυματισμό μέσα στο 2011, που ήταν η αρχή για τους επόμενους επτά μέσα σε διάστημα δύο χρόνων. Ποτέ δεν θα ήταν ξανά ο ίδιος παίκτης. Και πως να είναι άλλωστε, όταν παίζει με διαλείμματα...

Όταν είσαι 19 χρονών, πλούσιος, ομορφόπαιδο και έχεις όλο τον κόσμο στα πόδια σου, είναι πολύ εύκολο να είσαι επιρρεπής... Αυτό το άγγιγμα που χρειαζόταν για να κατρακυλήσει στο γκρεμό ήρθε από τον Ρονάλντο. Συμπαίκτης του στη Μίλαν, το «φαινόμενο» τον πλησίασε και του έθεσε το εξής δίλημμα, κρατώντας ένα περιοδικό ερωτικού περιεχομένου στο χέρι. «Θέλεις να ακολουθήσεις την... θρησκεία του Κακά ή να το γλεντήσεις όπως εγώ;». Αν υπολογίσετε τον γάμο του με την ομοεθνή του ηθοποιό Στέφανι Μπορίτο που κράτησε μόλις 10 μήνες, το μπλέξιμο με την Miss Brazil 2010 αλλά και, το αποκορύφωμα, την διάρκειας 2.5 ετών σχέση του με την κόρη του προέδρου της Μίλαν, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Μπάρμπαρα, θα καταλάβετε ότι ο μικρός, ήταν... παίκτης και εκτός γηπέδων, μάλλον περισσότερο απ' όσο μπορούσε να χειριστεί και η απάντηση προς το είδωλό του ήταν εύκολη.

Επιστροφή στην πατρίδα, εκ νέου Ευρώπη και... ελπίδα(;)

Το ότι δεν ήταν πιστός στην κόρη του Σίλβιο δεν του βγήκε σε καλό. Η Μίλαν κοίταξε να τον αποχαιρετήσει άρον-άρον, τα 15.000.000 ευρώ της Κορίνθιανς της ήρθαν... λουκούμι κι έτσι του έδωσε την ευκαιρία να επιστρέψει στη Βραζιλία για να ζήσει την πιο δύσκολη στιημή της καριέρας του. Προημιτελικός κυπέλλου Βραζιλίας και η Κορίνθιανς αντιμετωπίζει τη Γκρέμιο. Η διαδικασία των πέναλτι κρίνει την πρόκριση και ο Πάτο ζητάει να εκτελέσει το τελευταίο πέναλτι. Η επιλογή του στυλ... «Πανένκα» χάρισε στον Ντίντα την πιο εύκολη απόκρουση της ζωής του, στην Γκρέμιο την πρόκριση και στους συμπαίκτες του την ευκαιρία να δηλώνουν: «Ο Τύπος του ασκούσε έντονη κριτική, οι οπαδοί ήθελαν να τον... χτυπήσουν, ακόμα και οι συμπαίκτες του», όπως είπε ο τότε επίσης παίκτης της Κορίνθιανς, Φάμπιο Σάντος.

Ο δανεισμός του στη Σάο Πάολο έδειξε να τον ανανεώνει, σκόραρε 19 γκολ τη σεζόν 14/15 και έδωσε την... ψευδαίσθηση στην Τσέλσι ότι μπορεί να τον αναγεννήσει, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ (έπαιξε μόλις δύο φορές, σκόραρε αλλά δεν έπεισε), στη Βιγιαρεάλ το ίδιο και έτσι κατέληξε στο... μαξιλαράκι ασφαλείας των 700.000 ευρώ το μήνα στην Κίνα και την Τιανζίν. Τριανταέξι γκολ και οκτώ ασίστ σε 60 συμμετοχές στα βάθη της Ασίας έκαναν την Σάο Πάολο να ξαναπιστέψει στον πάλαι ποτέ «νέο Πελέ».

Σε ηλικία 30 ετών πλέον, από τον Απρίλιο που βρίσκεται στην βραζιλιάνικη ομάδα έχει σκοράρει πέντε φορές σε 20 συμμετοχές ενώ είναι στον πάγκο από το ματς της 31ης αγωνιστικής και την ήττα από τη Φλουμινένσε στις 7 Νοεμβρίου.

Κοιτάζοντας συνολικά τους αριθμούς του Αλεξάντρε Πάτο, δεν αποπνέουν απαισιοδοξία και «καμμένη γη», ωστόσο αν μπουν δίπλα στις προσδοκίες και τα όσα γράφονταν γι'αυτόν λίγο πριν πάει στη Μίλαν και τα τρία του πρώτα χρόνια εκεί, θα αναρωτηθείς γιατί να μην μείνει κι αυτός στην ιστορία, αν όχι δίπλα, αλλά κοντά στον νικητή του βραβείου Golden Boy του 2005, Λιονέλ Μέσι...

 

Τελευταία Νέα