Κσιστόφ Πιόντεκ: I need a hero

Κσιστόφ Πιόντεκ: I need a hero

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Κσιστόφ Πιόντεκ: I need a hero

bet365

O Πιόντεκ τρελαίνει την curva των Ροσονέρι και ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον ήρωα που αναζητούσε η Μίλαν και ο κόσμος της.

Είναι πιο εύκολο αν είναι επιθετικός. Αν στέλνει την μπάλα στο πλεκτό, πανηγυρίζει με γυαλάδα στα μάτια και τραβώντας πιστόλια, βάζει φωτιά στην κερκίδα. Έχει στη φύση του την ηγετική παρουσία, την ικανότητα να κρίνει αναμετρήσεις και να φτιάχνει στιγμές, που στο μέλλον αναπολούνται με συγκίνηση. Η Μίλαν άλλωστε έχει τη δική της παράδοση στους θρυλικούς φορ. Από τον Σανταγκοστίνο, τον Αλταφίνι και τον top gun Νορντάλ, μέχρι τους πιο πρόσφατους Φαν Μπάστεν, Σεφτσένκο και Ιντσάγκι. Τα κανόνια δέσποζαν πάντα εκεί, στην εμπροσθοφυλακή της πιο επιτυχημένης ιταλικής ομάδας της Ευρώπης και οι ήρωες της curva συχνά προέρχονται από εκεί, παρά την επίσης μεγάλη παράδοση σε αμυντικούς.

Είναι πολύ νωρίς για να τολμήσει ο Κσιστόφ Πιόντεκ να συγκριθεί με τους legends του Μιλάνου. Ο Πολωνός όμως ήρθε τον Ιανουάριο και μετρά ήδη έξι γκολ σε πέντε ματς με τη φανέλα της Μίλαν, η οποία ανοίγει σιγά-σιγά την αποθήκη και βγάζει εκείνο το παλιό, σκοροφαγωμένο σεντόνι με τα αστέρια, προβάροντας την συμμετοχή της στο επόμενο Champions League. Η καταλυτική παρουσία του πρώην επιθετικού της Τζένοα στην προσπάθεια ανάκαμψης δεν μπορεί να παραγνωριστεί, καθώς και η προσωπικότητα που ήδη βγάζει στο χορτάρι.

Μολονότι ο Τζενάρο Γκατούζο στον πάγκο της δεν εμπνέει την αύρα των τεχνικών που μεγαλούργησαν στο Μιλάνο, οι φετινοί Ροσονέρι έχουν κάτι που δείξει ξανά ελπίδα για αναγέννηση. Τα τελευταία χρόνια πέρασαν αρκετοί από το Μιλανέλο που υπόσχονταν να βάλουν το λιθαράκι τους προκειμένου η Μίλαν να ξαναζήσει μεγάλες στιγμές, αλλά έφυγαν νύχτα.

Πλέον η παρέα έχει ταλέντο και ποδοσφαιριστές σε καλή ηλικία που ήδη δείχνουν έτοιμοι. Και το σημαντικότερο είναι ότι βελτιώνονται συνεχώς. Η Μίλαν έχει κορμό, στον οποίο δεσπόζει ο Ντοναρούμα, ο Ρομανιόλι, ο Κέσι, ο Μπακαγιόκο, ο Τσαλχάνογλου. Έβαλε αλεγκρία με την προσθήκη του Πακετά, ο οποίος θεωρείται ένα ακατέργαστο διαμάντι από τη Βραζιλία. Παρά το ενδιαφέρον από πολλές ομάδες, η Μίλαν κατάφερε να τον κάνει δικό της, θυμίζοντας στιγμές του ένδοξου παρελθόντος.

Ο άνθρωπος που επιλέχθηκε να σταθεί στην κορυφή αυτού του οικοδομήματος, είναι ο Κσιστόφ Πιάντεκ, o οποίος ήρθε τον Ιανουάριο, μαζί με τον Πακετά. Οι Ροσονέρι είχαν ανάγκη από έναν ήρωα στην επίθεση, μετά και την αποτυχημένη επένδυση στον Ιγουαΐν και δεν είναι τυχαία η φρενίτιδα που έχει προκαλέσει ο 23χρονος πιστολέρο. Ένας ποδοσφαιριστής σε εξαιρετικά φεγγάρια, ο οποίος από τις αρχές του 2018 έχει σκοράρει 29 φορές σε 39 εμφανίσεις, με τις φανέλες τριών διαφορετικών ομάδων! Οι μεταγραφές, η κλήση στην εθνική, τα εγκώμια από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα για τον Πιόντεκ, ο οποίος όμως δεν δείχνει να κοιτάζει πίσω.

Δεν είναι απλά ότι του «κάθονται» οι φάσεις και σκοράρει. Είναι οι κινήσεις του, ο τρόπος που κυνηγάει τις φάσεις όταν δεν έχει την μπάλα, οι επαφές του, τα δύο πόδια, οι εναέριες μονομαχίες. Από το καλοκαίρι που πρωτοπάτησε το πόδι του στη χώρα του Calcio έχει 17 γκολ και στο γκολ α λα Ζλάταν, μολονότι όλοι στάθηκαν στην εκτέλεση, αξίζει να παρακολουθήσει κανείς την κίνησή του για να βρεθεί εκεί που έπρεπε. Οι κινήσεις του ουσιαστικά «αναγκάζουν» τους συμπαίκτες του να τον ψάξουν, όμως ακόμα κι όταν δεν βρίσκεται σε θέσεις για γκολ προσφέρει αλλιώς. Πιέζει, πασάρει ανοίγει χώρους.


Μοιάζει ένα αυθεντικό εννιάρι, αθεράπευτα ερωτευμένο με τα αντίπαλα δίχτυα και με ικανότητα να σταθεί στο υψηλό επίπεδο. Βγάζει πιστόλια κάθε 53 λεπτά, έχοντας ήδη καταφέρει να γράψει ιστορία. Ο Πιόντεκ φτάνει τα έξι γκολ με τους Ροσονέρι πιο γρήγορα από κάθε άλλον. Χρειάστηκε 310 λεπτά για να το πράξει, όταν ο δεύτερος στη σχετική λίστα και πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Μίλαν Γκούναρ Νόρνταλ ήθελε 419. Και το έκανε έχοντας μόλις 18 τελικές προσπάθειες στην εστία! Ο Παόλο Μαλντίνι ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να γίνονται συγκρίσεις με τον Σεφτσένκο, όμως αναγνώρισε ότι: «Ο Πιόντεκ κάνει πραγματικά απίστευτα πράγματα και ήρθε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον σύλλογο. Αν μας φέρει ψηλά, τότε θα είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι».

Πέραν όμως της αγωνιστικής του εικόνας που κάνει τη διοίκηση και την τεχνική ηγεσία να τρίβει τα χέρια της, ο Πιόντεκ έχει καταφέρει να αποκτήσει πολύ γρήγορα ένα σπάνιο δέσιμο με την κερκίδα. Με τους απογοητευμένους τιφόζι της Μίλαν, που έβλεπαν κάθε χρόνο την ομάδα τους μακριά από το Champions League, να γίνεται έρμαιο προβλημάτων και αμφίβολων επιλογών σε όλα τα επίπεδα. Πλέον έχει ξανά κάπου να πιστέψει. Έναν επιθετικό να καψουρευτεί, να του σκαρώσει ένα σύνθημα σε λατινοαμερικάνικο ρυθμό και να συμπαρασύρει ακόμα και τους πιο απογοητευμένους στον τρελό χορό της κερκίδας. Η σύμπραξή του με τον Πακετά θυμίζει δίδυμα του παρελθόντος. Το είπε και ο Αντριάνο Γκαλιάνι, όταν τους είδε σε μια φωτογραφία να πανηγυρίζουν. «Ο Πιόντεκ μου θυμίζει τον Σεφτσένκο. Το όνειρό μου είναι εκείνος και ο Πακετά να γίνουν οι νέοι Σέβα και Κακά». Σε αντίθεση με τον Μαλντίνι που ζει στον οργανισμό της ομάδας, δεν προσπάθησε να βάλει χαλινάρι στο όνειρο του κόσμου.

Η banda rossonera ζεσταίνεται ξανά με τον νέο της ήρωα, βρίσκει λόγους να ονειρεύεται και γεμίζει αισιοδοξία το Σαν Σίρο. Κι αυτό ελάχιστοι μπορούν να το καταφέρουν -ακόμα κι αν σκοράρουν κατά ριπάς- αν δεν έχουν όλο το «πακέτο»...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.