Η Γουέστ Χαμ και η συνταγή της αποτυχίας

Η Γουέστ Χαμ και η συνταγή της αποτυχίας

Η Γουέστ Χαμ ξεκίνησε με καταστροφικό τρόπο τη σεζόν και τίποτα δεν δείχνει ότι τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά.

Η διακοπή για τις εθνικές ομάδες βρήκε τον Μανουέλ Πελεγκρίνι να φεύγει για την Χιλή λόγω ενός οικογενειακού προβλήματος και η μοναδική ευκαιρία που είχε να μείνει με τους παίκτες του και να προσπαθήσει να διορθώσει την κατάσταση πήγε χαμένη. Η Γουέστ Χαμ έχει ξεκινήσει τη σεζόν με 4 ήττες, όσες είχε και την τελευταία φορά που υποβιβάστηκε...

Όταν ο Χιλιανός επέστρεψε στην Αγγλία, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να αρχίσει να ψάχνει ποιος είναι αυτός που διαρρέει την ενδεκάδα πριν κάθε παιχνίδι. Λες και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ομάδα του... Αυτό έχει συμβεί για πάνω από τα 60 τελευταία παιχνίδια και είναι κάτι που δεν ξεκίνησε με τον ίδιο στον πάγκο. Η διοίκηση γνωρίζει το πρόβλημα, κάνει προσπάθειες (σύμφωνα με την ίδια) εδώ και ένα χρόνο για να λυθεί, αλλά η πηγή δεν έχει ακόμα εντοπιστεί.

Ο Πελεγκρίνι δείχνει απορροφημένος σε ένα πρόβλημα που δεν είναι η ρίζα του κακού για το κακό ξεκίνημα και που θα φέρει έναν αντιπερισπασμό, ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικός. Δεν χρειάζεται να περάσει και πολύς καιρός για να καταλάβει ένας προπονητής πώς λειτουργεί ο σύλλογος. Το πρώτο πράγμα που είχε κάνει ο Μόγιες ήταν να ζητήσει κάποια από τα διαθέσιμα χρήματα για μεταγραφές να δοθούν ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες στο προπονητικό κέντρο, το οποίο είναι ένα από τα χειρότερα στην Premier League. Η απάντηση της διοίκησης ήταν απλή: όχι. Τα χρήματα θα δίνονταν για νέους παίκτες. Αυτή είναι η φιλοσοφία. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε και ο Πελεγκρίνι.

Ο Χιλιανός έμαθε ότι όσο πρέπει να δουλεύει τις σχέσεις του με τους παίκτες το ίδιο πρέπει να κάνει και με τους δύο ιδιοκτήτες. Εκτός ομάδας η ανησυχία είναι ότι στον Πελεγκρίνι έχει δοθεί περισσότερος έλεγχος από ότι θα έπρεπε, καθώς ο διευθυντής ποδοσφαίρου Ουσίγιος ήταν δική του επιλογή. Ένα ακόμη παράδοξο, καθώς δεν υπάρχει άλλη περίπτωση που ο προπονητής είναι εκείνος που εισηγείται ποιος θέλει να είναι ο προϊστάμενός του. Ο Ουσίγιος ήταν εκείνος που ασχολήθηκε με τις μεταγραφές παικτών από τη Λατινική Αμερική, ενώ για τις υπόλοιπες μεταγραφές λόγο είχαν και οι δύο ιδιοκτήτες, που θέλουν να εμπλέκονται ενεργά σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μεταξύ τους δεν υπήρχαν διαφωνίες. Η διοίκηση ήθελε να προτείνει συμβόλαιο ενός έτους στον Γουίλσιρ, όμως Πελεγκρίνι και Ουσίγιος, που είχαν συνεργαστεί στην Μάλαγα στο παρελθόν, γνώριζαν ότι ο Άγγλος θα το αρνηθεί. Έτσι, πήραν το ρίσκο να του προτείνουν συμφωνία μεγαλύτερης διάρκειας. Αυτό ήδη φαίνεται να μην αξίζει το ρίσκο, όπως και στην περίπτωση του Κάρλος Σάντσες, ο οποίος δείχνει να είναι από τις χειρότερες μεταγραφές σε ολόκληρη την κατηγορία.

Στο τέλος αυτό που φαίνεται είναι ότι η διοίκηση ήθελε απλά να ξοδέψει χρήματα, δεχόμενη την πίεση των οπαδών, τη στιγμή δεν έχει γίνει καμία επένδυση στη δομή (στο τμήμα σκάουτινγκ για παράδειγμα) και στις εγκαταστάσεις του συλλόγου. Γι’ αυτό και στηρίζει ακόμα τον Πελεγκρίνι, πιστεύοντας ότι από τη μία μπορεί να διαχειριστεί την πίεση των αρνητικών αποτελεσμάτων και από την άλλη ότι μπορεί να βελτιώσει τους παίκτες. Από τη στιγμή που η φιλοσοφία της διοίκησης είναι λάθος, ο Χιλιανός έχει ελάχιστες πιθανότητες να πετύχει. Ακόμη, όμως, και να έρθει αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, η συνταγή της επιτυχίας είναι έτοιμη να ολοκληρωθεί.