Φιναλίστ και ως παίκτες και ως προπονητές

Φιναλίστ και ως παίκτες και ως προπονητές

bet365

Μετά την παρουσία του ως ποδοσφαιριστής, ο Ντιντιέ Ντεσάμπ θα βρεθεί σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου και ως προπονητής. Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται όσους έχουν καταφέρει στο παρελθόν κάτι αντίστοιχο.

Μάριο Ζαγκάλο
Όταν ο μεγάλος Πελέ συστήθηκε σε ηλικία 17 ετών στο ποδοσφαιρικό κοινό, στο Μουντιάλ του 1958, ο Μάριο Ζαγκάλο ήταν βασικός στην εθνική Βραζιλίας και ένας από τους πρωταγωνιστές στην πορεία μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου (γκολ στον τελικό με Σουηδία). Το ίδιο και τέσσερα χρόνια μετά, στα γήπεδα της Χιλής, όπου η «σελεσάο» αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά παγκόσμια πρωταθλήτρια. Το τρίτο τρόπαιο για την Βραζιλία ήρθε το 1970, με τον Ζαγκάλο αυτή τη φορά να καθοδηγεί την ομάδα από τον πάγκο και τον ίδιο να είναι τότε μόλις 38 ετών. Ο μοναδικός χαμένος τελικός για εκείνον ήταν το 1998, όταν ήταν προπονητής της ομάδας που ηττήθηκε από την Γαλλία, ενώ τέσσερα χρόνια νωρίτερα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν βοηθός του Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα.

Φραντς Μπεκενμπάουερ
Ο «Κάιζερ» του γερμανικού ποδοσφαίρου έχει βρεθεί δύο φορές σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου ως ποδοσφαιριστής και άλλες τόσες ως προπονητής. Στην πρώτη του παρουσία σε Μουντιάλ, το 1966, έφτασε με την Δυτική Γερμανία μέχρι τον τελικό, όπου έχασε από την Αγγλία στην παράταση. Οκτώ χρόνια μετά, στη χώρα του, ο Μπεκενμπάουερ σήκωσε ως αρχηγός το τρόπαιο, μετά τη νίκη επί της Ολλανδίας του Γιόχαν Κρόιφ. Τη δεκαετία του ’80 κρέμασε τα παπούτσια του και η πρώτη του δουλειά, ως προπονητής, ήταν στην εθνική ομάδα της χώρας του. Σε δύο συνεχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα, το 1986 και το 1990, ο «Κάιζερ» οδήγησε την Δυτική Γερμανία στον τελικό. Την πρώτη φορά ηττήθηκε από την Αργεντινή, ενώ τη δεύτερη πήρε εκδίκηση και ταυτόχρονα το τρόπαιο από την ομάδα του Ντιέγκο Μαραντόνα.

Ρούντι Φέλερ
Στα δύο Παγκόσμια Κύπελλα, το 1986 και το 1990, που ο Φραντς Μπεκενμπάουερ ήταν ομοσπονδιακός τεχνικός της Δυτικής Γερμανίας, μία από τις επιλογές στην επίθεση των «πάντσερ» ήταν ο Ρούντι Φέλερ. Μάλιστα, στον τελικό του 1986 είχε σκοράρει απέναντι στην Αργεντινή (ισοφάρισε προσωρινά σε 2-2), ενώ στον τελικό του 1990 ήταν ο παίκτης που κέρδισε το πέναλτι και αξιοποίησε ο Μπρέμε, για να χαρίσει το τρόπαιο στην ομάδα του. Αφού κρέμασε τα παπούτσια του, εντελώς ξαφνικά το 2000 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής Γερμανίας, παρά το γεγονός πως δεν είχε καν το δίπλωμα προπονητή ακόμα. Παρόλα αυτά, κατάφερε να οδηγήσει τη «νασιονάλμανσαφτ» μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ, το 2002, όπου ηττήθηκε από την Βραζιλία του Ρονάλντο.

 

Τελευταία Νέα