Η πίκρα του 2016 «γέννησε» τον ηγέτη Λουκάκου

Κώστας Ζάλιαρης
Η πίκρα του 2016 «γέννησε» τον ηγέτη Λουκάκου

bet365

Σε κάθε ματς, είναι εκείνος που μαζεύει τους συμπαίκτες του και σε μια κίνηση που έχει πάρει μορφή... τελετουργικού, εμψυχώνει, δίνει οδηγίες και φορτίζει τις πνευματικές μπαταρίες των υπόλοιπων Βέλγων. Ο Ρομέλου Λουκάκου μετέτρεψε την πικρία του Euro 2016 σε κίνητρο για να βγάλει τον ηγετικό του εαυτό στο Μουντιάλ του 2018. Γράφει στο FourFourTwo του gazzetta.gr ο Κώστας Ζάλιαρης.

Οι Βέλγοι οπαδοί απολαμβάνουν την πιο ταλαντούχα φουρνιά παικτών που έχει βγάλει ποτέ το ποδόσφαιρο της χώρας τους.

Αυτή η γενιά, έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να φτάσει μέχρι και τον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας παντελώς δίκαια, καταλαμβάνοντας την κορυφή του ομίλου στον οποίο βρέθηκε (με συμμετοχή και της Αγγλίας στο γκρουπ) και ξεπερνώντας τα εμπόδια των Ιαπωνίας και Βραζιλίας στη νοκ-άουτ φάση του τουρνουά.

Το ποδόσφαιρο της ομάδας του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, η άνεση στο σκοράρισμα, η ποικιλία στους σκόρερ, ο τρομερός Κέβιν Ντε Μπρόινε, ο ασταμάτητος Εντέν Αζάρ κι όλοι εκείνοι που δεν το έβαλαν κάτω όταν βρέθηκαν πίσω στο σκορ 2-0 από τους Ιάπωνες στους «16», έχουν δώσει... δικαιώματα ώστε να θεωρούνται το επικρατέστερο φαβορί για την κατάκτηση του φετινού Μουντιάλ.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η βελγική ομάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο πικ της, στην καλύτερή της στιγμή για να σημειώσει μια τεράστια ποδοσφαιρική επιτυχία για τη χώρα της, αν και οι θεωρίες αυτές μάλλον πετιούνται αυτομάτως στα σκουπίδια όταν οι ποδοσφαιριστές πατούν στο χορτάρι και ετοιμάζονται για – τουλάχιστον – 90 λεπτά «μάχης» με τον αντίπαλο σε τόσο κρίσιμο σημείο στη μεγαλύτερη διοργάνωση.

Ο Ρομέλου Λουκάκου, ήταν παρών και στην προσπάθεια που έκανε το Βέλγιο στο Euro του 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας. Μάλιστα, είχε προετοιμαστεί τόσο καλά και τόσο πολύ για εκείνο το καλοκαίρι, που η απογοήτευση για την αρνητική έκβαση της παρουσίας των «κόκκινων διαβόλων» στο τουρνουά, ήταν απίστευτα μεγάλη.

Ο αποκλεισμός από τους Ουαλούς στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2016, πέρα από την πίκρα, «γέννησε» κι έναν άλλον εαυτό στον σωματώδη νυν επιθετικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όπως και τότε, πριν από μια διετία, έτσι και φέτος είχε προετοιμαστεί για το καλύτερο σενάριο που θα μπορούσε να ξετυλίξει στα γήπεδα της Ρωσίας το σύνολο του Μαρτίνεθ.

Έχει σκοράρει τέσσερις φορές στο Παγκόσμιο Κύπελλο που ολοκληρώνεται εντός ολίγων ημερών, έχει γίνει ο αρχισκόρερ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της πατρίδας του σε Euro/World Cup, ξεπερνώντας τον θρυλικό, Γιαν Κέλεμανς, έχει βρεθεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση καθ'όλη τη διάρκεια της παρουσίας του στο μεγάλο τουρνουά του φετινού καλοκαιριού, αλλά πολύ μεγαλύτερη σημασία ακόμα κι απ' το αγωνιστικό κομμάτι, έχει ο χαρακτήρας που βγάζει ο «Ρομ» στις αναμετρήσεις των «κόκκινων διαβόλων» και τη μέχρι στιγμής διαδρομή τους.

Οι εικόνες απ' όλα τα παιχνίδια της ομάδας, με τον Λουκάκου να μαζεύει τους συμπαίκτες του συνεχώς και να τους μιλάει για να τους γεμίσει με αυτοπεποίθηση και να τους δώσει ακόμα και την παραμικρή ώθηση για να συνεχίσουν την προσπάθειά τους στο χορτάρι, γίνονται ολοένα και περισσότερες.

Ο ηγετικός του ρόλος βγήκε στην επιφάνεια. Ένας ρόλος που θα μπορούσε να έχει βρει τέλεια εφαρμογή στο πρόσωπο του Εντέν Αζάρ ή του Κέβιν Ντε Μπρόινε ή του Γιαν Βερτόνχεν ή του Τιμπό Κουρτουά και παρ' όλα αυτά, χωρίς καν να έχει στο μπράτσο το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ο διεθνής φορ συμπεριφέρεται ως τέτοιος με τη σύμφωνη γνώμη και των συμπαικτών του στην εθνική ομάδα.

Έπειτα από μια σεζόν κατά την οποία κατακρίθηκε για την μέτρια συνεισφορά του στα μεγάλα παιχνίδια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έπειτα από αρκετά σκαμπανεβάσματα, έπειτα από κριτικές και απαντήσεις δικές του στο γήπεδο και τους πανηγυρισμούς του, ο Ρομέλου Λουκάκου βγάζει ό,τι καλύτερο έχει στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Και γι' αυτό θα δηλώνει παντοτινά ευγνώμων και στον Τιερί Ανρί για τον τρόπο που ο θρύλος της Άρσεναλ και νυν βοηθός του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ έχει επηρεάσει τον τρόπο που διαβάζει το παιχνίδι και τη θέση του. «Έχω βελτιωθεί στο διπλάσιο ακόμα και σε σύγκριση με αυτό που πίστευα ότι μπορώ να βελτιωθώ! Του χρωστάω πάρα πολλά» σχολίασε για τη σχέση του με τον «Τιτί».

Σε ένα διαφημιστικό σποτ που είχε κυκλοφορήσει η Nike, λίγο καιρό πριν από την έναρξη του Euro 2016 στη Γαλλία, πρωταγωνιστούσε ο Βέλγος στράικερ και μιλούσε για όσα έχει βιώσει και τις δυσκολίες που πλέον γνωρίζει ότι τον έβγαλαν πολύ πιο δυνατό.

«Πηγαίνοντας στην ομάδα των ονείρων μου στα 18 μου, δεν πήρα την ευκαιρία να παίξω... Επέστρεψα, πίστεψα ότι θα έπαιζα, όμως πάλι έφυγα. Μετά από έναν χρόνο, με πούλησαν σε άλλη ομάδα. Ήταν δύσκολο, πολύ... Ήθελα απλά μια ευκαιρία για να παίξω...» αναφέρει ο διεθνής φορ, με έμμεση αλλά σαφέστατη αναφορά στον Ζοσέ Μουρίνιο.

Στη δεύτερη θητεία του στον πάγκο της Τσέλσι, ο Πορτογάλος προπονητής τον έστειλε το 2013 δανεικό στην Έβερτον και ένα καλοκαίρι αργότερα, είπε το «ναι» για την πώληση του Ρομέλου Λουκάκου στα «ζαχαρωτά», βλέποντάς τον να... ξετινάζει τα δίχτυα με τη φανέλα του συλλόγου του Μέρσεϊσαϊντ, προτού οι δυο τους εν τέλει συνεργαστούν ξανά υπό τη σκέπη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Στο ίδιο διαφημιστικό σποτάκι παραμονές της έναρξης του Euro, ο Λουκάκου αναφέρει: «Θέλω να κατακτήσω τον τίτλο... Θέλω να βρεθώ στο τοπ επίπεδο ετοιμότητας, όπως οι υπόλοιποι συμπαίκτες μου. Πάντοτε ήθελα να νικάω, αλλά η πραγματικότητα ήρθε να μου δώσει χαστούκι...».

Αυτό το χαστούκι, το δέχθηκε και στη Γαλλία πριν από δυο χρόνια, αλλά μάλλον θα το έχει στο μυαλό του πλέον ως μια από τις πιο εποικοδομητικές αναμνήσεις. Το σκέφτεται και θα ξέρει πως μπορεί τότε να έπεσε, αλλά είχε τον τρόπο και τη δύναμη να σηκωθεί. Κι επειδή σηκώθηκε, πέτυχε να πάρει μεταγραφή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να είναι κομμάτι της πιο εντυπωσιακής εθνικής Βελγίου όπως αυτή παρατάσσεται μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Απλά για φέτος, δεν του αρκεί «να είμαι ο σκόρερ, να είμαι αυτός που θα πετυχαίνει γκολ γιατί υπάρχουν κι άλλοι που κυνηγούν τη θέση του στράικερ».

Έχει και την ψυχή για να δείξει το δρόμο, όχι μόνο το τελείωμα μπροστά από τα αντίπαλα καρέ...

 

Τελευταία Νέα