Μπλε... πολίτες

Μπλε... πολίτες

bet365

Μάντσεστερ Σίτι εναντίον Τσέλσι σήμερα και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται δέκα ποδοσφαιριστές, που έχουν φορέσει τη φανέλα και των δύο ομάδων.

Η περσινή πρωταθλήτρια Αγγλίας κόντρα στην – κατά πάσα πιθανότατα – φετινή κοντράρονται σήμερα στο Ετιχάντ, σε ένα παιχνίδι που έχει περισσότερο ενδιαφέρον για την Τσέλσι, που βρίσκεται στην 5η θέση, παρά για την Μάντσεστερ Σίτι, η οποία φιγουράρει στην κορυφή, πολύ μακριά από τους διώκτες της. Ένας από τους ποδοσφαιριστές, που αναμένεται να συγκεντρώσει πάνω του όλα τα φώτα είναι ο Κέβιν Ντε Μπρόινε. Όχι μόνο για είναι παίκτης-κλειδί για την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα, αλλά γιατί στο παρελθόν είχε φορέσει και τη φανέλα της σημερινής αντιπάλου του. Κάτι που έχει συμβεί και με άλλους ποδοσφαιριστές, να έχουν αγωνιστεί δηλαδή τόσο στη Σίτι, όσο και στην Τσέλσι.

Φρανκ Λάμπαρντ
Ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους της Τσέλσι. Στα 13 χρόνια που φόρεσε τη φανέλα της, κατέκτησε τα πάντα και είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της. Το 2014 έμεινε ελεύθερος από τους «μπλε» και ενόψει της επόμενης χρονιάς ήρθε σε συμφωνία με τη New York City, που αποτελεί «αδερφάκι» της Μάντσεστερ Σίτι. Αν και άπαντες περίμεναν τη συμμετοχή του Λάμπαρντ στο MLS, εκείνος ήρθε σε συμφωνία με την Μάντσεστερ Σίτι για το πρώτο εξάμηνο της σεζόν 2014-15, μια συμφωνία που στη συνέχεια επεκτάθηκε μέχρι το τέλος της ίδιας σεζόν. Μάλιστα, το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Σίτι το σημείωσε απέναντι στην πρώην του ομάδα.

Σκοτ Σινκλέρ
Μόλις στα 16 του πήγε στην Τσέλσι όμως στην πενταετία 2005-2010 αγωνίστηκε μόλις σε 14 παιχνίδια με την ομάδα του Λονδίνου, αφού μέσα σε αυτό το διάστημα δόθηκε δανεικός σε έξι διαφορετικές ομάδες. Ωστόσο, τη διετία 2010-2012 πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις, ως ποδοσφαιριστής της Σουόνσι, με αποτέλεσμα η τότε πρωταθλήτρια Αγγλίας, Μάντσεστερ Σίτι, να δώσει 8 εκατομμύρια λίρες για να τον αποκτήσει. Ούτε στους «πολίτες» μπόρεσε να καθιερωθεί, ακολουθώντας εκ νέου το δρόμο του δανεισμού σε άλλες ομάδες, μέχρι την αποχώρησή του από το Μάντσεστερ το 2015.

Γουέιν Μπριτζ
Για δέκα συνεχόμενα χρόνια ήταν ποδοσφαιριστής της Τσέλσι αρχικά και εν συνεχεία της Μάντσεστερ Σίτι. 2003-2009 στο Λονδίνο και 2009-2013 στο Μάντσεστερ (μόνο για ένα διάστημα το 2006 ήταν δανεικός στην Φούλαμ). Συνολικά αγωνίστηκε σε 200 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις με τους δύο συλλόγους, αφού ποτέ δε θεωρήθηκε βασικός ούτε στην Τσέλσι, ούτε στην Μάντσεστερ Σίτι. Στο Στάμφορντ Μπριτζ ήταν back up του Κόουλ και στο Ετιχάντ ήταν πίσω από τον Κολάροφ και τον Κλισί στο αριστερό άκρο της άμυνας. Όσο, πάντως, ήταν παίκτης της Τσέλσι, ο Μπριτζ ήταν και διεθνής με την εθνική Αγγλίας.

Ντάνιελ Στάριτζ
Μόλις στα 17 του ανέβηκε από την ακαδημία στην πρώτη ομάδα της Μάντσεστερ Σίτι. Τις δύο πρώτες χρονιές δεν είχε πολλές συμμετοχές, όμως τη σεζόν 2008-09 αγωνίστηκε σε 26 παιχνίδια με τους «πολίτες». Το ίδιο καλοκαίρι υπέγραψε συμβόλαιο με την Τσέλσι, παρά τη διαφωνία των δύο ομάδων για το ποσό καταβολής για τη μεταγραφή. Στο Στάμφορντ Μπριτζ, ο Άγγλος επιθετικός έμεινε μέχρι το 2013, όταν και αποχώρησε για την Λίβερπουλ.

Σον Ράιτ-Φίλιπς
Ο γιος του σπουδαίου Ίαν Ράιτ πήγε στην Μάντσεστερ Σίτι σε ηλικία μόλις 17 ετών, όταν οι «πολίτες» δεν αγωνίζονταν στην Πρέμιερ Λιγκ. Την τριετία 2002-2005 πραγματοποίησε εκπληκτικές εμφανίσεις, μπαίνοντας στο στόχαστρο της τότε πρωταθλήτριας Τσέλσι, η οποία τον απέκτησε έναντι 21 εκατομμυρίων λιρών. Στους «μπλε» δεν μπόρεσε ποτέ να πάρει φανέλα βασικού, κάτι που συνέβη μόνο όταν έφυγε ο Ζοσέ Μουρίνιο από την ομάδα. Έτσι, το 2008 πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από το Στάμφορντ Μπριτζ και να επιστρέψει στην προηγούμενη ομάδα του, την Μάντσεστερ Σίτι, όπου έμεινε μέχρι το 2011. Συνολικά αγωνίστηκε και με τις δύο ομάδες σε 400 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις.

Νικολά Ανελκά
Ένας από τους μεγαλύτερους γυρολόγους του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Το 2002 πήγε στην Μάντσεστερ Σίτι, έναντι 13 εκατομμυρίων λιρών, ένα ποσό που τότε αποτελούσε ρεκόρ για τους «πολίτες». Τις δύο πρώτες σεζόν ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, ενώ τον Οκτώβριο του 2004 ήταν αυτός που υποχρέωσε τον Μουρίνιο στην πρώτη του ήττα με την Τσέλσι. Ακολούθησαν Φενερμπαχτσέ και Μπόλτον, με τον Ανελκά να γίνεται παίκτης της Τσέλσι τον Ιανουάριο του 2008. Η παρουσία του στους «μπλε» είχε πολλά σκαμπανεβάσματα και παρά τα καλά του νούμερα τις σεζόν 2009-10 και 2010-11, ο Γάλλος ήταν πάντα στη σκιά του Ντιντιέ Ντρογκμπά. Τον Ιανουάριο του 2012 έφυγε, συνεχίζοντας την καριέρα του στην Κίνα.

Ταλ Μπεν Χαϊμ
Ο πρώτος σταθμός της καριέρας του στην Αγγλία ήταν η Μπόλτον και μετά από μια τριετία στο Ρίμποκ, ο Ισραηλινός αμυντικός πήρε μεταγραφή για την Τσέλσι το 2007. Οι τραυματισμοί Τέρι και Καρβάλιο τον έφεραν στην αρχική ενδεκάδα στο ξεκίνημα της σεζόν, όμως μετά την επιστροφή των δύο αμυντικών, ο Μπεν Χαϊμ έμεινε εκτός. Ο ίδιος τα έβαλε με τον Αβραάμ Γκραντ, θεωρώντας πως όσο ήταν ο Μουρίνιο στον πάγκο, αγωνιζόταν κανονικά. Μετά από μία σεζόν στο Στάμφορντ Μπριτζ, το 2008 ο Ισραηλινός μετακινήθηκε στην Μάντσεστερ Σίτι. Ωστόσο δεν έμεινε για πολύ, αφού τον Ιανουάριο δόθηκε δανεικός και το επόμενο καλοκαίρι αποχώρησε οριστικά.

Ζορζ Γουεά
Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου το 1995 με σπουδαία καριέρα σε Παρί Σεν Ζερμέν και Μίλαν αγωνίστηκε σε δύο διαφορετικές ομάδες στην Αγγλία το ίδιο έτος, το 2000. Λίγες ημέρες μετά την έλευση της νέας χιλιετίας, ο Γουεά δόθηκε δανεικός στην Τσέλσι από την Μίλαν μέχρι το τέλος της σεζόν. Το ίδιο καλοκαίρι, οι «ροσονέρι» τον άφησαν ελεύθερο, με τον Λιβεριανό επιθετικό να υπογράφει συμβόλαιο με την Μάντσεστερ Σίτι, που μόλις είχε ανέβει στην Πρέμιερ Λιγκ. Ωστόσο, στους «πολίτες» δεν έμεινε για μεγάλο διάστημα, αφού ήταν δυσαρεστημένος που δε βρισκόταν στις αρχικές επιλογές του προπονητή, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από την ομάδα τον Οκτώβριο.

Ντέιβιντ Ρόκαστλ
Μόλις στα 33 του χρόνια έφυγε από τη ζωή, με τον Άγγλο μέσο να έχει αγωνιστεί νωρίτερα σε κάποιους από τους κορυφαίους αγγλικούς συλλόγους. Το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του ήταν παίκτης της Άρσεναλ και μετά από μία χρονιά στην Λιντς, τον Δεκέμβριο του 1993 ο Ρόκαστλ έγινε παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι. Παρά τις πολύ καλές του εμφανίσεις, το επόμενο καλοκαίρι οι «πολίτες» τον άφησαν να φύγει για την Τσέλσι. Στο Στάμφορντ Μπριτζ οι παρουσίες του δεν ήταν πολλές, αν και έμεινε μέχρι το 1998, με δύο ενδιάμεσους δανεισμούς σε Νόριτς και Χαλ.

Τέρι Φίλαν
Μετά από μια πενταετία στη Γουίμπλεντον, ο Ιρλανδός αμυντικός πήρε το 1992 μεταγραφή για την Μάντσεστερ Σίτι, έναντι 2,5 εκατομμυρίων λιρών, ένα ποσό που τότε ισοφάρισε το ρεκόρ του συλλόγου. Ο Φίλαν αγωνίστηκε στους «πολίτες» για σχεδόν 3,5 σεζόν, με τον ίδιο να είναι στις βασικές επιλογές για την ενδεκάδα. Το Νοέμβριο του 1995 μετακινήθηκε στην Τσέλσι, όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν, όπως τα περίμενε, αφού είχε λίγες συμμετοχές στα δύο χρόνια, που ήταν κάτοικος Στάμφορντ Μπριτζ.

 

Τελευταία Νέα