«Πρωτάρες» vs «δράκοι» σημειώσατε... 1

«Πρωτάρες» vs «δράκοι» σημειώσατε... 1

bet365

Η «πρωτάρα» Λειψία φιλοξενεί απόψε την Πόρτο για το Τσάμπιονς Λιγκ και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τις ήττες των Πορτογάλων από ομάδες, που έκαναν ντεμπούτο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Πρόκειται για την ομάδα που έχει τις περισσότερες παρουσίες στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Πόρτο συμμετέχει φέτος για 22η φορά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, όσες μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα, ενώ ακολουθούν Μπάγερν και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 21. Για μία ακόμη φορά, η κληρωτίδα έφερε στο δρόμο των «δράκων» μία ομάδα, που αγωνίζεται για πρώτη φορά στη διοργάνωση, τη Λειψία. Σήμερα, οι Γερμανοί υποδέχονται τους Πορτογάλους για την 3η αγωνιστική των ομίλων, με την προϊστορία να δείχνει πως παραδοσιακά η Πόρτο δυσκολεύεται στην έδρα ομάδων που κάνουν ντεμπούτο στο θεσμό. Το FourFourTwo του gazzetta.gr θυμίζει τις εκτός έδρας ήττες της πορτογαλικής ομάδας, απέναντι σε «πρωτάρες».

Άντερλεχτ – Πόρτο 1-0 (1993-94)
Η Πόρτο ήταν παρούσα στο ξεκίνημα του Τσάμπιονς Λιγκ, τη σεζόν 1992-93, αντίθετα με την Άντερλεχτ, που έκανε ντεμπούτο στη διοργάνωση την αμέσως επόμενη χρονιά. Τότε, συναντήθηκαν οι δύο ομάδες, οι οποίες αφού πέρασαν τους δύο νοκ-άουτ γύρους, στη συνέχεια βρέθηκαν μαζί στο δεύτερο όμιλο. Την τρίτη αγωνιστική, οι Βέλγοι υποδέχθηκαν τους «δράκους», επικρατώντας με 1-0, χάρις σε ένα τέρμα του Νίλις στο 88’. Μάλιστα, σε εκείνο το παιχνίδι, διαιτητής ήταν ο Βασίλης Νικάκης.

Ολυμπιακός – Πόρτο 1-0 (1997-98)
Ήταν το παιχνίδι, που έκαναν ντεμπούτο οι «ερυθρόλευκοι» στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στις 17 Σεπτεμβρίου 1997, σε ένα κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο, οι Πειραιώτες λύγισαν την αντίσταση της Πόρτο, χάρις στην «οβίδα» του Στέλιου Γιαννακόπουλου, πολλά μέτρα έξω από τη μεγάλη περιοχή του Ρούι Κορέια, μόλις στο 6ο λεπτό. Για την ιστορία, η Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε επιλέξει στην αρχική ενδεκάδα, σε εκείνο το παιχνίδι, τους Τοχούρογλου, Βαρεσάνοβιτς, Καραταϊδη, Ανατολάκη, Τζόρτζεβιτς, Πασσαλή, Αλεξανδρή, Ίβιτς (έβγαλε την ασίστ), Γεωργάτο, Νινιάδη και Γιαννακόπουλο, ενώ σαν αλλαγή πέρασαν στο ματς οι Σαμπανάτζοβιτς, Γκόγκιτς και Νταμπίζας.

Κροάσια Ζάγκρεμπ – Πόρτο 3-1 (1998-99)
Στο συγκεκριμένο όμιλο συμμετείχε και ο Ολυμπιακός και μάλιστα πήρε την πρόκριση για την επόμενη φάση, χάρις στην ισοπαλία με 1-1, στην έδρα της «πρωτάρας» Κροάσια (νυν Ντιναμό), την τελευταία αγωνιστική. Αντίθετα, η Πόρτο δεν τα είχε καταφέρει εξίσου καλά, δύο στροφές νωρίτερα. Είχε ηττηθεί με 3-1 στο Ζάγκρεμπ, σε ένα αποτέλεσμα εκτός προγράμματος, που ουσιαστικά την έθεσε εκτός τροχιάς πρόκρισης.

Σέλτικ – Πόρτο 1-0 (2001-02)
Η κυριαρχία της Ρέιντζερς εντός συνόρων τη δεκαετία του ’90 δεν επέτρεψε στην Σέλτικ τη δυνατότητα να αγωνιστεί νωρίτερα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι «Κέλτες» έκαναν ντεμπούτο το 2001, σε έναν όμιλο με Γιουβέντους, Πόρτο και Ρόζενμποργκ. Τη δεύτερη αγωνιστική υποδέχθηκαν τους «δράκους» και κατάφεραν να επικρατήσουν με 1-0, χάρις σε ένα τέρμα του Χένρικ Λάρσον στο 38’. Μάλιστα, η Σέλτικ κατάφερε να κάνει το 3/3 στο γήπεδό της, όμως αποκλείστηκε, αφού δεν πήρε ούτε ένα βαθμό μακριά από την Γλασκώβη.

Λέστερ – Πόρτο 1-0 (2016-17)
Το «θαύμα» της σεζόν 2015-16 οδήγησε την επόμενη χρονιά την Λέστερ στο Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη (και ίσως τελευταία) φορά στην ιστορία της. Και μπορεί στην Πρέμιερ Λιγκ να έκανε ελεύθερη... πτώση, αμέσως μετά την κατάκτηση του τίτλου, όμως στο Τσάμπιονς Λιγκ... πέταγε. Τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων υποδέχθηκε την Πόρτο, επικρατώντας με 1-0, χάρις στο τέρμα του Σλιμανί, με τις δύο ομάδες να περνούν, τελικά, χέρι-χέρι στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

 

Τελευταία Νέα