Norwegians go home Panoutsos Daily…

Gazzetta team
Norwegians go home Panoutsos Daily…
Ο Μάκης μίλησε με τον Σίβερτ Χόγιεμ, με αφορμή τις συναυλίες του στην Ελλάδα που ξεκινούν Πέμπτη 21 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα θα είναι το Σάββατο και τη Κυριακή στο ‘Πειραιώς 117 Academy’.
Με τον Σίβερτ Χόγιεμ έχουμε συναντηθεί όταν ήταν στην Ελλάδα, και επίσης έχουμε μιλήσει αρκετές φορές στο τηλέφωνο, οπότε δεν χρειαζόταν ιδιαίτερα μεγάλη εισαγωγή για να του ζητήσω αυτό που ήθελα…

Σίβερτ θα ήθελα να σου κάνω μερικές ερωτήσεις για ένα blog στο οποίο γράφω…

«Πως το λένε;»

Norwegians go home… Aστειεύομαι. Panoutsos Daily λέγεται.

«Εντάξει. Εγώ θα σου απαντήσω για το Norwegians go home Panoutsos Daily».

Ας ξεκινήσουμε κάπως παράξενα. Ξέρω ότι είσαι λάτρης του David Bowie. Την ημέρα που έμαθες για το θάνατό του, έπιασες τον εαυτό σου να σιγοτραγουδάει κάποια τραγούδια του; «Όχι, αλλά έκανα κάτι άλλο. Άκουσα, όπως πολλοί άλλοι άνθρωποι φαντάζομαι, διάφορα άλμπουμ του ξανά. Έτσι κι αλλιώς πάντα επιστρέφω στο ‘Heroes’, νομίζω ότι είναι από τα σπουδαιότερα τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ».

Παρεμπιπτόντως και ο Bruce Springsteen δεν σου αρέσει πολύ;

«Ναι. Τον λατρεύω».

Μόλις έβλεπα ότι απαγόρευσε στον Τραμπ να χρησιμοποιεί τραγούδια του.

«Προφανώς. Ο Springsteen είναι πολύ πιο σημαντικός σε όλα τα επίπεδα από όλους αυτούς. Και μερικές φορές ξέρεις οι άνθρωποι “have to make the obvious, obvious»

Θυμάσαι το τραγούδι ‘Paradise’ από το άλμπουμ The Rising;

«Όχι. Δεν το θυμάμαι»

Πιστεύω ότι θα σου αρέσει πολύ. Ίσως είναι ένα από τα τραγούδια που θα εντάξεις στις περιοδείες σου. Έχει να κάνει με τους βομβιστές αυτοκτονίας.

«Θα το ακούσω σήμερα κιόλας».

Στη δική μου, αλλά και σε άλλες ραδιοφωνικές εκπομπές, ξέρω ότι οι ακροατές ζητάνε το ‘Sleepwalking man’. Φαίνεται ότι τους αρέσει . Τι πληροφορίες παίρνεις για το άλμπουμ;

«Πολύ καλές. Πολύ καλές κριτικές και σχόλια από τους fans. Αυτή την εποχή περιοδεύω στη Νορβηγία και μοιάζει ότι τους αρέσει καλύτερα από την προηγούμενη δουλειά. Μοιάζει ότι έχει ήδη συνδεθεί ο κόσμος με αυτό. Το βρίσκω υπέροχο, τι παραπάνω να ζητήσω αυτή τη στιγμή;».

Νιώθεις να αλλάζει το κοινό σου καθώς απομακρύνονται τα χρόνια των Madrugada;

«Νομίζω ότι στη Νορβηγία έχω πλέον ένα πιο ενήλικο κοινό. Δεν είναι το ίδιο πλήθος που ήταν πριν από δέκα χρόνια με τους Madrugada. Έξω από τη Νορβηγία, έρχονται και κάποια παιδιά μικρότερης ηλικίας, και μου αρέσει πολύ αυτό».

Υπάρχει κάτι που να σε εκπλήσσει σε αυτή τη περιοδεία σου;

«Αυτό που συμβαίνει τώρα σε αυτή την περιοδεία είναι ότι έχω περισσότερη έμπνευση στη σκηνή. Ήταν σαν να ήμουν σε λάθος μέρος για περίπου δύο χρόνια και τώρα ξυπνάω».

Το καινούργιο σου άλμπουμ, το "Lioness", είναι κάπως πιο χαρούμενο. Πρέπει, όμως, να παραδεχτείς ότι η ψυχή σου πάντα θα δημιουργεί κατά μία καλή έννοια, ‘σκοτεινά’ άλμπουμ. Συμφωνείς; «Το "Lioness" προσπάθησα να το φτιάξω ελαφρύτερο γιατί ήθελα να εκφράσω λίγο καλύτερα την άποψή μου για τη ζωή. Δεν ήθελα να γίνει σκοτεινό για να ονομάζεται απλά έτσι».

Όταν γράφεις μουσική νοιώθεις ότι τελικά καταλαβαίνεις περισσότερο τον εαυτό σου ή τους άλλους; «Σίγουρα δεν ξέρω τίποτα για τους άλλους ανθρώπους. Ίσως καταλαβαίνω λίγο τον εαυτό μου. Οι άνθρωποι αλλάζουν συνέχεια . Θα ήθελα η μουσική μου πάντα να αντιπροσωπεύει ποιος είμαι εγώ και όχι οι άλλοι».

Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα σε ξαναδούμε στην Ελλάδα.

«Κι εγώ είμαι πολύ ενθουσιασμένος. Όταν περιοδεύω, δίνω πάντα έμφαση στην παρουσία μου στην Ελλάδα. Χωρίς καμία υπερβολή είναι το αγαπημένο μου μέρος στον κόσμο».
Πληροφορίες

Τοποθεσία - Ημερομηνία: Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 21 Απριλίου - Principal Club Theater (Μύλος)
Ανδρέα Γεωργίου 56
Τηλ. 2310 428 088

Βόλος, Παρασκευή 22 Απριλίου - Lab Art
Ζάχου - Βότση, (Πολυχώρος Τσαλαπάτα)
Τηλ. 2421 40 3454

Αθήνα, Σάββατο 23 Απριλίου - Piraeus 117 Academy
Πειραιώς 117
Kεραμεικός
Τηλ. 210 8820 426

Ηράκλειο, Δευτέρα 25 Απριλίου - Cine Studio
Λεωφ. Ικάρου και Ηροδότου 177
Νέα Αλικαρνασσός
Τηλ.: 2810 823 813
www.texnopolis.net