Τα πιο σπουδαία πράγματα σε αυτή τη ζωή δεν είναι πράγματα

Gazzetta team
Τα πιο σπουδαία πράγματα σε αυτή τη ζωή δεν είναι πράγματα
O Μάκης έφερε στο μυαλό του μερικά πράγματα που έγραψε και είπε ένας Αμερικάνος, ο Τόμας Τζέφερσον, πριν από δυόμιση αιώνες, και τα οποία είναι ακριβώς τα αντίθετα από αυτά πιστεύει ένας Έλληνας, ο δικός μας ο Νίκος ο Παππάς.
Η σειρά των πραγμάτων, η οποία δεν είχε αλλάξει μέχρι πρόσφατα από την εποχή του Τόμας Τζέφερσον ήταν:
1 Η Λογική και η Κρίση του πολίτη
2 Εφημερίδες
3 Κυβέρνηση
Πως προκύπτει αυτή η σειρά; Από τις πράξεις και ολόκληρη τη διαδρομή του, αλλά κυρίως από δυο διάσημες φράσεις του 3ου Προέδρου των ΗΠΑ.
1: «Ο άνθρωπος που δεν διαβάζει τίποτα είναι καλύτερα μορφωμένος από αυτόν που διαβάζει μόνο εφημερίδες»
2: «…Και αν μου απέμενε να αποφασίσω αν θα έπρεπε να έχουμε μια κυβέρνηση χωρίς εφημερίδες ή εφημερίδες χωρίς κυβέρνηση, δεν θα δίσταζα ούτε στιγμή να διαλέξω το δεύτερο. Αλλά αυτό θα σήμαινε ότι κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει πρόσβαση στις εφημερίδες και να ξέρει να διαβάζει».
Και όλα αυτά ενώ στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 1800, μια συντηρητική, μεγάλη εφημερίδα της Νέας Αγγλίας έγραψε: «Αν εκλεγεί στην προεδρία ο άπιστος Τζέφερσον, η σφραγίδα του θανάτου θα αποτυπωθεί πάνω στην ιερή θρησκεία μας, οι εκκλησίες μας θα βεβηλωθούν και κάποια διαβόητη πόρνη, κάτω από τον τίτλο της θεάς της λογικής, θα προΐσταται των ιερών μας χώρων».
Και επειδή θα πρέπει κάπως να συστήσουμε ποιος είναι αυτός ο Τόμας Τζέφερσον που ξαφνικά μας λέει ότι η σειρά είναι ακριβώς η αντίθετη από αυτή που πιστεύει ένας Έλληνας ο δικός μας Νίκος Παππάς:
1 Κυβέρνηση
2 Εφημερίδες
3 Η Λογική και η Κρίση του πολίτη…
Ο Τόμας Τζέφερσον ήταν πρόεδρος από το 1801-1809 και ήταν ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που είχε μελετήσει το Κοράνι και μιλούσε δημόσια για τη συμβολή των Αράβων στη διάσωση της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς κατά τους Σκοτεινούς Χρόνους.
Είχε δηλώσει δημόσια : «Δεν με ενοχλεί καθόλου αν ο γείτονάς μου πιστεύει σε είκοσι θεούς ή σε κανέναν θεό» και είχε περιγράψει κατά καιρούς τον εαυτό του ως «επικούρειο» και ως «χριστιανό». Αν σας τύχει ποτέ σε trivia η ερώτηση «ποιος είναι ο πρώτος πολιτικός που καθιέρωσε τον όρο “διαχωρισμός Εκκλησίας – Κράτους”», απαντήστε με σιγουριά «ο Τόμας Τζέφερσον», δεν θα χάσετε.
Επίσης να μην ξεχάσουμε να πούμε ότι υπήρξε ο βασικός συγγραφέας της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας (1776)
Με φασματική απεικόνιση, οι υπεύθυνοι της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου έκαναν μία ανακάλυψη πριν από μερικά χρόνια σε ένα από τα πρώιμα προσχέδια της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας: φάνηκε πολύ αχνά η σβησμένη μη ορθή πολιτικά λέξη «υπήκοοι» κάτω από τη λέξη «πολίτες» που υπάρχει στο τελικό κείμενο.
Να πούμε όμως εδώ ότι ο Τζέφερσον, παρά τις πεποιθήσεις του, είχε αρκετούς δούλους και διατηρούσε σεξουαλικές σχέσεις με μια από αυτούς την πολύ όμορφη νεαρή μιγάδα Σάλι Χέμινγκς. Μάλιστα σύγχρονες έρευνες με υλικό DNA επιβεβαίωσαν ότι ο Τζέφερσον ήταν ο πατέρας μερικών από τα παιδιά που έχει γεννήσει η Σάλι…. Άρα η σωστή σειρά των πραγμάτων είναι αυτή που λέει ο Νίκος Παππάς !
ΣΣ: Ο Τζέφερσον πέθανε το 1826, στις 4 Ιουλίου, ημερομηνία που ο ίδιος την έκανε αθάνατη. Τα τελευταία λόγια του ήταν: «Τέσσερις έχουμε σήμερα;».