Πώς το ποδόσφαιρο εξηγεί τον κόσμο… και την παγκοσμιοποίηση

Gazzetta team
Πώς το ποδόσφαιρο εξηγεί τον κόσμο… και την παγκοσμιοποίηση
Ο Μάκης είδε αυτό που συνέβη (και) στα βρετανικά γήπεδα την περασμένη αγωνιστική, και πιστεύει ότι, τηρουμένων των αναλογιών, συγκρίνεται με αυτό που έγινε πριν από 101 χρόνια…
Το ποδόσφαιρο είναι τόσο σπουδαίο άθλημα, που πιο εύκολα ‘εξηγεί’ στον αδαή πολίτη πως λειτουργεί ο κόσμος και τι είναι παγκοσμιοποίηση, παρά το offside. Αυτό ακριβώς έκανε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε ένα από αυτά τα γεγονότα που θα γραφτούν στα αμέσως επόμενα βιβλία ιστορίας…

Ως γνωστόν, σε πολλά γήπεδα της Ευρώπης και στα πρωταθλήματα στα οποία παίζεται ποδόσφαιρο (σε αντίθεση με την Ελλάδα που παίζεται μπάλα) πήραν την απόφαση να συμπαρασταθούν στη Γαλλία για τα γεγονότα του Παρισιού. Πριν τα παιχνίδια ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας τον οποίο τραγουδούσαν οι ποδοσφαιριστές που στέκονταν αγκαλιασμένοι στο κέντρο του γηπέδου. Και αν αυτό ήταν απλά συγκινητικό να το βλέπεις στα γήπεδα της Ισπανίας και της Ιταλίας, στα βρετανικά γήπεδα το να τραγουδούν όλοι οι άγγλοι οπαδοί τον γαλλικό εθνικό ύμνο με ευλάβεια ήταν ένα ιστορικό γεγονός που ανάλογό του, τηρουμένων των αναλογιών, είχε να συμβεί 101 χρόνια. Από την παραμονή των Χριστουγέννων του 1914, όταν έγινε εκείνη η περιβόητη αυθόρμητη ανακωχή όπου Βρετανοί, Σκωτσέζοι και άλλοι από τις συμμαχικές δυνάμεις βγήκαν από τα χαρακώματα της μίας πλευράς και συνάντησαν τους Γερμανούς που είχαν βγει από τα χαρακώματα της άλλης. Αντάλλαξαν ευχές, αλλά ακόμα και αυτή την ιστορική κίνηση την θεώρησαν ότι θα έμενε μισή, αν δεν έπαιζαν και έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία και άρθρα για όλο αυτό, ακόμα και πιθανά σκορ! Το ποιο ήταν το σκορ έχει τόση σημασία όση αν ο βρετανός οπαδός είχε σωστή προφορά τραγουδώντας την Μασσαλιώτιδα.

Φυσικά είχε προηγηθεί η Τρίτη 17 Νοεμβρίου και το φιλικό Αγγλία – Γαλλία στο Ουεμπλευ όπου ήταν τρομερό θέαμα καθώς το είδαμε να συμβαίνει για πρώτη φορά μετά τα γεγονότα του Παρισιού. Όμως το να συμβεί με τον απόλυτο τρόπο που το έκαναν όλοι οι άγγλοι οπαδοί, όλων των ομάδων, στα ματς του Σαββατοκύριακου, το κάνει ιστορικό γεγονός.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο το ποδόσφαιρο ξαναέπαιξε ακριβώς αυτό το ρόλο. Καταρχάς η Αγγλία είναι μία από τις χώρες στις οποίες το να συμπεριφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο οι οπαδοί των ομάδων, έχει έναν απόλυτο κοινωνικό αντίκτυπο.

Πολλοί μπορεί να σκεφτούν ότι οι Άγγλοι δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από το να συμπαρασταθούν και αυτοί όπως έκαναν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί. Να πω ότι για πολλά χρόνια, το γεγονός της παραμονής των Χριστουγέννων στο μέτωπο, πολλοί το υποβάθμιζαν λέγοντας ότι συνέβη μέσα σε ένα γενικότερο σύστημα που είχε αναπτυχτεί απέναντι στον πόλεμο το λεγόμενο “liveand let live”…

Αποδείχτηκε όμως ότι αυτό ήταν ένα γεγονός που καταγράφηκε στην ιστορία από μόνο του ως σημαντικό και εμβληματικό της εποχής. Έτσι πιστεύω ότι θα γίνει και με την συμπεριφορά ειδικά των άγγλων οπαδών…

Εν τω μεταξύ στο ελληνικό πρωτάθλημα μπάλλας….. Ο άνθρωπος μοιάζει με κλάσμα όπου ο αριθμητής είναι ο πραγματικός εαυτός του και ο παρονομαστής η ιδέα που έχει για τον εαυτό του. Όσο μεγαλύτερος ο παρονομαστής, τόσο μικρότερη η αξία του κλάσματος. Και όσο ο παρανομαστής διογκώνεται προς το άπειρο, τόσο το κλάσμα τείνει προς το μηδέν.

Εν τω μεταξύ 2ο: Για όσους θέλουμε σε αυτή τη ζωή να δούμε να γράφεται η περισσότερη δυνατή ιστορία, φέτος στο NBAείμαστε και Golden State Warriors εκτός από την όποια ομάδα υποστηρίζουμε…