Η 11η εντολή!

Μαριάννα Αξιοπούλου
Η 11η εντολή!

bet365

Έντεκα λόγοι αγάπης. Έντεκα λόγοι μίσους. Το «11» του Δημήτρη Παπαδόπουλου. Το gazzetta.gr παρουσιάζει την ιστορία.

Μοιάζει να ακολουθεί την πορεία των οργισμένων ειδώλων. Εκείνων που θα ζήσουν στα άκρα, εκείνους που θα λατρέψουν ή θα μισήσουν, θα τους αποθεώσουν και θα τους απαξιώσουν, θα κινήσουν επανάσταση υπέρ τους και θα ξεσηκώσουν αντίσταση εναντίον τους. Υπήρξε τέτοιο, χωρίς ποτέ να το αναζητήσει, χωρίς ο ίδιος να υποστηρίξει έναν τέτοιο ρόλο. Γιατί ο Δημήτρης Παπαδόπουλος ήταν, απλά, ένας άνθρωπος που ήθελε να κάνει τη δουλειά του. Κι όποτε την κάνει καλά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Το gazzetta.gr παρουσιάζει την αμφιλεγόμενη πορεία του.

Κάνε εγγραφή στην bwin και πάρε μπόνους 100%

1. Η απόρριψη!

Η εικόνα με το πρόσωπο του Τάκη Λεμονή σοκαρισμένο κι έκπληκτο από το γκολ που δέχεται ο Ολυμπιακός στο Φάληρο τον Μάρτιο του 2007 παρουσιάζει την αυθόρμητη αντίδραση των δευτερολέπτων. Αργότερα στο σπίτι του, ίσως ο Έλληνας τεχνικός να θυμήθηκε περισσότερα. Ίσως να γύρισε πίσω στο καλοκαίρι του 2001, όταν ένας 22χρονος επιθετικός θα αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του με τη φανέλα του Ακράτητου και της Εθνικής Ελπίδων. Ο Ολυμπιακός τα είχε βρει σε όλα με την ομάδα των Άνω Λιοσίων, όμως ο Λεμονής θα απέρριπτε τον Δημήτρη Παπαδόπουλο. Επόμενη επιλογή του Έλληνα επιθετικού ήταν η ξενιτιά και η Μπέρνλι. Μετά από δύο χρόνια στην Αγγλία, θα αποφάσιζε να επιστρέψει και πάλι στην Ελλάδα.

Ο Παναθηναϊκός ενδιαφέρεται πιο έντονα για τον Έλληνα επιθετικό και ο Όλεγκ Προτάσοφ που στο μεταξύ έχει αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, πιέζει για να μπουν οι ερυθρόλευκοι στο παιχνίδι. Η επιθυμία του Ουκρανού προπονητή δεν γίνεται ποτέ πράξη και στα τέλη Ιουνίου του 2003, ο Παναθηναϊκός αποκτά τον Δημήτρη Παπαδόπουλο. Η πρώτη του χρονιά στο τριφύλλι είναι εντυπωσιακή και η πιο παραγωγική (20 γκολ σε 37 παιχνίδια). Σφραγίζεται με το νταμπλ και την προσωπική του καταπληκτική απόδοση στον τελικό του κυπέλλου με τον Ολυμπιακό.

2. Τα μπουζούκια!

Στη διάρκεια που έμεινε στον Παναθηναϊκό βρήκε στο πρόσωπο του Αντώνη Νικοπολίδη το… μεγάλο του αδελφό. Η προσωπική τους σχέση ήταν πάντα λόγος παρεξήγησης για τον Δημήτρη Παπαδόπουλο. Τον Μάρτιο του 2005, ο Έλληνας επιθετικός σκοράρει στην Καλλιθέα και διασχίζει όλο το γήπεδο για να αφιερώσει το γκολ του Έλληνα γκολκίπερ, που περνούσε δύσκολες στιγμές λόγω του συμβολαίου του, αλλά και της φημολογίας περί Ολυμπιακού. Ο διεθνής γκολκίπερ όντως μετακόμισε στο λιμάνι, όμως η σχέση τους δεν άλλαξε ποτέ.

Γεγονός που μας φέρνει στον Δεκέμβριο 2005, ένα μήνα πριν το μεγάλο ντέρμπι στο Καραϊσκάκη. Ο Αντώνης Νικοπολίδης με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο βγαίνουν μαζί και πολλοί το θεωρούν ως προμήνυμα μετακόμισης του Έλληνα επιθετικού στο λιμάνι. Εξάλλου, είχε αρχίσει η σχετική φημολογία με τον Τροντ Σόλιντ να μην διαψεύδει ότι τον θέλει και τον Σάββα Θεοδωρίδη να λέει ξεκάθαρα ότι ο μόνος παίκτης που θα ήθελε από τον Παναθηναϊκό είναι ο Παπαδόπουλος. Στο ντέρμπι του Καραϊσκάκη που ακολούθησε των φημολογιών, ο «Παπ» έδωσε απαντήσεις. Ήταν ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού, και με έξυπνο τρόπο κέρδισε το πέναλτι από τον Νικοπολίδη, προσφέροντας γκολ στο πιάτο για τον Έκι Γκονζάλες και το προβάδισμα στο σκορ για την ομάδα του.

3. Το συμβόλαιο!

Ακόμα κι αν δεν υπήρχε θέμα, το παρελθόν ήταν αρκετό για να το δημιουργήσει. Οι συναπτές μετακομίσεις του Νικοπολίδη και του Κωνσταντίνου στον Ολυμπιακού, έδιναν την αίσθηση ότι ο Δημήτρης Παπαδόπουλος θα επακολουθούσε. Ειδικά, όταν τα πράγματα σχετικά με την ανανέωση του συμβολαίου του άρχισαν να παίρνουν αρνητική τροπή. Μετά τη συνάντηση με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, διαρρέει στον Τύπο διαφωνία στο οικονομικό και μεγάλο χάσμα, το οποίο φέρεται αδύνατο να καλυφθεί. Επίσης, γίνεται λόγος για απαίτηση του Παπαδόπουλου να πάρει «ακατέβατα» 800.000 ευρώ, κάτι που εκνευρίζει το αφεντικό του Παναθηναϊκού και το θέμα παγώνει.

Η λύση θα έρθει από την Αυστραλία. Είτε ήταν «on the record», είτε «off the record» η διευκρίνισή του για το «ακατέβατα» που παρουσιάστηκε ότι είπε στον Τζίγγερ, άλλαξε εκ νέου την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Όσοι μπορούσαν να πληροφορηθούν τα όσα συνέβαιναν τέλη Μαΐου στην ήπειρο των καγκουρό, όπου ο Παπαδόπουλος ήταν με την Εθνική ομάδα, εύκολα καταλάβαιναν την επιθυμία του να παραμείνει στον Παναθηναϊκό.

Η 29η Μαΐου ήταν ίσως ήταν η πιο καθοριστική ημέρα για την παραμονή του. Δημοσίευμα του περιοδικού «Redbelievers» τον παρουσίαζε να δηλώνει πως δεν υπάρχει περίπτωση να συναντηθεί ξανά με τους διοικούντες την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και η αντίδραση του ήταν άμεση και καίρια. Ανέβασε στο επίσημο site του διάψευση του θέματος και έδειξε τις προθέσεις του: «Εμφανίζονται, τον τελευταίο καιρό, δήθεν «δηλώσεις» μου σε διάφορα έντυπα, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Μόνο όταν τελειώσει οριστικά το ζήτημα, θα τοποθετηθώ δημοσίως».

Ένα γάμος θα έρθει ως αφορμή για την… ανανέωση των όρκων. Ο Σπύρος Λιβαθηνός βλέπει τον Παπαδόπουλο στην ημέρα που ο Φάνης Γκέκας ντυνόταν γαμπρός και του λέει πως σύντομα θα προκύψει λύση στο θέμα του. Έτσι κι έγινε! Στην τρίτη συνάντηση που είχαν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο επιτυγχάνεται συμφωνία και ο Έλληνας επιθετικός ετοιμάζεται να γίνει αρχηγός και σημαία του Παναθηναϊκού.

4. Η άποψη!

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του απέφευγε τη δημοσιότητα και ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις που επέλεξε να μιλήσει. Λίγο καιρό μετά την ανανέωση του συμβολαίου του, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος είχε τοποθετηθεί με συνέντευξή του στο «V-Men» για όσα έγιναν εκείνο το διάστημα. «Έγιναν τρία ραντεβού. Στο πρώτο ο κύριος Βαρδινογιάννης δεν μου έκανε πρόταση, απλώς άκουσε τι ήθελα εγώ. Στο δεύτερο, μου έγινε η πρόταση, δεν δέχθηκα. Αυτό που άλλαξε ήταν ότι με κάλεσε για τρίτη φορά. Εγώ μέχρι και την τελευταία στιγμή, που μου
τηλεφώνησαν να πάω στα γραφεία, δεν το πίστευα, ούτε καν όταν μου μίλησε ο Λιβαθηνός στον γάμο του Φάνη Γκέκα. Έπαιξε σημαντικό ρόλο ο τρόπος. Όλο αυτό το διάστημα ο κόσμος του Παναθηναϊκού έπαιξε σημαντικό ρόλο. Πέρασα πολύ δύσκολες ημέρες, μηνύματα, τηλεφωνήματα από φίλους μου Παναθηναϊκούς, πολλά e-mail.

Πήρα περίπου 1.000 και δεν ήταν ούτε ένα υβριστικό, ούτε ένα κακό. Όλα ήταν «μείνε». Ήθελα να μείνω. Αν δεν ήθελα, θα είχα φύγει ή δεν θα συζητούσα καθόλου. Ο Ολυμπιακός θα ήταν η τελευταία επιλογή μου. Πάντως δεν έχω πρόβλημα να πω και το λόγο που ήμουν Ολυμπιακός. Επειδή έπαιζαν Προτάσοφ, Λιτόφτσενκο, Σάβιτσεφ. Δεν ξέρω σε άλλους, σε εμένα αυτό τελείωσε στα 15-16 μου, όταν άρχισα να παίζω στον Ακράτητο».

5. Η βραδιά!

«Ευχαριστούμε που μας κάνατε υπερήφανους. 04/03/07». Λίγο πριν φύγουν από τις εγκαταστάσεις της Παιανίας οι οπαδοί του Παναθηναϊκού αφήνουν το μήνυμα τους σε έναν τοίχο. Τα πρωτοσέλιδα που ακολουθούν είναι αποθεωτικά για όλους και κυρίως για τον σκόρερ, Δημήτρη Παπαδόπουλο. «Και τον Μάρτη θα είναι ωραία με τον Παπ μες στον Περαία», θα γράφει το επόμενο πρωί η «GoalNews». Ο Έλληνας επιθετικός θα είναι ο σκόρερ στο γκολ που έριξε τη χούντα στο Καραϊσκάκη. Ένα γκολ που θα πανηγυρίσει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο απ’ τα δεκαπέντε εκείνης της σεζόν. Τα είκοσι της πρώτης του χρονιάς δε θα τα έφτανε ποτέ. Όπως ποτέ δεν θα έπεφτε κάτω από τα δέκα σε μια σεζόν.

Λίγο καιρό μετά θα μιλούσε για τα συναισθήματά του. Μια εξίσου σπάνια στιγμή, όταν κάθισε μπροστά στην κάμερα και για την εκπομπή «Pao news», που προβαλλόταν εκείνη την εποχή από το συνδρομητικό κανάλι, εξομολογήθηκε τις σκέψεις του. «Αυτό το ματς δεν ξεχνιέται, πρέπει να το κρατήσουμε στη μνήμη μας ο καθένας ξεχωριστά. Όσο για μένα, θα μου μείνει. Άκουσα από έναν κύριο, δεν ξέρω πως τον λένε κιόλας. Τραγ...Τραγίκος, Τράγος (σ.σ. εννοούσε τον τότε αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Τραγάκη) να λέει ότι είναι μέχρι και στημένο. Οι κύριοι αυτοί πρέπει να κοιτάνε τη δουλειά τους πάνω από όλα για να κάνουν κάτι καλό στη χώρα. Να μην ασχολούνται με το ποδόσφαιρο». Εκείνο το γκολ παραμένει μέχρι και σήμερα ξεχωριστής σημασίας. Είναι το μόνο που έχει χαρίσει εκτός έδρας νίκη στον Παναθηναϊκό στη χιλιετία, το μόνο που χάρισε τρεις βαθμούς στο ανακαινισμένο Στάδιο Καραϊσκάκη, η μόνη νίκη του τριφυλλιού από το 1995. Δεν ήταν αρκετό, όμως, για να προσφέρει στον Δημήτρη Παπαδόπουλο την… ασυλία που πολλοί άλλοι θα είχαν αν ήταν στη θέση του.

6. Ο αρχηγός!

Η συνέχεια μετά την ανανέωση του συμβολαίου του ήταν η αναμενόμενη... Έγινε ήρωας, είδωλο, αρχηγός. Έγινε ο άνθρωπος που δεν ενέδωσε στις πιέσεις του Ολυμπιακού για να μείνει στον Παναθηναϊκό. Αλήθεια ή υπερβολές, δεν το γνωρίζουμε... Κάπως έτσι, όμως, γράφεται για όλους η ιστορία. Το καλοκαίρι του 2006 θα έπαιρνε το περιβραχιόνιο του αρχηγού από τον Γιάννη Γκούμα και μέρος των αυξημένων αρμοδιοτήτων του ήταν η «υποχρέωση» να μιλάει λίγο πιο συχνά. Το έκανε στην ίδια συνέντευξη που λέγαμε και πιο πάνω. Τότε θα μιλήσει για τη Λεωφόρο, για τις γκέλες στα εύκολα ματς, για την ανανέωση του συμβολαίου του, ενώ αίσθηση προκαλεί η τοποθέτησή του για το αμυντικό παιχνίδι του Βίκτορ Μουνιόθ. «Εγώ δεν είχα κάποιον να με εκπροσωπήσει. Πιστεύω ότι δεν είναι σωστό, γιατί ο ποδοσφαιριστής πρέπει να σκέφτεται μόνο το ποδόσφαιρο. Δεν εμπιστεύομαι εύκολα. Είχα έναν μάνατζερ, αλλά κάτι έγινε και από τότε δεν έχω. Στη συνάντηση με τον κ. Βαρδινογιάννη έπρεπε να εκπροσωπήσω τον εαυτό μου και αυτό έκανα. Ήμουν με τον κ. Βαρδινογιάννη και εκπροσωπούσα τον εαυτό μου. Δεν ήμουν ο Παπαδόπουλος».

Ακολουθεί η συνέντευξή του στη διάρκεια της προετοιμασίας. Άκρως προφητική... Από το Ιβερντόν, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος τον Ιούλιο του 2007 καλούσε τον κόσμο να μείνει ενωμένος και όλοι μαζί να παλέψουν για την εποχή του Παναθηναϊκού. «Σίγουρα θα βοηθήσει η Λεωφόρος. Και θα είναι και γεμάτο το γήπεδο και θα αισθανόμαστε πιο πολύ τον κόσμο. Είτε θετικά, είτε αρνητικά...». Τότε, θα καλέσει και τον κόσμο να μείνει ενωμένος και να «πιστέψουν την ομάδα. Όλοι να την πιστέψουμε. Και ο κόσμος και οι ίδιοι οι παίκτες». Μερικούς μήνες μετά, ο τοίχος στην Παιανία είχε άλλο σύνθημα. «Αν δεν μπορείτε, φύγετε»…

7. Τα μεγάλα ματς!

Αν οι ποδοσφαιριστές βλέπουν κάθε αγώνα ως την παρουσίαση του έργου που κάνουν όλη την εβδομάδα, βλέπουν τα ντέρμπι ως την έκθεση όλη της δουλειάς τους. Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος καθιερώθηκε στον Παναθηναϊκό από την πρώτη του σεζόν, αλλά λατρεύτηκε για τα κατορθώματά του απέναντι στον Ολυμπιακό στον τελικό του κυπέλλου. Δεν είναι, όμως, η μοναδική στιγμή που έχει να παρουσιάσει απέναντι στους ερυθρόλευκους. Γιατί στα περισσότερα ντέρμπι αιωνίων, η παρουσία του έχει γίνει αισθητή.

1) Το πρώτο του ντέρμπι έρχεται στη Ριζούπολη. Στις 22/11/2003 ο Παπαδόπουλος κάνει κεφαλιά-πάσα στον Μιχάλη Κωνσταντίνου που σκοράρει. Η πάσα του καταγράφεται ως ασίστ.

2) Το δεύτερο ντέρμπι είναι στη Λεωφόρο στις 18/4/2004. Ο Παπαδόπουλος στο ξεκίνημα του αγώνα περνάει τη μισή άμυνα του Ολυμπιακού και κερδίζει πέναλτι από τον Σπύρο Βάλλα. Ο Μπασινάς εκτελεί εύστοχα και ο Παναθηναϊκός ανοίγει το σκορ.

3) Τρίτο ντέρμπι στην πρώτη του χρονιά και, μάλιστα, τελικός του κυπέλλου. Μόλις στο 3’ ο Παπαδόπουλος πηδάει ψηλότερα απ’ όλους και με κεφαλιά ανοίγει το σκορ για τον Παναθηναϊκό. Στο 65’ ο Ολυμπιακός ισοφαρίζει και τρία λεπτά αργότερα, ο Παπαδόπουλος με κεφαλιά-πάσα βγάζει τετ-α-τετ τον Κωνσταντίνου που δίνει εκ νέου προβάδισμα στον Παναθηναϊκό. Η πάσα του χρεώνεται ως ασίστ.

4) Τη σεζόν 2004-05 ο Δημήτρης Παπαδόπουλος είχε παίξει μόλις 29 λεπτά στα δύο ντέρμπι. Στο πρώτο ήταν τραυματίας και μπήκε αλλαγή, ενώ στο δεύτερο δεν ήταν στις επιλογές του Αλμπέρτο Μαλεζάνι. Στο περυσινό 0-2 στο ΟΑΚΑ κυμάνθηκε στη γενική μετριότητα του Παναθηναϊκού για να επιστρέψει δριμύτερος στο Καραϊσκάκη. Ο Παπαδόπουλος ήταν εκείνος που κέρδισε το πέναλτι από τον Αντώνη Νικοπολίδη στο 20’ και το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Γκονζάλες.

5) Και πάλι βάζει τη σφραγίδα του σε ένα ντέρμπι... Για την ακρίβεια, βάζει τέλος στην κυριαρχία των ερυθρόλευκων απέναντι στον Παναθηναϊκό και σπάει τη χούντα του Σταδίου Καραϊσκάκη. Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος στις 4 Μαρτίου του 2007 χρίζεται σκόρερ από την ασίστ του Σαλπιγγίδη στο 89’ και οι πράσινοι κερδίζουν με 1-0 τον Ολυμπιακό στο Φάληρο.

6) Από το ντέρμπι του 2007 στο πρωτάθλημα, σε εκείνο του 2008... Εκείνο του πρώτου γύρου πέρασε αδιάφορα για την πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών, όπως και για τον Παπαδόπουλο που αγωνίστηκα βασικός στη Λεωφόρο. Η διαφορά έρχεται στο Φάληρο. Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος μπαίνει αλλαγή στο 63’ στη θέση του Σαλπιγγίδη και λίγο αργότερα ο Παναθηναϊκός κερδίζει πέναλτι. Ο αρχηγός του τριφυλλιού το εκτελεί και ο Νικοπολίδης αποκρούει. Στο ματς του κυπέλλου ήταν βασικός, έγινε αλλαγή μετά από 67 λεπτά, όμως ήταν εμφανώς ψυχολογικό ράκος και πέρασε απαρατήρητος μέσα στο γήπεδο.

8. Η αρχή του τέλους!

Ήταν κοινό μυστικό. Εκείνο το χαμένο πέναλτι, απέναντι στον Αντώνη Νικοπολίδη θα σημάδευε την καριέρα του. Δεν θα ήταν ούτε ο πρώτος, αλλά ούτε και ο τελευταίος που θα έβλεπε τον κόσμο να γυρνάει την πλάτη του. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού θα πληρώσει το μάρμαρο για την συντριβή στο Καραϊσκάκη από τον Ολυμπιακό. Λίγες μέρες μετά το 4-0, οι πράσινοι υποδέχονται τον Εργοτέλη και ο Ζοσέ Πεσέιρο σηκώνει για ζέσταμα τον Δημήτρη Παπαδόπουλο. Δεν θα τον χρησιμοποιήσει ποτέ και ο Έλληνας επιθετικός – που την ώρα του ζεστάματος έχει ακούσει τα εξ αμάξης – θα ξεσπάσει στα αποδυτήρια.

«Γιατί παίζεις μαζί μου;», φωνάζει στον προπονητή του, που τον κοιτάζει μάλλον έκπληκτος. Μετά τη λογομαχία, το μπαλάκι πάει στη διοίκηση. Ο Παπαδόπουλος καλείται σε απολογία και τίθεται εκτός ομάδας. Προπονείται μόνος του για περίπου 15 μέρες και επιστρέφει στην ομάδα στις αρχές Φεβρουαρίου. Ούτε ο ίδιος, ούτε ο κόσμος του Παναθηναϊκού, ωστόσο, έχουν ξεπεράσει το ράγισμα του γυαλιού και το τέλος μοιάζει αναπόφευκτο. Ο Παπαδόπουλος προσπαθεί να αφήσει πίσω του το γεγονός και ξεκαθαρίζει πως «θα μιλήσω όταν έρθει η ώρα», όμως στα τέλη Μαρτίου θα προκαλέσει.

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Πανιώνιο και κερδίζει πέναλτι στο 75'. Ο Πεσέιρο δίνει εντολή να το εκτελέσει ο Σαλπιγγίδης, αλλά ο Παπαδόπουλος δεν δίνει σημασία. Στήνει τη μπάλα και θέλει να πάρει ρεβάνς! «Κάποια πράγματα δεν μου άρεσαν, αλλά δεν θέλω να τα θυμάμαι», τον «καρφώνει» μετά το τέλος του αγώνα ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ενώ ο Ζοσέ Πεσέιρο προσπαθεί να ρίξει τους τόνους. «Πήρε τη μπάλα και την ευθύνη πάνω του. Θα μιλήσω μαζί του, ωστόσο έδειξε χαρακτήρα, αφού έχει περάσει πολλά μετά το χαμένο πέναλτι με τον Ολυμπιακό».

Η σεζόν θα κλείσει θετικά για τον Παπαδόπουλο. Σκοράρει στο τελευταίο ματς με αντίπαλο την Καλαμαριά, αλλά και στις αναμετρήσεις με Άρη και ΑΕΚ στα πλέι οφ. Η φωτεινή ταμπέλα «EXIT», όμως, έχει ανάψει και παραμένει αναμμένη για να του δείξει την έξοδο.

9. Εκτός πλάνων!

Η χρονιά ξεκινάει ακριβώς όπως αναμενόταν. «Δεν είστε στα πλάνα για τη νέα σεζόν», ενημερώνει ο Κώστας Αντωνίου του Παπαδόπουλο και Μόρις και τους επισημαίνει πως δεν πρόκειται να μείνουν ελεύθεροι για ελληνική ομάδα. Οι φήμες για ΑΕΚ και ο Ολυμπιακό είναι πάντα έτοιμες να ξεσπάσουν, όμως ο 28χρονος επιθετικός έχει δώσει εντολή στον εκπρόσωπό του να του φέρει πρόταση από το εξωτερικό.

Ο Παπαδόπουλος θα το δεχτεί σχεδόν κυνικά... «Πριν αρχίσει η προετοιμασία, μου είπε ο κ. Αντωνίου ότι δεν με υπολογίζει αυτή την χρονιά, και πως από' δω και πέρα να βρω ομάδα. Είπα εντάξει και δεν ρώτησα γιατί. Μοιάζει σαν να το περίμενα, όχι όμως ότι είχα ακούσει κάτι», λέει σε συνέντευξή του, στην οποία για πρώτη φορά αναφέρεται στο πολυσυζητημένο χαμένο πέναλτι. «Εγώ ήμουν Παναθηναϊκός και απέναντί μου ήταν ο Ολυμπιακός... Και ο αδελφός μου να ήταν απέναντι θα ήθελα να τον κερδίσω. Στεναχωρήθηκα...».

Στους επόμενους τρεις μήνες, ο Παπαδόπουλος θα περάσει από πολλές δοκιμασίες. Η πιο σημαντική πρόταση ήταν από τον ΠΑΟΚ, την οποία απέρριψε ενώ ακούστηκε για ενδιαφέρον από Ιταλία, Γαλλία και Τουρκία! Τίποτα δεν θα ευοδωθεί και ο Έλληνας φορ, ο οποίος είχε ακολουθεί την αποστολή στην Αυστρία, βλέπει το μέλλον του δυσοίωνο. Κάποια στιγμή ο Παναθηναϊκός τον στέλνει να προπονείται με την ομάδα Νέων και υπάρχουν φήμες ότι δεν αποκλείεται να παίξει ακόμα και στο πρωτάθλημα.

Το φινάλε θα έρθει όταν η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα τον ενημερώσει πως πρέπει να την εκπροσωπήσει σε κάτι εγκαίνια, όμως εκείνος δεν εμφανίζεται. Καλείται σε απολογία και τιμωρείται με έγγραφη επίπληξη. Ουδέν κακό, αμιγές καλού... Η διοίκηση του τριφυλλιού θυμάται την παρουσία του και αποφασίζει να κλείσει το κεφάλαιο. Με τον ίδιο τρόπο που έχουν ανοίξει και έχουν κλείσει δεκάδες κεφάλαια. Μετρημένες λέξεις, 26 τον αριθμό! Στις 16 Οκτωβρίου του 2008 το κεφάλαιο θα έκλεινε οριστικά…

10. Η διεθνής καριέρα!

Φεύγοντας από τον Παναθηναϊκό, σε ένα «αντίο με δάκρυα», όπως το χαρακτήρισαν οι εφημερίδες, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος θα ερχόταν αντιμέτωπος με την κατάρα του. Από το επόμενο κιόλας πρωινό, θα ήταν πρώτο θέμα στις εφημερίδες που… ειδικεύονται στα θέματα Ολυμπιακού. Η φημολογία της εποχής τον ήθελε να έχει υπογράψει ότι δε θα πάει σε ανταγωνιστική του Παναθηναϊκού ομάδα, οπότε η λύση ήταν ένα εξάμηνο στο εξωτερικό και μετά λιμάνι! Έτσι την παρουσίαζαν… Το πρώτο καταφύγιο θα ήταν η Ιταλία και η Λέτσε. Ο 27χρονος επιθετικός θα υπέγραφε για έξι μήνες στην ιταλική ομάδα και στη Serie B, θα πετύχαινε ένα γκολ σε 15 παιχνίδια.

Το καλοκαίρι, το θέμα θα ερχόταν και πάλι στην επικαιρότητα. Ο ελεύθερος Δημήτρης Παπαδόπουλος ήταν πρόκληση για τις ελληνικές ομάδες, όμως το τρελό συμβόλαιο του ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως που του πρόσφερε η Ντιναμό Ζάγκρεμπ έκλεισε από νωρίς το θέμα. Ένα χρόνο στην Κροατία, με πέντε γκολ σε 24 συμμετοχές, αλλά δυσανάλογη με την αμοιβή του προσφορά και ο 29χρονος επιθετικός έψαχνε νέα ομάδα. Στην Ισπανία και στη Θέλτα, παρότι δεν σκόραρε και δεν έπαιζε βασικός, κατάφερε να στεριώσει για δύο χρόνια. Μέχρι να έρθει η στιγμή της επιστροφής. Χωρίς πρωτοσέλιδα, χωρίς ίντριγκα, χωρίς μεγάλα λόγια!

11. Η επιστροφή!

«Ήταν διακαής μου πόθος να επιστρέψω στην πατρίδα μου και να παίξω ποδόσφαιρο στην Ελλάδα». Στις 16 Ιανουαρίου, ο Λεβαδειακός θα ανακοίνωνε την απόκτηση του Δημήτρη Παπαδόπουλου, στην προσπάθεια που έκανε να ενισχυθεί ώστε να παραμείνει στην κατηγορία. Μόλις στο τρίτο του παιχνίδι, θα ερχόταν η ψυχρολουσία. Δεν είχε ούτε δέκα μέρες στην Ελλάδα, όταν έπρεπε να βρεθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο και να αγωνιστεί κόντρα στον Παναθηναϊκό. Και παρότι δε φόρεσε ποτέ τη φανέλα του Ολυμπιακού, παρότι δεν ενέδωσε στις πιέσεις και δεν ακολούθησε τη φημολογία, όταν μπήκε στο γήπεδο στο 60’ της αναμέτρησης αποδοκιμάστηκε από τον κόσμο.

Στη Βοιωτία δεν θα κατόρθωνε πολλά. Έπαιξε σε δέκα παιχνίδια, χωρίς να σκοράρει και χωρίς να διακριθεί και το καλοκαίρι έπρεπε και πάλι να βρει νέα στέγη. Χρειάστηκε να περιμένει να περάσουν βασανιστικά οι τρεις μήνες των μεταγραφών, μέχρι να αποφασίσει να μετακομίσει στην Κομοτηνή. Έστω και με το πενιχρό ποσό των 1.500 ευρώ το μήνα για να ενισχύσει τον Πανθρακικό. Λίγο μετά την υπογραφή του, κλήθηκε να μιλήσει για το μοιραίο που έμοιαζε αναπόφευκτο.

«Ο Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα που πέρασα πολλές καλές, αλλά και άσχημες στιγμές. Ό,τι έγινε μένει στο παρελθόν». Σαν το παρελθόν που συχνά επιστρέφει να μας κυνηγήσει…

 

Τελευταία Νέα