Κατσώρας: «Ολα δουλεύουν εξαιρετικά στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς»

Δήμος Μπουλούκος
Κατσώρας: «Ολα δουλεύουν εξαιρετικά στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς»

bet365

Το gazzetta.gr επικοινώνησε με τον Αρχηγό Αποστολής στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Βασίλη Κατσώρα ο οποίος μίλησε για τις συνθήκες στην PyeongChang, τους στόχους των αθλητών αλλά και την ελληνική χιονοδρομία

Για τον Βασίλη Κατσώρα είναι η 8η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός που του έχει δώσει το προσωνύμιο του «πατριάρχη» της ελληνικής χιονοδρομίας. Τρεις συμμετοχές ως αθλητής και προπονητής και άλλες πέντε ως Αρχηγός Αποστολής είναι ο πλέον κατάλληλος να μιλήσει για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στο gazzetta.gr, μία μέρα πριν από την έναρξη τους.

Ποιες είναι οι συνθήκες που συναντήσατε στην Κορέα;

«Ολα δουλεύουν εξαιρετικά, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά από τους Κορεάτες και νομίζω ότι Θα ζήσουμε σπουδαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ίδιο καλές είναι και οι εγκαταστάσεις, ενώ και οι εξαιρετικές συνθήκες διαβίωσης στο Ολυμπιακό Χωριό βοηθούν τους αθλητές να συγκεντρωθούν στο στόχος τους».

Οι αθλητές μας είναι έτοιμοι για τη συμμετοχή τους, στους Ολυμπιακούς;

«Ολα τα παιδιά έχουν κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Η ψυχολογία τους είναι στα ύψη και νομίζω ότι Θα σώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Χάρηκαν και από το γεγονός ότι τους επισκέφτηκε ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος και ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης, αμέσως μετά την άφιξη τους στην Πιονγκτσάνγκ από ταξίδι 20 ωρών. Θα τον τρόπο αυτό έδειξαν ότι είναι στο πλευρό τους».

Μετά από επτά Ολυμπιακούς Αγώνες, τα συναισθήματα της συμμετοχής σε αυτό το κορυφαίο γεγονός παραμένουν τα ίδια;

«Οσο περνάει ο καιρός το συναίσθημα γίνεται ακόμα πιο έντονο, τη στιγμή δηλαδή που μπαίνεις μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο ως πρώτη χώρα, πίσω από την ελληνική σημαία και ακούς τους χιλιάδες θεατές να σε χειροκροτούν. Πραγματικά αυτό το συναίσθημα δεν το αλλάζεις με τα πλούτη όλου του κόσμου».

Τελικά αυτό που μετράει στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η συμμετοχή;

«Ναι η συμμετοχή, επιβραβεύοντας άλλωστε το δόγμα του Πιερ Ντε Κουμπερτέν. Για την Ελλάδα έχει ακόμα πιο ξεχωριστή σημασία αυτή η συμμετοχή, καθώς είναι η πρώτη χώρα που μπαίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο και εκατομμύρια μάτια σε όλο τον κόσμο βλέπουν την γαλανόλευκη. Γι' αυτό πρέπει να φροντίζουμε πάντοτε να έχουμε πολυμελής αποστολή ώστε να δείχνουμε παντού μία αξιοπρεπής εικόνα».

Η αποστολή αποτελείται από τέσσερις αθλητές. Πόσο δύσκολο ήταν για αυτά τα παιδιά να εξασφαλίσουν την πρόκριση;

«Η Ελλάδα δεν είναι χιονοδρομική χώρα με αποτέλεσμα όλη η προετοιμασία να γίνεται στο εξωτερικό. Η δύσκολη οικονομικά κατάσταση μας δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς τα 90.000 που δίνει η Πολιτεία στην Ομοσπονδία Χιονοδρομίας αρκούν μόνο για τη μισθοδοσία του προσωπικού και για τη διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Ευτυχώς που υπάρχει και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και συνεισφέρει ώστε να κάνουμε Ολυμπιακή προετοιμασία. Ετσι με όλα αυτά υπόψιν, για να πιάσουν τέσσερις αθλητές τα όρια της ΔΟΕ για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς είναι πραγματικά άθλος».

Υπήρχε η δυνατότητα να έχουμε και άλλους αθλητές στην Πιονγκτσάνγκ;

«Θα μπορούσαμε να έχουμε μεγαλύτερη ομάδα, αλλά σταθήκαμε άτυχοι. Η Τσακίρη και ο Πρώιος έφτασαν πάρα πολύ κοντά στην πρόκριση και τελικά την έχασαν για εκατοστά, ενώ ο Τσώκος στον τελευταίο αγώνα που Θα έπαιρνε την πρόκριση, δεν τα κατάφερε».

Οι Ελληνες χιονοδρόμοι διαφέρουν από τους ξένους και στο γεγονός ότι δεν είναι επαγγελματίες. Τι περιμένουμε λοιπόν από τη συμμετοχή τους;

«Ετσι είναι, καθώς και τα τέσσερα παιδιά είναι ερασιτέχνες. Το μοναδικό τους έσοδο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ήταν οι υποτροφίες της ΔΟΕ. Πρώτος στόχος τους λοιπόν είναι μία αξιοπρεπής εμφάνιση και να υπενθυμίσουν σε όλο τον κόσμο, ότι στην Ελλάδα γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Από εκεί και πέρα, κάθε θέση πέρα από τη μέση στην κατάταξη κάθε αγωνίσματος, είναι για μας επιτυχία...»

Μπορεί η ελληνική χιονοδρομία να ανέβει επίπεδο και πως μπορεί να γίνει αυτό;

«Κακά τα ψέμματα, για να συμβεί αυτό πρέπει να έχουμε 10 επαγγελματίες αθλητές και να ξεχωρίσουν δύο ή τρεις. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ούτε έναν και Θα ήταν ουτοπία να έχουμε τόσο ψηλούς στόχους με αυτά που διαθέτουμε ως χώρα».

Ωστόσο η Ελλάδα έχει πολλά χιονοδρομικά κέντρα. Απ΄όλο αυτόν τον κόσμο που ασχολείται με το άθλημα, δεν μπορούν να βγουν κάποιοι νέοι αθλητές;

«Εχουμε 17 χιονοδρομικά κέντρα και κάποια από αυτά Θα τα ζήλευαν και οι ξένοι. Ωστόσο, ο κόσμος ασχολείται με το άθλημα σε επίπεδο τουριστικό και όχι αγωνιστικό. Πάντως αυτά τα τέσσερα παιδιά που είναι στους Ολυμπιακούς έχουν πετύχει τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία της χιονοδρομίας και αυτό δείχνει ότι το άθλημα έχει μέλλον».

Και πως τα καταφέρνετε χωρίς οικονομική βοήθεια;

«Χάρη στο μεγάλο χρηματοδότη που είναι ο Ελληνας γονιός. Αυτά τα παιδιά που έχουμε εδώ δεν Θα τα είχαν καταφέρει δίχως τη βοήθεια των γονιών τους που δίνουν από το υστέρημα για να συνεχίσουν τα παιδιά τους τον αθλητισμό. Το άθλημα μας είναι αρκετά δαπανηρό, καθώς έχει ακριβό εξοπλισμό, μετακινήσεις στα βουνά, ακόμα και τα lift χρειάζεται να πληρώνουμε, άρα χωρίς τη βοήθεια την οικογενειακή, δεν γίνεται τίποτα...»

 

Τελευταία Νέα