2019: Η σταθερή αξία της Στεφανίδη και η νέα γενιά του στίβου! (vids)

Αντώνης Πατσούρας
2019: Η σταθερή αξία της Στεφανίδη και η νέα γενιά του στίβου! (vids)

bet365

«Πλούσιο» σε μετάλλια για τον ελληνικό στίβο και το 2019. Η ανασκόπηση του gazzetta.gr.

Ελληνικός στίβος, έτος 2019. Η χρονιά είναι προ Ολυμπιακή. Είχε δυο μεγάλες διοργανώσεις σε επίπεδο Ανδρών-Γυναικών και αυτές ήταν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο στην "καυτή" Ντόχα και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού που "φιλοξενήθηκε" στην αρχή της χρονιάς στη Γλασκόβη.

Μεγάλη πρωταγωνίστρια και αυτή τη χρονιά ήταν η Κατερίνα Στεφανίδη, τόσο εντός όσο εκτός κουλουάρ. Πολλά νέα παιδιά κέρδισαν μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις και έδειξαν πως ο ελληνικός στίβος έχει μέλλον.

Το 2019 σημαδεύτηκε από την καταγγελία του αθλητή Εμμανουήλ Καραλή για ρατσιστική συμπεριφορά του ομοσπονδιακού προπονητή Δημήτρη Κυτέα και την τιμωρία του από τον ΣΕΓΑΣ. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κωνσταντίνος Παναγόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος (2020) ενώ ο αντιπρόεδρος Βασίλης Σεβαστής έδωσε μεγάλη κατά των διατάξεων του νέου αθλητικού νόμου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο αίσθηση προκάλεσε η επίδοση του Έλιουντ Κιπτσόγκε στον Μαραθώνιο της Βιέννης. Ο Ολυμπιονίκης του Ρίο έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που τερματίζει σε Μαραθώνιο σε λιγότερο από 2 ώρες.

Το χρονόμετρο έγραψε 1.59.41 αλλά το ρεκόρ δεν αναγνωρίστηκε. Όπως αποκαλύφθηκε είχαν δημιουργηθεί ιδανικές συνθήκες για να επιτευχθεί ο στόχος που ήταν βασικά ένα πείραμα. Στη διαδρομή είχε φτιαχτεί κατάλληλα ο δρόμος, είχαν επιλεγεί "λαγοί" ενώ προστατεύτηκε από τον άνεμο.

Ο Κενυάτης έγραψε ιστορία πάντως. Στον αυθεντικό Μαραθώνιο, αυτό της Αθήνας, ο Τζον Κόμεν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με επίδοση 2.16.34 ενώ ιστορία έγραψε ο Κώστας Γκελαούζος με 2.19.02 ήταν 3ος και έγινε ο 2ος γρηγορότερος Έλληνας όλων των εποχών! Στις γυναίκες από ελληνικής πλευράς πρώτη ήταν και φέτος η Ελευθερία Πετρουλάκη.

Στο κατώφλι του 2020 και των Ολυμπιακών Αγώνων μια θέση στο Τόκιο, έχουν εξασφαλίσει η Κατερίνα Στεφανίδη, η Βούλα Παπαχρήστου, η Νικόλ Κυριακοπούλου και ο Μίλτος Τεντόγλου.

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξήχθη στην Πάτρα πρωταθλητής στους άνδρες ήταν ο Ολυμπιακός και στις γυναίκες ο ΓΣ Κηφισιάς. Οι αθλητές μας, Στεφανίδη, Τεντόγλου, Φιλιππίδης συμμετείχαν με επιτυχία και στη "μάχη" Ευρώπης-Αμερικής στο Μινσκ.

Σταθερή αξία η Στεφανίδη

Στη σπουδαιότερη διοργάνωση της χρονιάς, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα, έλαμψε και πάλι το άστρο της Κατερίνας Στεφανίδη.

Σ' έναν συγκλονιστικό τελικό στο επί κοντώ η αθλήτρια μας κέρδισε με άλμα στα 4,85μ το χάλκινο μετάλλιο ενώ θυμίζουμε ότι το 2017 στο Λονδίνο είχε κατακτήσει την 1η θέση.

Η Στεφανίδη κέρδισε το μοναδικό μετάλλιο της Ελλάδος στη διοργάνωση (17η) και το μετάλλιο της ήταν το 22ο για τη χώρα μας.

Στο 2019 η 29χρόνη πρωταθλήτρια κέρδισε το 4ο συνεχόμενο "διαμάντι" της στο Diamond League στις Βρυξέλλες και έγραψε ιστορία. Είχε προηγηθεί το ασημένιο μετάλλιο στο Παρίσι, και στο Λονδίνο, το χρυσό στο Μπέρμιγχαμ και στη Σανγκάη. Μάλιστα στη Σανγκάη και πάντα στη σειρά Diamond League η Νικόλ Κυριακοπούλου ήταν 3η στο ίδιο αγώνισμα.

Στη σειρά Diamond League και στη Ντόχα αποχαιρέτησε την ενεργό δράση με χρυσό στα 800μ η Κάστερ Σεμένια αφού το CAS δικαίωσε την IAAF και έτσι δεν θα μπορεί να συμμετάσχει σε αγώνες εάν δεν ρίξει τα επίπεδα τεστοστερόνης της. Μάλιστα ξεκίνησε και ποδοσφαιρική... καριέρα στη Νότια Αφρική.

Πίσω στα δικά μας, η Στεφανίδη, που έχει προπονητή τον σύζυγο της Μίτσελ Κρίερ, εκλέχθηκε εκπρόσωπος αθλητών στο συμβούλιο της IAAF ενώ είναι υποψήφια για την επιτροπή αθλητών της ΔΟΕ!

Όσο αφορά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα εκτός από την Στεφανίδη τις καλύτερες θέσεις κέρδισαν οι Τεντόγλου (10ος στο μήκος), Φιλιππίδης (13ος επί κοντώ), Κυριακοπούλου (13η επί κοντώ),Αναστασάκης (13ος σφυροβολία), Δουβαλίδης (14ος στα 110μ εμπόδια).

Καρέ μεταλλίων στη Γλασκόβη

Στην Σκοτία και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου η Ελλάδα κέρδισε 4 μετάλλια και ήταν στην 5η θέση του σχετικού πίνακα.

Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Μίλτος Τεντόγλου αφού με άλμα στα 8.38μ κέρδισε το χρυσό μετάλλιο. Ο πρωταθλητής μας από τα Γρεβενά μέσα στο 2019 κατέκτησε επίσης το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ-23 και το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων της Πολωνίας.

Ο Γιώργος Πομάσκι είδε και δεύτερο μέλος της ομάδας του, μετά από τον Τεντόγλου, να κερδίζει μετάλλιο στην Γλασκόβη.Με άλμα στα 14.50μ η Βούλα Παπαχρήστου (δεν έχει πλέον προπονητή τον Πομάσκι) κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο τριπλούν.

Με άλμα στα 4,65μ η Νικόλ Κυριακοπούλου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο επί κοντώ ενώ στην 4η θέση ήταν η Κατερίνα Στεφανίδη.

Μετάλλιο στήθος του κρέμασε και ο Κώστας Μπανιώτης ο οποίος με άλμα στα 2.26 μ κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο τελευταίο Ευρωπαϊκό της καριέρας του. Ο Εμμανουήλ Καραλής ήταν 4ος στο επί κοντώ.

O Καραλής τον Ιούλιο κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Κ-23 της Σουηδίας ενώ στην ίδια διοργάνωση ο Οδυσσέας Μουζενίδης, που ανήκει στο χορηγικό πρόγραμμα της bwin «Στηρίζουμε τη Νέα Γενιά Ολυμπιονικών», το οποίο υποστηρίζει νεαρούς αθλητές στον δύσκολο και επίπονο δρόμο της πρόκρισης στoυς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο 2020, ήταν 7ος στη σφαιροβολία και ο Αντώνης Μέρλος 9ος στο ύψος.

Επίσης στα 20χλμ βάδην ήταν 7η η Σοφία Αλικανιώτη.

Στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μινσκ όπου η αποστολή της Ελλάδος ταξίδεψε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος η Ραφαέλα Σπανουδάκη κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ και ο Κώστας Δουβαλίδης επίσης το ασημένιο στα 110μ εμπόδια.

Έλαμψε η νέα γενιά

Τέσσερα μετάλλια κέρδισε η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ-20 που διεξήχθη στο Μπορός. Η Σπυριδούλα Καρύδη με μεγάλο άλμα στα 14,00μ κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο τριπλούν!

Η Καρύδη πήρε μάλιστα το πανελλήνιο ρεκόρ Κ-20 από την Παπαχρήστου! Στη σφυροβολία ο Χρήστος Φραντζεσκάκης κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο με βολή στα 84,22μ και στον ακοντισμό ο Δημήτρης Τσίτσος το χάλκινο με βολή στα 77.79μ.

Το χάλκινο εξασφάλισε και ο Ανδρέας Πανταζής στο τριπλούν (16.08). Στην 4η θέση στον ακοντισμό ήταν η Ελίνα Τζένγκο, στην 5η ο Αντώνης Σάντας στο επί κοντώ και η Σταυρούλα Κοσμίδου (σφυροβολία) ενώ 7η ήταν η Παναγιώτη Δόση στο ύψος.

 

Τελευταία Νέα