Μια ημέρα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Finn της Αθήνας!

Μια ημέρα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Finn της Αθήνας!

bet365

Η προετοιμασία, η αγωνία, οι επισκέψεις, οι σημαίες και οι αριθμοί. Τα πάντα για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Finn που διεξάγεται στην Ελλάδα και στο Διεθνές Κέντρο Ιστιοπλοΐας

Διεθνές Κέντρο Ιστιοπλοΐας.

Στην παραλία της Καλλιθέας, στις Τζιτζιφιές, στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις της ιστιοπλοΐας ξεκίνησε το Σάββατο 10 Μαϊου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 18 Μαϊου το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Finn που είναι παράλληλα και αγώνας πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2020.

Αθλητές από όλο τον πλανήτη είναι στην Αθήνα για να διεκδικήσουν έναν τίτλο και ένα εισιτήριο. Η διοργάνωση δίνει 4 εισιτήρια για το Τόκιο και γι' αυτό τον λόγο στην Αθήνα είναι 84 αθλητές από 35 χώρες. Από τη Βραζιλία, το Χονγκ Κονγκ, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αργεντινή και πολλές άλλες χώρες από την Ευρώπη και τον κόσμο όλο!

Πρωινό ξύπνημα...

Μια ημέρα στο Κέντρο αρχίζει από τα χαράματα. Οι αθλητές περιμένουν τις αναγγελίες της ημέρας. Έχουν αγωνία για τον αέρα και την επίδοση τους.

Οι σημαίες σηκώνονται κάθε πρωί. Περπατώντας ανάμεσα τους ακούς να μιλούν για τη φορά του ανέμου, για την ωραία Αθήνα, για αυτά που τους λείπουν και εκείνα που θέλουν να κάνουν στον αγώνα. Οι Τούρκοι που έχουν έρθει με βανάκι της Φενερμπαχτσέ μιλούν για την ομάδα τους.

Συνήθως ακούς να μιλούν αγγλικά. Ακούς όμως και κινέζικα, και ισπανικά αλλά και τούρκικα...

Η μέρα αρχίζει το πρωί και τελειώνει αργά το βράδυ.

Οι αριθμοί ζαλίζουν...

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Finn είναι μια τεράστια διοργάνωση από τη στιγμή που είναι και όπεν (ανοιχτό για όλες τις χώρες). Συμμετέχουν 84 αθλητές και 35 χώρες.

Μαζί τους είναι 50 προπονητές, αφού υπάρχουν χώρες και 2 και 3 αθλητές. Στο Κέντρο θα δεις και γυμναστές και ψυχολόγους.

Το πρωτάθλημα έκανε ρεκόρ εθελοντών. Περισσότεροι από 40 "υπηρετούν" την σπουδαία διοργάνωση έχοντας ως επικεφαλής την αντιπρόεδρο της ΕΙΟ Νίκη Αναστασίου.

Εκτός από τους αθλητές, τους προπονητές και τους εθελοντές, στο πρωτάθλημα "τρέχουν" άλλοι 60 άνθρωποι με διάφορες ειδικότητες. Άνθρωποι της τηλεόρασης, κριτές, παράγοντες των αγώνων...

10.000 "επισκέπτες" στο εξωτερικό

Η διοργάνωση έχει live tracking και live streaming αλλά και μετάδοση καθημερινή από την κρατική τηλεόραση.

Η κλάση των Finn έχει τεράστιο κοινό ανά τον κόσμο και το live tracking της 3ης ημέρας συγκέντρωσε περισσότερους από 10.000 "επισκέπτες" στο ίντερνετ.

Στο live tracking μπορεί να δει κανείς όσα γίνονται μέσα στην θάλασσα. Το στίγμα των αθλητών, χάρτες, χρόνους... Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως είναι από τις πιο επιτυχημένες διοργανώσεις σ' αυτό το επίπεδο.

Στο κέντρο τηλεόρασης της διοργάνωσης δουλεύουν περισσότεροι από 15 άνθρωποι από την Ελλάδα και από το εξωτερικό για να βγει σήμα σ' όλο τον κόσμο.

Συναντήσεις...

Στο Κέντρο θα συναντήσεις μεγάλες προσωπικότητες του χώρου. Τους αγώνες στην Αθήνα είδε ο γιος του πρώην προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, Φιλίπ, ο οποίος είναι παλιός ιστιοπλόος και για πολλούς θα είναι ο νέος πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Θα συναντήσεις τον Γιώργο Ανδρεάδη από τους σπουδαιότερους παράγοντες του αθλήματος στον κόσμο αλλά και Ολυμπιονίκες των Finn όπως τον Αιμίλιο Παπαθανασίου και άλλους τεράστιους αθλητές όπως είναι ο Σκοτ που είναι ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Ρίο.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής ο Υφυπουργός Γιώργος Βασιλειάδης είναι εκεί μαζί με τον πρόεδρο της ΕΙΟ Αντώνη Δημητρακόπουλο και χαίρονται για την πρόοδο αλλά και για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων. Εκεί και ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος.

Η προετοιμασία...

Σε κάθε αγώνα το α και το ω είναι ο αθλητής. Τι κάνει κάθε μέρα ένας αθλητής των Finn πριν και μετά τους αγώνες;

Ο αθλητής θα πρέπει να είναι έτοιμος δυο ώρες πριν από την επίσημη έναρξη κάθε κούρσας.

Το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να πάει στο μονοθέσιο σκάφος του και να κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις. Είναι πολύ σημαντικές. Εάν ο καιρός είναι πολύ ζεστός πρέπει να προστατέψει το σκάφος του.

Μαζί με τον προπονητή του ετοιμάζει την .... τσάντα των αγώνων. Μέσα σε αυτή θα έχει ένα δεύτερο τιμόνι, πανί, μάτσα και κάποια εργαλεία για να διορθωθούν βλάβες μετά από το τέλος κάθε κούρσας. Θα πρέπει να ετοιμάσει και φαγητό. Θα έχει σίγουρα μπανάνα και ένα γεύμα ελαφρύ ανάλογα πάντα με τις προτιμήσεις του.

Υπάρχει περίπτωση να μείνει στο νερό για ώρες αφού μπορεί να γίνουν και 3 κούρσες!

Αθλητές μετεωρολόγοι

Ένα από τα sos που πρέπει να κάνει είναι να δει από εφαρμογή στο κινητό του τον καιρό. Τα μίλια, την κατεύθυνση, τα πάντα για τον στίβο των αγώνων. Για το τώρα και γι' αυτό που θα έρθει... Η πρόβλεψη είναι το παν για να χαράξει και την τακτική του.

Εν συνεχεία έχει μίτινγκ με τον προπονητή του και εάν υπάρχει και με τον ψυχολόγο του. Τακτική, αποφόρτιση, οδηγίες. Όλα αυτά ή απλά ένα πάμε...

Τα σκάφη πέφτουν στο νερό και αρχίζουν το ταξίδι για τον στίβο των αγώνων. Σε κάποιες χώρες είναι 40' μακριά από την στεριά στην Ελλάδα είναι κοντά (15').

Κάθε κούρσα σε κανονικές συνθήκες διαρκεί λίγο περισσότερο από 1,5 ώρα. Οι προπονητές είναι στα φουσκωτά τους κοντά στους αθλητές τους ενώ άλλο φουσκωτό έχουν πάρει και οι κριτές.

Από τη στιγμή που τα σκάφη θα πέσουν στη θάλασσα θα πρέπει να περάσει μια ώρα για ν' αρχίσει η κούρσα.

Για να γίνει μια κούρσα πρέπει να έχει τουλάχιστον 5 μίλια.

Μετά από τον αγώνα

Τα σκάφη μετά από ώρες στη θάλασσα βγαίνουν στη στεριά. Οι ράμπες είναι πολλές και η δουλειά αυτή κρατάει για λίγα λεπτά.

Κάποιοι αθλητές δεν μιλιούνται επειδή δεν τα πήγαν καλά και άλλοι απλά σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα.

Έφτασε η ώρα της αποφόρτισης. Οι λέξεις που έχουν όλη την ημέρα στο μυαλό τους... σβήνουν. Όλη την ημέρα ακούν για "αναβολή", για "όρτσα", για "όσκαρ", για "hotel", για "σημαίες".

Ο ήλιος δίνει τη θέση του στο φεγγάρι και στα αστέρια και τα "αστέρια" του αθλήματος ξεκουράζονται.

Η μασκότ της διοργάνωσης ο "Λάκης" έχει πάει και αυτός για ύπνο... Σκυλίσια ζωή. Το "αφεντικό" του είναι ευχαριστημένος για ακόμη μια ημέρα γεμάτη δράση.

 

Τελευταία Νέα