Τι να περιμένουμε από τα eSports το 2019 και τα επόμενα χρόνια;

Gazzetta team
Τι να περιμένουμε από τα eSports το 2019 και τα επόμενα χρόνια;

bet365

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συγκαταλέγουν πλεόν τα eSports στην κατηγορία των αθλημάτων, ενώ μεγάλα τουρνουά πραγματοποιούνται σε τεράστιους χώρους, προσελκύοντας χιλιάδες θεατές και χορηγούς.

Τα eSports ξεκίνησαν πριν από αρκετά χρόνια με πολύ περιορισμένο κοινό, αλλά με την χρήση του διαδικτύου έγιναν μια πολύ ενδιαφέρουσα επιχειρηματική δραστηριότητα την οποία θα μπορούσε κανείς να κάνει από το σπίτι του με σκοπό τα χρήματα και τη δόξα. Στη συνέχεια η εξέλιξη ήταν μάλλον απρόσμενη, με τα eSports να γίνονται τελικά πολύ δημοφιλή τα τελευταία λίγα χρόνια και να δημιουργείται μια τεράστια βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων γύρω από αυτά. Το 2019 και τα επόμενα χρόνια αναμένονται νέες εξελίξεις στον χώρο που πιθανότατα θα οδηγήσουν σε περεταίρω ανάπτυξη και καταξίωσή του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα eSports αναφέρονται σε τουρνουά ηλεκτρονικών παιχνιδιών, όπου παίκτες απ’ όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Η αρχή έγινε κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έκαναν τα πρώτα τους «βρεφικά βήματα» σε τοπικά τουρνουά, τα οποία προσέφεραν χρηματικά και άλλα έπαθλα στους καλύτερους παίκτες. Σήμερα δεν είναι λίγοι εκείνοι που συγκαταλέγουν τα eSports στην κατηγορία των αθλημάτων, ενώ μεγάλα τουρνουά πραγματοποιούνται σε τεράστιους χώρους, προσελκύοντας χιλιάδες θεατές και χορηγούς. Εκατομμύρια άλλοι θεατές παρακολουθούν τις διοργανώσεις αυτές από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές μέσω διαδικτύου. Είναι ενδεικτικό να αναφέρουμε πως το 2018 ο τελικός του παιχνιδιού League of Legends που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή επαγγελματιών παικτών, προσέλκυσε την προσοχή πάνω από 100 εκατομμυρίων θεατών, έναν αριθμό που πολλοί προβλέπουν πως θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2019.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών του χώρου, έως το 2020 η αξία της παγκόσμιας αγοράς των eSports θα φτάσει στα επίπεδα του 1,3 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά αφορούν κατά κύριο λόγο χορηγίες και διαφημίσεις που απευθύνονται σε ένα τεράστιο κοινό 600 εκατομμυρίων ανθρώπων, που με τη σειρά τους παρακολουθούν τα δρώμενα στον χώρο των eSports. Περιλαμβάνεται επίσης ο τζίρος της πώλησης εισιτηρίων αλλά και ο στοιχηματικός τζίρος. Πολλά ελληνικά διαδικτυακά καζίνο προσφέρουν eSports και αν αναρωτιέστε ποια είναι τα καλύτερα από αυτά στη χώρα μας, επισκεφθείτε αυτή την ιστοσελίδα.

Το κοινό που παρακολουθεί αυτούς τους αγώνες είναι κατά κύριο λόγο πολύ νεανικό και λιγότερο πιθανό να παρακολουθήσει τηλεόραση, συνεπώς τα eSports αποτελούν έναν νέο τρόπο προσέλκυσης καταναλωτών από τους διαφημιστές. Λόγω του μεγάλου κοινού στο οποίο απευθύνονται προτάθηκε ακόμη και η ιδέα τα eSports να αποτελέσουν ολυμπιακό άθλημα στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι που τελικά δεν φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον προς το παρόν. Άλλες μικρότερης εμβέλειας ωστόσο διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, όπως οι Αγώνες Νοτιοανατολικής Ασίας και οι Ασιατικοί Αγώνες έχουν επιβεβαιώσει πως θα εντάξουν τα eSports άμεσα στις διοργανώσεις που θα πραγματοποιηθούν το 2019 και το 2022 και πως θα βραβεύσουν τους νικητές με χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια όπως όλους τους υπόλοιπους αθλητές. Η Ασία άλλωστε είναι η Ήπειρος με τους περισσότερους και πιο επιτυχημένους παίκτες στον χώρο των eSports, συνεπώς ήταν πολύ λογικό και αναμενόμενο οι όποιες εξελίξεις να ξεκινήσουν από εδώ.

Είναι πολύ πιθανό να δούμε τα επόμενα χρόνια μεγάλους αθλητικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα να δημιουργούν ή να αγοράζουν επιτυχημένες ομάδες στον χώρο των eSports και τη συμμετοχή τους σε τοπικούς και διεθνείς αγώνες και πρωταθλήματα. Στην Ελλάδα μάλιστα η αρχή έχει γίνει ήδη με την ίδρυση του τμήματος eSports του Παναθηναϊκού πριν από κάποιους μήνες, το οποίο έχει συμμετοχή σε διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η λειτουργία άλλωστε ενός τμήματος eSports από έναν μεγάλο αθλητικό σύλλογο τον βοηθά να ενδυναμώσει το προφίλ του παγκοσμίως και να προσελκύσει νέους φιλάθλους λόγω της μεγάλης διάδοσης των eSports.

Κάποιοι ειδικοί του χώρου αναφέρουν πως τα eSports ίσως να έφτασαν ήδη στο απόγειό τους και να μην υπάρχει άλλος χώρος ανάπτυξης. Τα πράγματα μέχρι στιγμής δείχνουν πάντως πως αποτελούν καυτό θέμα συζήτησης και ενασχόλησης για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και πως το 2019 θα δούμε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη στον χώρο. Πιθανότατα είναι απλά και μόνο θέμα χρόνου πριν δούμε τα eSports ανάμεσα στα παραδοσιακά αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το τένις ή ο στίβος.

 

Τελευταία Νέα