Τι ζήσαμε στο «Santorini Experience» (pics & vids)

Γιάννης Κονταξής
Τι ζήσαμε στο «Santorini Experience» (pics & vids)

bet365

Το τριήμερο 5-7 Οκτωβρίου, η Σαντορίνη βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος από επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές που ταξίδεψαν στο μαγευτικό νησί των Κυκλάδων, για τις ανάγκες του «4ου Santorini Experience». Το Gazzetta βρέθηκε και αυτό εκεί και σας μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας.

Όταν κάποιος ακούει τη φράση «Πάμε τριήμερο στη Σαντορίνη», το πρώτο πράγμα που σκέφτεται είναι πώς έφτασε το καλοκαίρι. Όταν όμως ακούς αυτή τη φράση αρχές Οκτωβρίου, τότε αναρωτιέσαι για ποιο λόγο να πάει κάποιος στη Σαντορίνη φθινοπωριάτικα. Και όταν τελικά πας στη Σαντορίνη στις αρχές Οκτώβρη, πείθεσαι πως θα πρέπει να το κάνεις κάθε χρόνο!

Ο λόγος είναι απλός και περιγράφεται σε μόλις δύο λέξεις. Santorini Experience. Η κορυφαία διοργάνωση αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα, έλαβε και φέτος χώρα στο πιο όμορφο νησί του κόσμου σημειώνοντας απόλυτη επιτυχία! Σημείωσε ρεκόρ συμμετοχών στους αγώνες τρεξίματος και κολύμβησης και συγκέντρωσε πάνω από 6.000 επισκέπτες, με το 60% αυτών να διαμένουν στο νησί περισσότερες από 5 νύχτες!

Photo by Elias Lefas

Τα νούμερα φαίνονται αρκετά εντυπωσιακά, αλλά δεν επαρκούν για να εξηγήσουν ακριβώς τι εννοούμε. Φανταστείτε λοιπόν ένα τριήμερο σε ένα νησί, γεμάτο επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές και αθλήτριες από όλον τον κόσμο. Να τρέχεις και να κολυμπάς με φόντο την σπάνιας ομορφιά θέα των οικισμών της Σαντορίνης!

Το 4ο «Santorini Experience» ήταν και αυτή τη χρονιά τουλάχιστον φαντασμαγορικό και το Gazzetta βρέθηκε εκεί, κάλυψε όλη τη δράση και σας την παρουσιάζει με λεπτομέρειες για να ζηλέψετε και να θέλετε να πάτε και εσείς του χρόνου.

Ημέρα πρώτη: Σάββατο 6 Οκτωβρίου. Τρέξιμο.

Η πρώτη ημέρα του Santorini Experience περιελάμβανε τρέξιμο, πολύ τρέξιμο. Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, εκατοντάδες αθλητές έτρεξαν σε μια μαγική διαδρομή, με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Στο τρέξιμο των 5, 10 και 15 χλμ. η διοργάνωση έπιασε το όριο των 700 συμμετοχών! Οι εκατοντάδες δρομείς συνέθεσαν ένα πολυποίκιλο μωσαϊκό ηλικιών, φύλων και εθνικοτήτων που έκανε τους αγώνες αντοχής να φαντάζουν σαν ένα ωραίο και ατέλειωτο αθλητικό πάρτι και όχι σαν ένα αυστηρό αθλητικό πρόγραμμα που έπρεπε με κάθε τρόπο να ολοκληρωθεί. Τα ζωγραφιστά χαμόγελα όσων τερμάτιζαν, οι αυθόρμητες πόζες στον φωτογραφικό φακό, η πηγαία ειλικρίνεια στο πόσο χάρηκαν τη διαδρομή και οι εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις απέδειξαν ότι ο αθλητισμός μπορεί να φέρει κοντά τόσους πολλούς άγνωστους ανθρώπους και να τους κάνει να νιώσουν σαν ένα σώμα, σαν μία ψυχή.

Photo by Elias Lefas

Το πρωινό του Σαββάτου βρήκε όλους τους δρομείς συγκεντρωμένους στην ώρα τους στο σημείο εκκίνησης. Όλες οι διαδρομές είχαν ως αφετηρία το εργοστάσιο αφαλάτωσης στην Οία, με σημεία χωμάτινης διαδρομής και «φόντο» τις μαγευτικές εικόνες από το ηφαίστειο με θέα την Καλντέρα, καθώς και τους οικισμούς Ημεροβίγλι, Φηροστεφάνι, Οία και τερματισμό πάλι στην Οία. Πολυχρωμες αθλητικές αμφιέσεις, τα smartphones να έχουν πάρει φωτιά για να απαθανατίσουν τη φοβερή θέα, αθλητές να πηγαινοέρχονται για να βρουν το πιο ωραίο μέρος για φωτογραφία και το team της διοργάνωσης να επιβλέπει τα πάντα συνεχώς και με άψογο τρόπο. Δεν υπήρχε στιγμή που να ένιωθες ότι αν χρειαζόσουν κάτι, δεν θα το είχες.

Λίγο πριν την εκκίνηση του κάθε αγώνα, η Μάντη Περσάκη ανέλαβε να «ζεστάνει» τους δρομείς με ειδικές ασκήσεις προθέρμανσης, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα μικροτραυματισμών και όλα να κυλήσουν ομαλά.

Διάσημοι αθλητές από όλον τον κόσμο όπως ο υπερμαραθωνοδρόμος Ντιν Καρνάζης και ο πρώην μπασκετμπολίστας Τζο Αρλάουκας, αλλά και Έλληνες αθλητές όπως o oλυμπιονίκης και πρωταθλητής Ευρώπης στα 400μ. με εμπόδια Περικλής Ιακωβάκης και ο πρωταθλητής του kick boxing Αλέξανδρος Νικολαΐδης, έτρεξαν και αυτοί στην πανέμορφη διαδρομή, πιστοποιώντας το υψηλό επίπεδο του «Santorini Experience». Αν μάλιστα πρέπει να κρατήσουμε κάτι από το πως βίωσαν αυτοί οι ίδιοι αυτή την εμπειρία με βάσεις τις δηλώσεις που μας έκαναν, θα σταθούμε στον θαυμασμό του Αλέξανδρου Νικολαΐδη για το τοπίο («Πραγματικά, δείτε πού τρέχαμε, πώς να μην παίρνεις δύναμη από αυτή την εικόνα;»), την ασφάλεια που ένιωθε ο Ντιν Καρνάζης (λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις μια βδομάδα πριν τον είχε χτυπήσει αυτοκίνητο!), το απέραντο χαμόγελο του Τζο Αρλάουκας («Φίλε, είναι μαγικό αυτό που βιώνεις εδώ») και τον λαχανιασμένο μα αναζωογονημένο Περικλή Ιακωβάκη («Δύσκολη διαδρομή, πολύ δύσκολη, αλλά νιώθεις άλλος άνθρωπος»).

Δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε και την πιο ξεκαρδιστική στιγμή της ημέρας, όταν ο δις αργυρός Ολυμπιονίκης του ταεκβοντο, Αλέξανδρος Νικολαΐδης έκανε προθέρμανση με ασκήσεις pilates μαζί με τον Τζο Αρλάουκας. Ήταν πραγματικά απολαυστικό να βλέπεις δύο δίμετρα «θηρία» που έριχναν δύο κεφάλια σε όλους μας εκεί πέρα, να πειράζουν ο ένας τον άλλον, να κάνουν διατάσεις και να αποδεικνύουν ότι διοργανώσεις όπως το «Santorini Experience» είναι εδώ για να μας κάνουν να χαμογελούμε.

Ημέρα δεύτερη: Κυριακή 7 Οκτωβρίου. Κολύμβηση.

Πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγαν ότι θα πρέπει να κολυμπήσετε 2,5 χλμ. στα ανοιχτά της Σαντορίνης, με σημείο εκκίνησης το ηφαίστειο και σημείο τερματισμού το παλιό λιμάνι των Φηρών και καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής να απολαμβάνετε την πανέμορφη θέα των Φηρών και της Οίας; Είμαστε σίγουροι για την απάντησή σας!

Ναι, είναι τόσο εκπληκτικό όσο ακούγεται. Να φτάνεις στα Φηρά στις 9 το πρωί, πριν ακόμα ο ήλιος καταλάβει την αυτοκρατορική του θέση στον ουρανό, να κατεβαίνεις με το τελεφερίκ στο παλιό λιμάνι και να χαζεύεις την φαντασμαγορική θέα καθώς ετοιμάζεσαι να σε «καταπιεί» η θάλασσα και να βλέπεις ένα μικρό μα γραφικό λιμανάκι γεμάτο κολυμβητές και κολυμβήτριες κάθε ηλικίας να γελούν, να μιλούν, να ανυπομονούν να ξεκινήσουν! Είναι κάτι τέτοιες στιγμές που αντιλαμβάνεσαι το πόσο όμορφο πράγμα είναι το να αθλείσαι και να λαμβάνεις μέρος σε διοργανώσεις.

Εκατοντάδες κολυμβητές και κολυμβήτριες διένυσαν και φέτος αυτή τη μαγική απόσταση (να σημειώσουμε εδώ ότι ο αγώνας έγινε με την έγκριση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας) και έγιναν ένα με όλα όσα θυμίζουν Ελλάδα: τη θάλασσα, τον ήλιο, το λευκό των νησιωτικών οικισμών. Από τους επαγγελματίες αθλητές που έχουν μάθει να καταπίνουν χιλιόμετρα στην ανοιχτή θάλασσα μέχρι τους ερασιτέχνες κολυμβητές που αγαπούν όσο τίποτα το νερό, χρειάστηκαν περίπου 2 ώρες μέχρι να τερματίσει και η τελευταία κολυμβήτρια. Η όλη εμπειρία κρίνεται ιδιαιτέρως συναρπαστική γιατί είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω από πολύ κοντά τις προσπάθειες των κολυμβητών, καθώς τους ακολουθούσαμε κατά μήκος της διαδρομής με ένα μικρό φουσκωτό και τα κύματα να μας γλείφουν.

Συνομιλώντας με τους πρωταθλητές Δημήτρη Νέγρη, Γιώργο Αρνιακό και Ντέγιαν Γιοβάνοβιτς -που τερμάτισαν στις πρώτες 3 θέσεις- έγινε κάτι παραπάνω από κατανοητό το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν διοργανώσεις όπως το «Santorini Experience» στη δημιουργία των μελλοντικών πρωταθλητών που θα σηκώσουν στην πλάτη τους την ελληνική κολύμβηση. Η σκληρή προπόνηση που απαιτείται για να βγάλεις μαι τόσο απαιτητική διαδρομή ανοικτής θαλάσσης, η ώθηση που σου δίνει το μαγευτικό τοπίο, ο θαυμασμός για τον κόπο των ερασιτεχνών αθλητών ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στην κουβέντα μας με τους τρεις αθλητές. Μάλιστα, όπως τόνισε πολύ εύγλωττα και ο Γιώργος Αρνιακός: «Εμείς οι Έλληνες σε αυτές τις θάλασσες έχουμε μάθει να κολυμπάμε». Ίσως αυτό και μόνο του αρκεί.

Και του χρόνου πάλι εκεί θα είμαστε!

Μπορεί οι δύο μέρες να πέρασαν πολύ γρήγορα, αλλά είναι ένα τέτοιο γεμάτο Σαββατοκύριακο αυτό που σε κάνει να ανανεώνεις από τώρα το ραντεβού σου για του χρόνου.

Το «Santorini Experience» δεν είναι μια απλή αθλητική διοργάνωση. Είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του. Είναι Santorini, έτσι, γραμμένο στα αγγλικά, γιατί καταφέρνει να συγκεντρώσει σε αυτό το νησί περισσότερους από 6.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Είναι Experience γιατί σου προσφέρει μια (αθλητική) εμπειρία που όμοιά της δεν βιώνεις πουθενά αλλού! Και κυρίως, το «Santorini Experience» είναι η διοργάνωση που αποδεικνύει πως ο τουρισμός και δη ο αθλητικός τουρισμός έχει να προσφέρει πάρα πολλά στη χώρα μας, αρκεί να γίνεται με μεράκι, πίστη και αφοσίωση. Ακριβώς έτσι όπως συμπεριφέρεται κάθε χρόνο η Active Media Group σε όσους και όσες λαμβάνουν μέρος σε αυτή τη μοναδική δραστηριότητα, που τελείται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Του χρόνου ελπίζουμε να δούμε και εσάς εκεί. Θα έχετε να το λέτε για χρόνια!

Μέχρι του χρόνου λοιπόν, απολαύστε ένα ολόκληρο διήμερο σε 8 μόλις λεπτά! Το μαγικό τοπίο της Σαντορίνης, εντυπωσιακά πλάνα με τις προσπάθειες των κολυμβητών μέσα στο νερό, η προσπάθεια των δρομέων σε μια απαιτητική διαδρομή, οι απονομές των μεταλλίων και η φαντασμαγορική τελετή λήξης θα σας πείσουν ότι αξίζει να κάνετε αυτό το ταξίδι!

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.santorini-experience.com

Official Hashtag: #SantoriniExperience

**Κεντρική φωτογραφία άρθρου by Elias Lefas

 

Τελευταία Νέα