Μπήκε και ο Τραμπ στον χορό των αντιδράσεων κατά της ΝΙΚΕ

Βασίλης Τσίγκας
Μπήκε και ο Τραμπ στον χορό των αντιδράσεων κατά της ΝΙΚΕ

bet365

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την άποψή του για την απόφαση της ΝΙΚΕ να κάνει τον Κόλιν Κάπερνικ κεντρικό πρόσωπο της νέας διαφημιστικής καμπάνιας της, αφήνοντας τις αιχμές του.

Από την πρώτη φορά που ο Κόλιν Κάπερνικ γονάτισε κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, τότε υποψήφιος και νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε κάνει ξεκάθαρη την άποψή του: «Μήπως πρέπει να βρει μια χώρα που τον βολεύει περισσότερο;», είχε αναρωτηθεί στο Twitter, το αγαπημένο του κοινωνικό δίκτυο.

Ο Τραμπ, εκφράζοντας το αίσθημα των λευκών και βαθιά συντηρητικών ψηφοφόρων του είχε επιτεθεί τότε και στην NFL, τονίζοντας ότι οι ιδιοκτήτες των ομάδων πρέπει να απολύσουν όλους τους αθλητές που ακολούθησαν την κίνηση του Κάπερνικ.

Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που ο πρώην QB των 49ers ξεκίνησε αυτή την μορφή διαμαρτυρίας, τα ratings των αγώνων της NFL έχουν πέσει αισθητά κι αυτό δικαιολογείται, καθώς η μεγάλη μάζα φιλάθλων του football στις ΗΠΑ είναι λευκοί άνδρες με συντηρητικές απόψεις, που είδαν την κίνηση του Κάπερνικ ως ασέβεια προς τις ίδιες τις ΗΠΑ και την σημαία της χώρας.

Μετά την απόφαση της ΝΙΚΕ να κάνει τον Κάπερνικ κεντρικό πρόσωπο της νέας της διαφημιστικής καμπάνιας, υπήρξαν πολλές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χρησιμοποιώντας τα hashtags #justdon't και #justblewit, πολλοί ανέβασαν βίντεο στα οποία έκαιγαν προϊόντα της εταιρίας ή δήλωναν ότι δεν θα τα αγοράσουν ποτέ ξανά.

Απόρροια αυτών των αντιδράσεων ήταν να πέσει η μετοχή της ΝΙΚΕ περίπου 3% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αν και πρέπει να επισημάνουμε πως αντίστοιχη πτώση είχαν και οι μετοχές των υπόλοιπων μεγάλων εταιριών αθλητικής ένδυσης, όπως η Adidas και η Puma.

Στον... χορό των αντιδράσεων δεν θα μπορούσε να λείψει και ο Τραμπ, ο οποίος ανήρτησε ένα tweet, απ' το οποίο ήταν φανερό πως... γέλαγαν και τα μουστάκια του όταν το έγραφε. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όπως και η NFL, της οποίας τα ratings έχουν πέσει πάρα πολύ, Η ΝΙΚΕ σκοτώνεται από θυμό και μποϊκοτάζ. Αναρωτιέμαι αν είχαν σκεφτεί, ότι θα ήταν έτσι. Όσον αφορά την NFL, δυσκολεύομαι να την παρακολουθήσω κι αυτό θα συνεχιστεί, μέχρις ότου υπερασπιστούν την σημαία».

Η ίδια η NFL αντέδρασε στην καμπάνια της ΝΙΚΕ (με την οποία ανανέωσε την μεταξύ τους συνεργασία μέχρι το 2028) σαφώς πιο ήρεμα, τονίζοντας πως όντως υπάρχουν θέματα που αφορούν την κοινωνία και τα οποία πρέπει να συζητηθούν.

Όποια κατάληξη κι αν έχει αυτή η ιστορία, η αλήθεια είναι ότι η εταιρία και ο Κάπερνικ πέτυχαν τον στόχο τους, καθώς επανέφεραν στο προσκήνιο το θέμα της φυλετικής διάκρισης στις ΗΠΑ και της αστυνομικής βίας.

 

Τελευταία Νέα