Η Σαμπαντέλ δείχνει τη "γύμνια" της ελληνικής υδατοσφαίρισης

Αντώνης Πατσούρας
Η Σαμπαντέλ δείχνει τη "γύμνια" της ελληνικής υδατοσφαίρισης

bet365

Οι εικόνες από το Σαμπαντέλ δείχνουν το θαύμα της ελληνικής υδατοσφαίρισης.

Στο Σαμπαντέλ, μια μικρή πόλη, κοντά στην Βαρκελώνη "χτυπάει" αυτές τις ημέρες η ... καρδιά της ελληνικής υδατοσφαίρισης αφού στις 19-20.4 θα διεξαχθεί το Final-4 της Ευρωλίγκα.

Μέσα στις τέσσερις κορυφαίες γυναικείες ομάδες της Ευρώπης είναι ο Ολυμπιακός και η Βουλιαγμένη που γι' άλλη μια φορά έκαναν προπόνηση στο κολυμβητήριο της Σαμπαντέλ.

Οι εικόνες (Eurokinisi, Κλόντιαν Λάτο) που έρχονται από το Σαμπαντέλ και την εγκατάσταση που θα "φιλοξενήσει" την διοργάνωση δείχνουν ότι η ομάδα εκεί δίκαια παίρνει πολύ τακτικά τη διοργάνωση και δίκαια η ομάδα έχει 4 κούπες σε 8 χρόνια!

Το θαύμα της Ελλάδος

Η Ελλάδα έχει ως ... βάση της το εθνικό κολυμβητήριο του Πειραιά. Η επίσημη του ονομασία είναι "Πέτρος Καπαγέρωφ" και η ανεπίσημη "Παπαστράτειο". Είναι ένα κολυμβητήριο παλιό με την τελευταία προσθήκη που έγινε πριν χρόνια, και ήταν άχρηστη, είναι τα δημοσιογραφικά μπουθ στα οποία και κανείς δημοσιογράφος δεν εργάζεται!

Το κολυμβητήριο διαθέτει μια 50αρα πισίνα και μια μικρή για εκμάθηση. Σαν ... γούρνα. Η εγκατάσταση ανήκει στον Άγιο Κοσμά.

Ποιοι προπονούνται εκεί; Πρώτον ο Πρωταθλητής Ευρώπης (πόλο ανδρών) Ολυμπιακός. Δεύτερον οι γυναικείες ομάδες του Ολυμπιακού και του Εθνικού. Τρίτον ο Εθνικός Πειραιά (Άνδρες).

Τέταρτον. Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης Ανδρών. Πέμπτον. Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης Γυναικών.Έκτον. Οι ομάδες κολύμβησης του Ολυμπιακού και του Εθνικού. Έβδομον. Οι εθνικές ομάδες συγχρονισμένης κολύμβησης.

Στην 50αρα πισίνα του διεξάγονται όλα τα τουρνουά κάθε εθνικής ομάδας στον υγρό στίβο αλλά και οι δράσεις των Ακαδημιών των δυο ιστορικών συλλόγων του Πειραιά.

Οι ομάδες πληρώνουν κάποιο ενοίκιο στον Άγιο Κοσμά αλλά βγάζουν ελάχιστα αφού εκεί δεν μπορεί να αναπτύξουν σωστά τις Ακαδημίες στα αθλήματα που "καλλιεργούν".

Στην πισίνα αυτή δεν μπορεί να διεξαχθεί το Final-8 του Τσάμπιονς Λιγκ των Ανδρών και έγινε μια φορά και τελευταία το 2015 το Final-4 της Ευρωλίγκα στις γυναίκες.

Η Ελλάδα που δεν έχει κολυμβητήρια (μόνο το ΟΑΚΑ είναι κλειστό και έχει τις προϋποθέσεις αλλά το κοστολόγιο είναι πολύ μεγάλο) έχει κάνει θαύμα σ' αυτό το άθλημα αλλά και στην κολύμβηση.

Στο Παπαστράτειο έκανε προπόνηση ο Σπύρος Γιαννιώτης και κάνει σήμερα ο Κριστιάν Γκολομέεβ και ο Απόστολος Χρήστου.

Μ' όλες αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα θριαμβεύει στον υγρό στίβο. Τα μετάλλια είναι σχεδόν δεκάδες κάθε χρόνο σ' όλες τις ηλικίες. Στους συλλόγους επίσης οι επιτυχίες είναι τεράστιες.

Στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη το κολυμβητήριο της Βουλιαγμένης που είναι ανοιχτό και της Γλυφάδας (επίσης ανοιχτό) που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο διάστημα για ευρωπαϊκούς αγώνες (λόγω καιρού) ενώ και οι δυο αυτοί όμιλοι για να ζεστάνουν το νερό πληρώνουν κάθε μήνα τρελά ποσά.

Η επόμενη ημέρα

Οι εικόνες που θα δείτε παρακάτω από το Σαμπαντέλ θα προκαλέσουν θλίψη. Η Ελλάδα ποτέ δεν θα έχει τέτοιο κολυμβητήριο. Έχει το ΟΑΚΑ που για να το ανοίξεις πρέπει να είσαι... μαχαραγιάς. Ο Πειραιάς έχει τον Ολυμπιακό και τον Εθνικό, τον Εθνικό και τον Ολυμπιακό και δεν έχει κολυμβητήριο. Όχι σαν του Σαμπαντέλ που είναι μια πολιτεία από μόνο του αλλά ένα σύγχρονο κολυμβητήριο.

Οι εθνικές ομάδες υγρού στίβου δεν έχουν το σπίτι τους. Η ΚΟΕ έφτιαξε μελέτη για να κατασκευάσει ένα νέο κολυμβητήριο για τις εθνικές ομάδες (πόλο, κολύμβηση, καταδύσεις, συγχρονισμένη) αλλά έμεινε σε κάποιο γραφείο γιατί δεν υπήρχε πολιτική βούληση εκ μέρους της πολιτείας.

Το τελευταίο διάστημα ακούγονται πάλι ... φωνές και πως η πολιτεία και συγκεκριμένα η Περιφέρεια που έχει "ζεστό" χρήμα, μαρούλι, θα φτιάξει κολυμβητήριο ως "σπίτι του υγρού στίβου".

Όλα είναι έτοιμα, λεφτά υπάρχουν, αλλά όλα κολλάνε... Πάντα υπάρχουν δικαιολογίες.

Η Ελλάδα παλαιότερα έπαιρνε σπουδαίες διοργανώσεις στο ΟΑΚΑ. Τώρα τελευταία δέκα χρόνια έχει "φιλοξενήσει" στο Λεκανοπέδιο μόνο το Final-4 Ευρωλίγκα του 2015 στον Πειραιά. Τίποτε άλλο!

Η "γύμνια" του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός κατακτά ως ερασιτέχνης κούπες σε Ελλάδα και Ευρώπη κάθε χρόνο αλλά δεν έχει εγκαταστάσεις. Τον "φιλοξενούν'' στα υγρά σπορ στο Παπαστράτειο, στο βόλεϊ και στο χάντμπολ στο "Μελίνα Μερκούρη" που είναι στο Δήμο Ρέντη.

Οι Ακαδημίες του; Όπου βρουν. Όλο και περισσότερα παιδιά θέλουν να μάθουν τα μυστικά του αγαπημένου τους αθλήματος στον Ολυμπιακό αλλά υπάρχει ταβάνι στις εγγραφές. Χώροι δεν υπάρχουν.

Στον Ολυμπιακό και παλαιότερα στον Εθνικό είχε ακουστεί ότι θα φτιαχτούν κολυμβηρτήρια.

Μια "κολλούσαν" στη χρηματοδότηση, την άλλη στο χώρο, την άλλη στα μικροπολιτικά. Ο Πειραιάς είναι το πρώτο λιμάνι της χώρας, είναι μια πόλη σημείο αναφοράς αλλά δεν έχει το δικό της κολυμβητήριο.

Το Σαμπαντέλ έχει. Έχει όχι κολυμβητήριο αλλά κολυμβητήρια. Έχει εγκαταστάσεις. Έχει γυμναστήρια. Οι παίκτες του Πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακού αλλού κάνουν γυμναστική (σε γυμναστήριο) και αλλού κολυμπούν. Τα δυο μέρη τα χωρίζουν κάποια χιλιόμετρα, η κίνηση...

Ο Ολυμπιακός έχει τη δόξα αλλά η μικρή Σαμπαντέλ τη χάρη... Η αλήθεια είναι ότι στον Ολυμπιακό για τον ερασιτέχνη έχουν δαπανηθεί δεκάδες εκατομμύρια αλλά κολυμβητήριο δεν έγινε.

Η Σαμπαντέλ, μια μικρή ομάδα της Ισπανίας, έχει πετύχει θαύματα (4 Τσάμπιονς Καπ) γιατί επενδύει και βγάζει λεφτά από τον αθλητισμό. Από τις Ακαδημίες. Στην Ελλάδα αυτά δεν υπάρχουν. Κολυμβητήριο στον Πειραιά θα γίνει μόνο με ιδιωτική πρωτοβουλία (την Τετάρτη 17.4 ο Βαγγέλης Μαρινάκης δήλωσε ότι είναι στα σχέδια του) ή για πολιτικούς και ψηφοθηρικούς λόγους.

Σχέδια, μελέτες, τα πάντα υπάρχουν. Λεφτά υπάρχουν. Χώρος θα βρεθεί. Βούληση δεν υπάρχει αλλά υπάρχει βούληση για βόλτες στα αεροδρόμια μετά από κάθε επιτυχία των εθνικών μας ομάδων. Το πόλο, η κολύμβηση θέλει "σπίτι".

Δεν αφορά κανέναν εάν έχει η τάδε ποδοσφαιρική ομάδα, η τάδε μπασκετική και η τάδε βολεϊκή με χρήματα του κράτους. Οι φίλοι της μιας ομάδας θα κατηγορούν πάντα τους φίλους της άλλης πως η ομάδα τους είναι του δημοσίου.... Αυτά γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται.

Τους παγκόσμιους πρωταθλητές, τους πρωταθλητές Ευρώπης, τους Ολυμπιονίκες ποιος τους υπολογίζει; ΚΑΝΕΙΣ.

«Όλα από χέρι καμένα και τα σπίρτα μας βρεγμένα…», έγραφε ο Κώστας Τριπολίτης.

ΥΓ: Καλή επιτυχία στις ομάδες μας στο Final-4 και με την 6η ελληνική κούπα το βράδυ του Σαββάτου.

 

Τελευταία Νέα