Πετυχημένη πρεμιέρα για τον Ποδηλατικό Αγώνα Μνήμης στα Ζαγοροχώρια

Gazzetta team
Πετυχημένη πρεμιέρα για τον Ποδηλατικό Αγώνα Μνήμης στα Ζαγοροχώρια

bet365

Mε απόλυτη επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή διεξήχθη την Κυριακή στα χωριά του δήμου Ζαγορίου ο 1ος Ποδηλατικός Αγώνας Μνήμης με τίτλο «Ποδηλατώντας στα Μαρτυρικά χωριά».

Με συμμετοχές από πολλές περιοχές όχι μόνο της Ηπείρου, αλλά κι όλης της Ελλάδας οι συμμετέχοντες τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και την επέτειο καταστροφής των χωριών από τα στρατεύματα κατοχής, την περίοδο 1941-1944. Η καθιερωμένη εκδήλωση «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου» έγινε στο Γρεβενίτι, το χωριό που μέτρησε τα περισσότερα θύματα, αμάχους ανάμεσα τους κι ένα αβάπτιστο.

Οι 73 συμμετέχοντες στον ποδηλατικό αγώνα είχαν ως αφετηρία τους Ασπραγγέλους και τερμάτισαν στο Γρεβενίτι, σε μια διαδρομή μήκους 70,5 χιλιομέτρων μέσα από Μαρτυρικά Χωριά.

Η εκκίνηση δόθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί και οι ποδηλάτες ακολούθησαν μια δύσκολη, αλλά και πανέμορφη διαδρομή καθώς πέρασαν μέσα από τα χωριά Ελάτη, Δίκορφο, Μανασσή, Καλουτά, Φραγκάδες, Λεπτοκαρυά, Δόλιανη, Καστανώνα, Μακρίνο, Ελατοχώρι, Φλαμπουράρι και τερμάτισαν στη θέση «Χάνι» στο Γρεβενίτι, όπου τους υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και επευφημίες οι αρχές της περιοχής και πλήθος κατοίκων. Ο πρώτος αθλητής τερμάτισε σε 02:28:12.

Αμέσως μετά το φινάλε του αγώνα οι αθλητές και οι διοργανωτές έδωσαν ραντεβού για του χρόνου, καθώς στόχος είναι να αποτελέσει θεσμό και να συνοδεύει την «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου».

Μετά την θεία λειτουργία στον Ι.Ν. Κοίμησης Θεοτόκου, στις 11 το πρωί στο μνημείο πεσόντων του Γρεβενιτίου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον ιερέα του χωριού και κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές αρχές και εκπροσώπους φορέων. Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων και όλοι μαζί οι παρευρισκόμενοι τραγούδησαν των Εθνικό Ύμνο.

 

Τελευταία Νέα