Μήνυση τριών αθλητών εναντίον της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κολύμβησης

Gazzetta team
Μήνυση τριών αθλητών εναντίον της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κολύμβησης

bet365

Δύο κολυμβητές και μια κολυμβήτρια, οι Μάικλ Αντριου, Τομ Σιλντς και Κατίνκα Χόσου, προχώρησαν σε μήνυση εναντίον της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κολύμβησης για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας των ΗΠΑ.

Εκπροσωπούμενοι από τα δικηγορικά γραφεία Farella Braun & Martel και Lieff Cabraser Heimann & Bernstein, τρεις κολυμβητές κατέθεσαν αγωγή εναντίον της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κολύμβησης (FINA) για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας των ΗΠΑ. Πρόκειται για την Κατίνκα Χόσου, τον Μάικλ Άντριου και τον Τομ Σιλντς, οι οποίοι είναι οι κύριοι ενάγοντες στη συγκεκριμένη υπόθεση. Η Διεθνής Ένωση Κολύμβησης (ISL) έχει καταθέσει από την πλευρά της ξεχωριστή αγωγή, με βάση τα ίδια κριτήρια. Τόσο η Χόσου όσο και ο Αντριου αναμένεται να πάρουν μέρος στους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κολύμβησης στην Χανγκζού της Κίνας αυτή τη βδομάδα.

Οι μηνύσεις έχουν να κάνουν με τις κινήσεις της FINA (Διεθνής Ομοσπονδία Κολύμβησης) να εμποδίσει την συνάντηση Energy for Swim 2018 που θα λάμβανε χώρα στην Ιταλία μέσα στο μήνα. Η αγωγή στρέφεται εναντίον της Διεθνούς Ένωσης Skating το 2017, όπου ένας δικαστής έκρινε ότι οι κινήσεις για να εμποδιστούν οι skaters από το να συμμετέχουν σε μη αναγνωρισμένες διοργανώσεις παραβίαζαν τους αντιμονοπωλιακούς νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιρώντας το γεγονός ότι αυτή κατατίθεται στις ΗΠΑ.

Η αγωγή ισχυρίζεται παραβιάσεις του Sherman Antitrust Act του 1890, που απαγορεύει οργανισμούς από το να εμπλέκονται σε αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά. Ο νόμος του Sherman είχε ως συνέπεια τη διάσπαση της Standard Oil και της AT&T, ανάμεσα σε άλλους οργανισμούς. Οι δικηγόροι των εναγόντων επίσης ισχυρίζονται ότι έχουν προσβληθεί συμβατικές σχέσεις ή επικείμενες οικονομικές σχέσεις, για σκευωρία σε παράλογο περιορισμό ανταγωνισμού και για μονοπώλιο. Οι αγωγές επιδιώκουν ασφαλιστικά μέτρα και χρηματικές ζημιές από τους ενάγοντες και για όλα τα μέλη της τάξης, που μπορεί να περιλαμβάνει δεκάδες επαγγελματίες κολυμβητές από όλο τον κόσμο που υπέγραψαν τη σύμβαση. Αν γίνει αποδεκτή, η τάξη δεν θα περιορίζεται μόνο στους Αμερικάνους, παρά το γεγονός ότι η αγωγή έχει κατατεθεί στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αγωγή πραγματοποιήθηκε όταν η Διεθνής Ομοσπονδία Κολύμβησης (FINA) αξίωσε το ποσό των 50 εκατομμυρίων δολαρίων για την έγκριση των διοργανώσεων της ISL (Διεθνούς Ένωσης Κολύμβησης).

Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης, Τομ Σιλντς, που βρίσκεται ανάμεσα στους τρεις ενάγοντες, τόνισε ότι εδώ και χρόνια ονειρευόταν τη δημιουργία μιας επαγγελματικής λίγκας στο άθλημα. «Είμαστε πιο κοντά από ποτέ για να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα. Αλλά αυτό το όνειρο μπλοκάρεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Κολύμβησης».

«Η FINA πηγαίνει το άθλημα πίσω στα σκοτεινά χρόνια μπλοκάροντας το αίτημα της ISL», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μάικλ Άντριου.

Όσο για την Χόσου, αυτή πρόσθεσε: «Το πάθος μου ήταν πάντα να προσπαθώ ώστε οι κολυμβητές να μην αποτελούν κούκλες που χειραγωγούνται, αλλά να συμμετέχουν στις διαδικασίες. Η ISL παίρνει τους κολυμβητές στα σοβαρά, αλλά η FINA όχι».

 

Τελευταία Νέα