Tα γενέθλια του ελληνικού χάντμπολ

Gazzetta team
Tα γενέθλια του ελληνικού χάντμπολ

bet365

Πέρασαν κιόλας 39 χρόνια από την ιστορική ημέρα που ξημέρωσε στις 13 Φεβρουαρίου του 1977. Στο προαύλιο του γυμνασίου Αμυνταίου με τέρματα και γήπεδο που τα είχαν φτιάξει οι ίδιοι οι αθλητές, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι επίσημοι αγώνες του αθλήματος στην Ελλάδα.

Μία ημέρα που το ελληνικό χάντμπολ τίμησε, τιμά και θα θυμάται πάντα.

Οι πρώτες ομάδες που έγραψαν την δική τους ιστορία ήταν ο Αμύντας Αμυνταίου, ο Εθνικός Κοζάνης, το Λύκειο Αμυνταίου και η ΝΕΛΕ (Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης).
Διαιτητές ήταν οι Θανάσης Ζάκας, Χρήστος Κοτζαμανίδης και ο αθλητής- μαθητής Ηλίας Μπούτσης.

Η τελική κατάταξη
Άνδρες
Αμύντας Αμυνταίου
ΝΕΛΕ Αμυνταίου
Λύκειο Αμυνταίου
Εθνικός Κοζάνης

Γυναίκες
Αμύντας Αμυνταίου
ΝΕΛΕ Αμυνταίου

Το μήνυμα του Προέδρου της ΟΧΕ Κώστα Γκαντή: «Σήμερα συμπληρώνονται 39 χρόνια από την γενέθλια ημέρα του αθλήματος στην Ελλάδα (Αμύνταιο, 13-2-1977). Ο έπαινος και η τιμή ανήκει στους πρωτεργάτες και όλους όσοι τράβηξαν.. κουπί με οποιαδήποτε ιδιότητα στο άθλημα. Ένα χρόνο πριν τον ιστορικό σταθμό των 40 χρόνων, το άθλημα αναζητεί την νέα δύναμη, τον νέο δρόμο που ήδη χαράζει στα Ολυμπιακά αθλήματα.
Οι επιτυχίες του παρελθόντος αφενός φωτίζουν τον δρόμο και αφετέρου οι προσπάθειες όλων των συντελεστών και του κόσμου του αθλήματος μας δίνουν αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον. Οι καιροί απαιτούν σκληρή δουλειά και συστράτευση όλων των δυνάμεων του αθλήματος».

Ο πρώην Πρόεδρος της ΟΧΕ Σίμος Λαζαρίδης τόνισε: «Η επέτειος των 39 χρόνων βρίσκει την χώρα σε κρίσιμη κατάσταση. Οι καιροί είναι δύσκολοι και χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια απ’ όλους για να βρει τον δρόμο του το άθλημα. Αναλογίζομαι τα πέτρινα χρόνια με τους πρωτοπόρους Θανάση Ζάκα και Χρήστο Κοτζαμανίδη, οι οποίοι είχαν πληροφόρηση για το άθλημα από τα Σκόπια και έβαλαν τις βάσεις της δημιουργίας του αθλήματος από το Αμύνταιο. Το 2004 και το 2005 είχαμε τις μεγάλες επιτυχίες, στις οποίες πρωταγωνίστησαν πολύ καλοί αθλητές και συνάμα τότε η Ομοσπονδία είχε την οικονομική ευρωστία. Εύχομαι υγεία και ότι καλύτερο σε όλους τους συντελεστές του αθλήματος».

Ο ομότιμος καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης Θανάσης Ζάκας επεσήμανε: «Βλέπω ότι το άθλημα αρχίζει και ανεβαίνει και πάλι. Βλέπω ευχάριστα μηνύματα γιατί οι προπονητές αναπτύσσουν με ιδιαίτερο ζήλο την επιθετική άμυνα και παίρνω ως παραδείγματα τον Διομήδη Άργους με προπονητή τον Δημήτρη Δημητρούλια και τον Φίλιππο Βέροιας με τον νέο του προπονητή Στέλιο Σεϊρεκίδη. Βλέπω ότι γενικά παίζεται το σωστό χάντμπολ».

Ο Ζήνων Παγούνης, αρχηγός του Εθνικού Κοζάνης το 1977 σχολίασε: «Είχαμε προπονητή τον Θανάση Μιμμήτο, ο Αμύντας είχε Θανάση Ζάκα και Χρήστο Κοτζαμανίδη, ο οποίος αγωνιζόταν και ως παίκτης. Τα χρόνια εκείνα ήταν ρομαντικά, παίζαμε για την φανέλα σε χωμάτινα γήπεδα. Έχουμε ορόσημο το 2004 και το 2005 σαν άθλημα. Εύχομαι και ελπίζω το άθλημα να ανέβει πάλι ψηλά».

Ο Νίκος Γιώσκος, πρόεδρος των παλαιμάχων του Αμύντα Αμυνταίου είπε: «Η συγκίνηση τέτοιες ημέρες κάθε χρόνο είναι μεγάλη. Ευχή μου είναι το άθλημα να βρει τον δρόμο του και σε αυτό πρέπει όλοι να συμβάλλουμε».

 

Τελευταία Νέα