Στην Πνύκα η Τελετή Εναρξης της ΔΟΑ

Gazzetta team
Στην Πνύκα η Τελετή Εναρξης της ΔΟΑ

bet365

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της 55ης Διεθνούς Συνόδου για Νέους Μετέχοντες της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, που έγινε χθες Κυριακή στο Λόφο της Πνύκας.

Τη Σύνοδο που θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουνίου, θα την παρακολουθήσουν 175 νέοι και νέες από 90 χώρες και το ειδικό θέμα της θα είναι: «Ολυμπιακό Κίνημα: Η διαδικασία ανανέωσης και προσαρμογής».

Ο κ. Παυλόπουλος ήταν ο υψηλός προσκεκλημένος στην Τελετή Έναρξης ενώ το «παρών» έδωσαν και προσωπικότητες της αθλητικής, πολιτιστικής και πολιτικής ζωής. Μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκος Ξυδάκης, τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Λάμπης Νικολάου, κ. Zaiqing YU, κα Lingwei LI, o Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος, η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη και ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης που είναι ο χορηγός στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ολυμπιακών Σπουδών» σε επίπεδο “Master’s Degree” της ΔΟΑ.

Στην Τελετή έγινε η απονομή της τιμητικής διάκρισης «Αθηνά», στην Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ισπανίας με το βραβείο να απονέμεται στον Πρόεδρο της κ. Conrado Durántez.

Στην ομίλια του ο Πρόεδρος της ΔΟΑ κ. Ισίδωρος Κούβελος επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Κάθε φορά που βρίσκομαι στην Αρχαία Ολυμπία για να παρακολουθήσω τις εργασίες των Συνόδων, βλέποντας τα νέα παιδιά και ζώντας μαζί τους κάθε λεπτό που περνάει, αισθάνομαι υπερήφανος ως Έλληνας, που η πατρίδα μου έχει τη δυνατότητα μέσα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία να τους προσφέρει δράσεις εκπαιδευτικές και πολιτισμικές, δράσεις που οδηγούν όχι μόνο στην αγάπη για τον αθλητισμό, τον Ολυμπισμό και τον πολιτισμό, αλλά και σε κάτι ακόμα περισσότερο, την αγάπη για την Ελλάδα.

Το διαχρονικό έργο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας έχει κατ’ επανάληψη αναγνωρισθεί διεθνώς καθιστώντας την πλέον ως το μοναδικό παγκόσμιο Ολυμπιακό Εκπαιδευτικό Κέντρο, το δε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ολυμπιακών Σπουδών» που διδάσκεται τα τελευταία έξι χρόνια στις εγκαταστάσεις της στην Αρχαία Ολυμπία, κατέχει λόγω του περιεχομένου του, διεθνή αποκλειστικότητα.

Παρά ταύτα, στην ίδια τη χώρα μας, η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία και το έργο της, παρά τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλει, παραμένουν ακόμα άγνωστοι τόποι. Η Πολιτεία δυστυχώς, τα τελευταία 6 χρόνια έχει σταδιακά απομακρυνθεί από την υποχρέωση που έχει αναλάβει απέναντι στη ΔΟΕ και έχει δραστικά περιορίσει την ετήσια επιχορήγηση. Ίσως γιατί δεν έχει αντιληφθεί αρκετά τη σημασία του έργου που παράγουμε αλλά και του τεράστιου πλεονεκτήματος της Ελλάδας να φιλοξενεί διαχρονικά έναν μοναδικό εκπαιδευτικό και πολιτιστικό θεσμό, που προβάλλει τη Χώρα μας και τον πολιτισμό της, υλοποιώντας το όραμα του Πιερ ντε Κουμπερτέν.

Ο Ολυμπισμός, όπως ο ίδιος έλεγε, είναι τρόπος ζωής. Η Ακαδημία, αγαπητοί φίλοι, είναι έρωτας ζωής. Μένοντας λίγες ημέρες εκεί, ζείτε ένα διάλειμμα χαράς και ευφορίας στις ψυχές σας. Είναι το τρυφερό υστερόγραφο της μεγάλης ιστορίας του χώρου. Είναι η αλληλεγγύη που βιώνετε. Είναι τα τριζόνια το βράδυ που ηχούν στο χώρο. Είναι η μορφή που έχει τη μορφή όλων μας όσων την αγαπήσαμε και την αγαπάμε. Είναι ο θησαυρός του Ολυμπιακού Κινήματος!»

Κατά την κήρυξη της έναρξης των εργασιών της 55ης Συνόδου, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε:

«Αυτή η ετήσια Διεθνής Σύνοδος έχει ως στόχο -στόχο σύμφωνο με τον σκοπό ίδρυσης και λειτουργίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας- την προαγωγή και διάδοση των θεμελιωδών αρχών του Ολυμπιακού Κινήματος, όπως αυτές προκύπτουν από την διαχρονική λάμψη του Ολυμπιακού Πνεύματος. Ιδίως δε των αρχών της ευγενούς άμιλλας στο πλαίσιο του ευ αγωνίζεσθαι, οι οποίες λειτουργούν ως βασικές συνιστώσες της Δημοκρατίας και της Ειρήνης. Εύκολα αντιλαμβάνεται καθένας την σημασία της Δημοκρατίας και της Ειρήνης στους σημερινούς δύσκολους καιρούς. Κι όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη και τον Πλανήτη στο σύνολό του, λόγω των διαβρωτικών επιπτώσεων του ιδιότυπου, οιονεί παγκόσμιου, οικονομικού πολέμου, που εξελίσσεται με υποδόριες μεθόδους και πλήττει καιρίως τον κοινωνικό ιστό πολλών λαών.

Με βάση τα δεδομένα που προανέφερα, η επιλογή της Πνύκας για την σημερινή εναρκτήρια τελετή είναι όχι απλώς ενδεδειγμένη αλλά, κυριολεκτικώς, επιβεβλημένη. Στον χώρο αυτόν, ουσιαστικά μετά τον 6ο αιώνα π.Χ., η Αθηναίων Πολιτεία εφάρμοσε κορυφαίους θεσμούς της άμεσης δημοκρατίας μέσα από τις μεθόδους της ισονομίας και της ισηγορίας, προκαλώντας την έκρηξη του Πνεύματος για την δημιουργία του Πολιτισμού και των Επιστημών ως τις μέρες μας.»

Το μέλος της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου, αφού μετέφερε τις ευχές του Προέδρου Τόμας Μπαχ, είπε: «Αγαπητοί Νέοι Μετέχοντες, είστε το μέλλον του Ολυμπιακού Κινήματος. Τις επόμενες μέρες, θα εξετάσετε σε βάθος τα διάφορα θέματα που άπτονται του Ολυμπιακού Κινήματος.

Θέλουμε να ακούσουμε τη γνώμη σας, να μας πείτε τι θέλετε και τις απόψεις σας για το πώς ο αθλητισμός μπορεί να παίξει έναν μεγαλύτερο ρόλο ως μια θετική δύναμη που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

Και όταν γυρίσετε στις πατρίδες σας, σας παρακαλώ να μοιραστείτε τις ιδέες σας και να μεταλαμπαδεύσετε το Ολυμπιακό πνεύμα για να εξασφαλίσουμε ένα λαμπρό μέλλον για το Ολυμπιακό Κίνημα.

Πριν ολοκληρώσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, τον Πρόεδρό της, τον φίλο μου Ισίδωρο Κούβελο, τα μέλη της Εφορείας, τους καθηγητές και τους ομιλητές για τη συνεισφορά τους στην προώθηση του Ολυμπιακού ιδεώδους κάθε χρονιά για πάνω από 50 χρόνια.»

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, είπε: «Πέρα από την εκπαίδευση των νέων, η Σύνοδος για τους Νέους Μετέχοντες προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάδειξη της διαχρονικής συμβολής και συνεισφοράς του Ολυμπισμού στον σύγχρονο πολιτισμό. Επίσης, αναδεικνύει τον πρωτεύοντα ρόλο που διαδραματίζει διαχρονικά η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία ως πρωτοπόρος στην εξάπλωση της Ολυμπιακής παιδείας, συνιστώντας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό ίδρυμα κι ένα μοναδικό πεδίο διαλόγου και ανάπτυξης ιδεών.

Δίχως αμφιβολία, το φετινό θέμα της Συνόδου με τίτλο: «Ολυμπιακό Κίνημα: Η διαδικασία ανανέωσης και προσαρμογής», είναι το σύνθημα για ανανέωση και εκσυγχρονισμό, όπως άλλωστε, το έδωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ με τις 40 ρηξικέλευθες αλλαγές που πρότεινε και ψήφισαν τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της 127ης Γενικής Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε στο Μονακό στα τέλη του περασμένου χρόνου!

Μέσω της Πρότασης με τίτλο «Ατζέντα 2020», ο Πρόεδρος της ΔΟΕ παρουσίασε το δικό του όραμα για τις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν την Ολυμπιακή Οικογένεια στη νέα εποχή, κάνοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες πιο ευέλικτους, πιο οικονομικούς και «φιλικότερους» για τις διοργανώτριες πόλεις.

Ο κόσμος έχει αλλάξει και οφείλουμε να προσαρμοστούμε ανάλογα κι όλοι εμείς, οι άνθρωποι της Ολυμπιακής οικογένειας. Πρέπει να γίνουμε πιο δεκτικοί στις νέες ιδέες, πιο ευέλικτοι και να αφουγκραζόμαστε με προσοχή τα κελεύσματα της εποχής μας.»

Τέλος ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκος Ξυδάκης, είπε: «Το πανανθρώπινο αυτό μνημείο, λίκνο της δημοκρατίας, είναι το πιο ταιριαστό σημείο εκκίνησης της ετήσιας συνάντησης των αυριανών «πρεσβευτών» του Ολυμπιακού Κινήματος. Η νεότητα άλλωστε, όταν συναντιέται με την ιστορία, γίνεται φορέας πανανθρώπινου πολιτισμού.

Οι φετινές εργασίες, υπό τον τίτλο «Ολυμπιακό Κίνημα: Η διαδικασία ανανέωσης και προσαρμογής» είμαι βέβαιος πως θα διευρύνουν τους ορίζοντες του Ολυμπιακού Πνεύματος, του ευ αγωνίζεσθαι, του τίμιου και καθαρού αγώνα, της ειρήνης, της αλληλεπίδρασης, της συναδέλφωσης και της εκεχειρίας και θα μεταλαμπαδεύσουν τη δημοκρατία, την ισοπολιτεία, τη συλλογική προσπάθεια, το ομαδικό πνεύμα, την ανοχή.

Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την Ευρώπη και τον κόσμο, ας αναδειχτούν τα άρρηκτα συνδεδεμένα με τον παγκόσμιο πολιτισμό Ολυμπιακά Ιδεώδη κι ας εμπλουτιστούν με τις απαντήσεις που αναζητά η ανθρωπότητα ώστε να διαβεί τις δύσβατες εποχές που ζούμε.»

Τα μουσικά μέρη της εκδήλωσης, ερμήνευσε η Ελληνίδα υψίφωνος Τζίνα Φωτεινοπούλου και τη συνόδευσε η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, υπό την διεύθυνση του κ. Ελευθερίου Καλκάνη.
Η Ανδρική Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας ερμήνευσε τον Ολυμπιακό ύμνο και τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδος υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σταύρου Μπερή.

 

Τελευταία Νέα