«Πρωταθλητές στο νερό, πρωταθλητές στη ζωή»

Αργυρώ Γιαννουδάκη
«Πρωταθλητές στο νερό, πρωταθλητές στη ζωή»

bet365

Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών έγιναν οι αθλητές της εθνικής ομάδας πόλο Ανδρών και Γυναικών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του μαιευτηρίου Ρέα.

Με σύνθημα «Πρωταθλητές στο νερό, πρωταθλητές στη ζωή», πραγματοποιήθηκε η λαμπρή εκδήλωση, στην Κλινική «ΡΕΑ» (Λεωφ. Συγγρού 383 και Πεντέλης 17- Π. Φάληρο), σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». Η ΚΟΕ, αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία και με την απόφαση της αυτή αναδεικνύει τον τεράστιο Κοινωνικό ρόλο του Αθλητισμού, σε δράσεις προσφοράς Ζωής.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Θοδωρής Μουστακαριας‎, μέλος του Δ.Σ. της κλινικής «ΡΕΑ», διακεκριμένος μαιευτήρας-γυναικολόγος και άνθρωπος του Υγρού Στίβου. Στην συνέχεια μίλησε ο κ. Κυριάκος Μητσάκος-Μπαρπαγιάννης, διευθυντής της κλινικής, ενώ το λόγο αμέσως μετά πήρε ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος, πρόεδρος της ΚΟΕ. Τιμητικές πλακέτες δόθηκαν στο πλαίσιο της πολύ τιμητικής συνεργασίας των δύο πλευρών, στους πρωταγωνιστές και υπηρέτες του χώρου μας.

Ο κ. Μητσάκος- Μπαρμπαγιάνης τίμησε τον Δημήτρη Διαθεσόπουλο, πρόεδρο της ΚΟΕ. Λίγο μετά, ο Κοσμάς Βρυώνης, Διευθύνων Σύμβουλος του «ΡΕΑ» απένειμε τιμητική πλακέτα στην αρχηγό της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης γυναικών, Αντιγόνη Ρουμπέση. Το χορό των βραβεύσεων, έκλεισε ο κ. Αλέξανδρος Τζεφεράκος μαιευτήρας-γυναικολόγος του «ΡΕΑ», που τίμησε τον Μανώλη Μυλωνάκη, αρχηγό της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης ανδρών.

"Πολύ σημαντική κοινωνική προσφορά των αθλητών- πρωταγωνιστών στο χώρο μας" τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος

Στο λόγο του ο πρόεδρος της ΚΟΕ, κ. Δημήτρης Διαθεσόπουλος υπογράμμισε την κεφαλαιώδη σημασία που αποκτά η παρουσία της ΚΟΕ και η στήριξη της ,σε κάθε είδους κοινωνικές δραστηριότητες, ως κομμάτι του αθλητικού γίγνεσθαι:

«Ο αθλητισμός σε καμία περίπτωση δε μπορεί να λογίζεται ως ένα ξεκομμένο κοινωνικό μέγεθος, όπου απουσιάζει η προσφορά και η συμμετοχή του σε δράσεις, οι οποίες αναδεικνύουν τον –έτσι και αλλιώς- κοινωνικό του χαρακτήρα, στη νεολαία και ευρύτερα. Στη βάση αυτή, είμαι ευτυχής, ως πρόεδρος της ΚΟΕ που είμαστε παρόντες σε αυτή την εκδήλωση που προτάσσει την κοινωνική προσφορά του αθλητισμού και των πρωταγωνιστών του, που δεν είναι άλλη, παρά οι ίδιοι οι αθλητές και οι αθλήτριες.

Είναι γεγονός ότι όταν μας προτάθηκε, από το φίλο και παλιό μας διεθνή αθλητή υδατοσφαίρισης και νυν επιστήμονα και από τα εξέχοντα μέλη του μαιευτηρίου το οποίο μας φιλοξενεί, το Θόδωρο Μουστακαρία, οι Εθνικές μας ομάδες ανδρών και γυναικών να γίνουν δότες μυελού των οστών, αγκαλιάσαμε αμέσως με θέρμη την ιδέα, που σήμερα υλοποιείται, μέσω αυτής της εκδήλωσης. Οι δύο Εθνικές μας ομάδες, ενός αθλήματος με κορυφαίες επιτυχίες στον ελληνικό αθλητισμό, τους καλύτερους πρεσβευτές της Ελλάδας στον κόσμο είναι εδώ για να συνδράμουν στη σπουδαία αυτή δράση. Νιώθω την υποχρέωση και να τις συγχαρώ και να τις ευχαριστήσω γι’ αυτή την προσφορά και συμμετοχή τους. Φυσικά, οι Εθνικές ομάδες δεν είναι μεταφυσικές έννοιες, είναι οι αθλητές που τις απαρτίζουν.

Τους απευθύνω και τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες όλων μας. Ο αθλητισμός , η ελληνική υδατοσφαίριση είναι εδώ, για να δείξουν τον κοινωνικό τους ρόλο. Δίνουν ελπίδα, δίνουν ζωή. Θα ήθελα λοιπόν στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω το Σύλλογο «Ελπίδα» και προσωπικά την πρόεδρο κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη που πρωτοστατούν στο τεράστιας σημασίας πρόγραμμα κοινωνικής δωρεάς μυελού των οστών. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, τόσο εγώ, όσο και εκ μέρους όλου του Δ.Σ. της ΚΟΕ την κλινική «ΡΕΑ» για την πρωτοβουλία της, καθώς επίσης και τους δύο νέους χορηγούς μας από φέτος και τη ΝΟVASPORTS, με τους οποίους η Ομοσπονδίας μας πορεύεται και μας στηρίζουν, τόσο στις αθλητικές μας δραστηριότητες ως ΚΟΕ, όσο και σε αυτές τις κοινωνικές δράσεις, όπως είναι η σημερινή. Σας ευχαριστώ όλους σας».

Ο κ. Κυριάκος Μητσάκος-Μπαρπαγιάννης, διευθυντής της κλινικής τόνισε: «Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου σας καλωσορίζω στην Κλινική ΡΕΑ και πιο συγκεκριμένα, στο Κέντρο Λήψης Δειγμάτων Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών της Κλινικής ΡΕΑ, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τα Νότια Προάστια. Η ευθύνη μας είναι μεγάλη. Έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε σωστά, χωρίς προκαταλήψεις των περασμένων ετών, ότι η δωρεά μυελού των οστών είναι απολύτως ασφαλής, απλοποιημένη και για κάποιους συνανθρώπους μας, απαραίτητη για την επιβίωσή τους…

Ναι, ο εθελοντισμός θέλει τόλμη. Μπροστά στο δώρο της ζωής, στην πιθανότητα να σώσουμε κυριολεκτικά τη ζωή ενός ανθρώπου, κανένας φόβος και καμία αμφιβολία δεν θα πρέπει να μας σταματά, πόσο μάλλον μάλιστα όταν πρόκειται για απόλυτα ασφαλή και απλή διαδικασία.Πολλοί άνθρωποι ίσως φοβούνται ή διστάζουν, επειδή έχουν ελλιπή ενημέρωση για το θέμα της δωρεάς μυελού των οστών. Τους προσκαλούμε να έρθουν στο Κέντρο Λήψης Δειγμάτων Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών της ΡΕΑ, όπου θα μπορούν να ενημερωθούν σωστά για την εθελοντική δωρεά μυελού.

Αλλά για αυτό, θα σας μιλήσει ο Διευθυντής των Κεντρικών Εργαστηρίων και Υπεύθυνος του Κέντρου Λήψης, ο κύριος Αποστολακόπουλος Παναγιώτης. Έχουμε σήμερα την τιμή να έχουμε κοντά μας μέλη της Διοίκησης της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος καθώς και τους πρωταθλητές των Εθνικών ομάδων Υδατοσφαίρισης Ανδρών και Γυναικών. Αυτές οι δύο ομάδες είναι πολυβραβευμένες σε Πανευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο ουκ ολίγες φορές, αλλά σήμερα είναι εδώ, για να αποδείξουν, ότι δεν είναι μόνο πρωταθλητές στο νερό, αλλά και πρωταθλητές στη ζωή.

Η ΡΕΑ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική, αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους προσφέροντας ποιότητα και προσβασιμότητα σε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου, αλλά και παρέχοντας σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες τη βοήθεια που χρειάζονται, σε κάθε επίπεδο. Στη ΡΕΑ, η κοινωνική εταιρική υπευθυνότητα αποδεικνύεται καθημερινά με πράξεις. Η ΡΕΑ είναι οι άνθρωποί της, άνθρωποι, με κοινό παρανομαστή την αγάπη για το συνάνθρωπο. Η φιλοσοφία της ΡΕΑ εμπεριέχει ύψιστες ανθρώπινες αξίες όπως αυτή της προσφοράς κι έτσι, θέλουμε να προσφέρουμε και να συνεισφέρουμε όσο μπορούμε στο σπουδαίο έργο της κας Μαριάννας Βαρδινογιάννη και το συλλόγου «Ελπίδα» και πιο συγκεκριμένα, στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΌΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».

Στην Ελλάδα εξακολουθούμε να υπολειπόμαστε σε προσφορά δειγμάτων. Στόχος μας είναι μέσω της σημερινής μας εκδήλωσης να αφυπνιστεί η ελληνική κοινωνία ώστε να ενεργοποιηθεί σε μια νέα δράση, καθαρά εθελοντικού χαρακτήρα, που απαιτεί τη συμμετοχή όλων μας και προσωπική δέσμευση όσο περισσότερων συνανθρώπων μας γίνεται.

Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι για να βρεθεί ένας συμβατός δότης, χρειάζονται να αναλυθούν χιλιάδες δείγματα, απαιτείται δηλαδή η συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών.... Η αναλογία συμβατότητας είναι 1 προς 20.000 έως και 1 προς 1.000.000.Μέσα από την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, θα μπορεί να βρεθεί συμβατό μόσχευμα μυελού, για οποιονδήποτε το χρειαστεί, είτε πρόκειται δηλαδή για ένα παιδί είτε για έναν ενήλικα.

Γι’ αυτό και απαιτείται η συμμετοχή όλων μας! Σας ευχαριστούμε που είστε συμπαραστάτες μας στο δύσκολο αυτό έργο. Σας ευχαριστούμε γιατί αποδεικνύετε περίτρανα, με την εθελοντική σας προσφορά, ότι ο αθλητισμός είναι ζωή!Σας ευχαριστούμε γιατί αποδεικνύετε ότι δεν είστε μόνο πρωταθλητές στο νερό, αλλά και πρωταθλητές στη ζωή!».

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο, Στέλιος Γραφάκος, στο λόγο του σημείωσε: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πρόεδρε, τόσο εσάς όσο και την ΚΟΕ, για την τεράστια κοινωνική ευαισθησία που δείχνετε, υποστηρίζοντας τις δικές μας προσπάθειες , αλλά και άλλων. Σας θεωρούμε πολύτιμους συμπαραστάτες και συνεργάτες στην προσπάθεια, την οποία κάνουμε .

Επιπλέον, είναι αναγκαίο να γνωρίζουν όλοι ότι εσείς και κάποιοι άλλοι φορείς μας βοηθάτε σημαντικά, ώστε να έχουμε τόσο καλά αποτελέσματα. Αυτό γιατί μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας της μονάδας εθελοντών δοτών μυελού των οστών κατορθώσαμε και εγγράψαμε περισσότερους από 9.500 εθελοντές στη μονάδα «Ελπίδα», που είναι κάτι πολύ σημαντικό, δεδομένου και του πολύ μικρότερου αριθμού των εγγεγραμμένων στην Ελλάδα, τα προηγούμενα χρόνια. Είμαστε ευτυχείς γιατί την ερχόμενη εβδομάδα, μία από τι πρώτες δότριες που είχαμε εγγράψει θα δώσει μυελό των οστών για ένα παιδάκι 8 ετών, που πάσχει από ένα σοβαρό νόσημα και νοσηλεύεται στη μονάδα μας.

Μεταφέρω τις ευχαριστίες όλων μας, ιδιαίτερα της προέδρου μας κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Επιπλέον, ευχαριστώ την ΚΟΕ και τους πρωταθλητές μας, που είναι κοντά μας, γιατί εσείς αποτελείτε τα παραδείγματα και τα πρότυπα και μπορείτε να γίνετε οι καλύτεροι πρεσβευτές για να μεταδώσουμε την ιδέα της εθελοντικής δωρεάς και προσφοράς μυελού των οστών, ώστε να γίνει καλά ένα παιδί ή ένας ενήλικας.

Η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι μια εξειδικευμένη θεραπεία που γίνεται για να αντιμετωπίσει σοβαρά νοσήματα, τα οποία δε μπορούν να γίνουν με άλλο τρόπο. Για να μπορέσει να γίνει η θεραπεία πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο δότη, δηλαδή ένα άτομο, που τα κύτταρά του μοιάζουν με τα κύτταρα του πάσχοντα, γενετικά. Αυτό είναι πολύ δύσκολο, έως σπάνιο. Αρχικά ψάχνουμε στο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά δυστυχώς, μόνο το 25% των αδερφών μπορεί να ταιριάζει με τον ασθενή αδερφό.

Επομένως, σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών μεταμοσχεύονται με μόσχευμα που προσφέρουν εθελοντές, άτομα δηλαδή τα οποία δεν έχουν καμία συγγένεια με αυτόν, αλλά τυχαίνει να υπάρχει ομοιότητα μεταξύ των κυττάρων τους, γενετικά. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν σήμερα 25.000.000 εθελοντές δότες. Στην Ελλάδα, δυστυχώς ο αριθμός είναι πολύ μικρός.

Υπάρχουν χώρες με πολύ μεγάλη κοινωνική ευαισθησία και το κλασσικό παράδειγμα είναι η Κύπρος, η οποία διαθέτει 140.000 εθελοντές δότες και αν σκεφτεί κανείς ότι ο πληθυσμός της είναι 700.000 κάτοικοι, το 17% των Κυπρίων είναι εθελοντές. Προσπαθούμε λοιπόν και εμείς να αυξήσουμε τον αριθμό των εθελοντών δοτών, γιατί μπορούν πραγματικά να προσφέρουν ζωή σε παιδιά και ενήλικες που πάσχουν, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και αλλού. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, αν σκεφτείτε ότι από τις 150 μεταμοσχεύσεις που γίνονται και χρησιμοποιούμε ξένους εθελοντές, όχι μόνο στη δική μας μονάδα, αλλά και σε αυτή των ενηλίκων, το 98% είναι ξένοι. Προσπαθούμε να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα και έτσι οι Έλληνες ασθενείς να βρίσκουν νοσήματα από Έλληνες δότες, κάτι το οποίο προσπαθούμε να πετύχουμε στα επόμενα χρόνια».

Από την πλευρά της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης ανδρών, τοποθετήθηκε ο αρχηγός της, Μανώλης Μυλωνάκης: «Από την πλευρά μας, ως Εθνική ομάδα των ανδρών, θέλουμε με αυτή την ενέργεια να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας, ώστε να αυξηθούν άμεσα οι εθελοντές δότες στην Ελλάδα».

Η αρχηγός της Εθνικής μας ομάδας υδατοσφαίρισης γυναικών, Αντιγόνη Ρουμπέση, παίρνοντας με τη σειρά της το λόγο, σημείωσε: «Με αυτή την κίνηση θέλουμε να δείξουμε ότι ο αθλητισμό είναι δίπλα στις εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα και να δώσουμε ένα μήνυμα σε όλους τους συνανθρώπους μας να μη φοβούνται να γίνουν δότες και χωρίς δεύτερη σκέψη να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουν να σώσουν ανθρώπινες ζωές».

Ο Θόδωρος Μουστακαρίας, άμεσος υποστηρικτής της σημαντικής αυτής προσπάθειας, τόσο με την επιστημονική, όσο και με την αθλητική του ιδιότητα έκλεισε την εκδήλωση, μιλώντας στους αθλητές και τονίζοντας: «Σας ευχαριστώ που είστε κοντά μας. Να ξέρετε, ολοκληρώνοντας την πολύ επιτυχημένη προσπάθεια αυτή και είναι κάτι που δεν έχουμε συζητήσει , ότι η μαιευτική κλινική «ΡΕΑ» θα είναι πάντα κοντά σας σε οποιαδήποτε στιγμή τη χρειαστείτε, άνδρες και γυναίκες και οι συγγενείς σας, να σας προσφέρουμε ότι μπορούμε ιατρικά, γιατί το πολυτιμότερο πράγμα στη ζωή μας είναι η υγεία. Η Εθνική ομάδα γυναικών ,μετά το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σανγκάης είναι κοντά μας, τη στηρίζουμε ιατρικά, τώρα πλέον θα στηρίζουμε και τους άνδρες. Να είστε καλά».

 

Τελευταία Νέα