Πύρρος Δήμας: «Δεν θα πουλήσω παραμύθια, ούτε κατεβαίνω για δόξα και λεφτά»

Γιάννης Γεωργόπουλος
Πύρρος Δήμας: «Δεν θα πουλήσω παραμύθια, ούτε κατεβαίνω για δόξα και λεφτά»

bet365

Ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας σε μία κατάθεση ψυχής στο gazzetta.gr λέει για την υποψηφιότητα του με το ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθηνών. Η άποψη του για το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, την Χρυσή Αυγή, τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και η πεποίθηση πως θα ξαναδούμε dream team στην Άρση Βαρών.

Ο σπουδαιότερος κατά πολλούς Έλληνας αθλητής όλων των εποχών, τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης και μία χάλκινος δεν χρειάζεται συστάσεις.

Έχοντας σηκώσει εκατοντάδες φορές, όχι μόνο την μπάρα αλλά ολόκληρη την Ελλάδα στους ώμους του, έφτασε στο σημείο να αναγορευθεί ως ο υπέρτερος αθλητής στην παγκόσμια ιστορία της Άρσης Βαρών.

Μία ζωή σαν παραμύθι με κακουχίες, απαξίωση, κοινωνικό ρατσισμό αλλά και μόχθο, επιτυχίες, μετάλλια δόξα και καταξίωση.

Ο Πύρρος Δήμας είναι ένας άνθρωπος πολιτικά ανήσυχος, αντισυμβατικός και ιδιαίτερα σεμνός. Ένα τοτέμ του ελληνικού αθλητισμού που προκαλεί δέος με την παρουσία του και μόνο.

Με σύνθημα «να σηκώσουμε ξανά την Ελλάδα», ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας Άρσης Βαρών κατεβαίνει στις εκλογές της Κυριακής με το ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθηνών.

Ο Πύρρος Δήμας, αποφεύγοντας την ξύλινη γλώσσα και τις πολιτικές ντρίμπλες απαντάει ευθαρσώς στις ερωτήσεις του gazzetta.gr καταθέτοντας την δική του άποψη για τα μείζονα προβλήματα του τόπου.

Ξεκαθαρίζει πως «δεν θα πουλήσω παραμύθια, ούτε ασχολούμαι με την πολιτική για τα λεφτά ή την δόξα».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα, τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ, ενώ εκφράζει την λύπη του για την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ιδρύσει νέο κόμμα.

Επίσης, εξηγεί τι πήγε στραβά τα προηγούμενα χρόνια στην ελληνική Άρση Βαρών και προαναγγέλλει νέα... «dream team».

- Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών; Η ΝΔ κάνει λόγο για επερχόμενη καταστροφή και χρεοκοπία σε περίπτωση που αναλάβει τα ηνία της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι προεκλογικές εξαγγελίες του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Τελικά, ποια είναι η πραγματικότητα και πόσο κρίσιμες είναι αυτές οι εκλογές για τον τόπο;

«Είναι πολύ κρίσιμες. Θα κριθεί αν θα συνεχίσουμε την πορεία εξόδου από την κρίση ή αν θα πάνε στράφι οι θυσίες των τελευταίων ετών. Φοβάμαι ότι αν κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα, θα επιστρέψουμε στα πρώτα χρόνια της κρίσης και μάλιστα με χειρότερους όρους. Σήμερα είμαστε κοντά στην έξοδο, αλλά δεν βγήκαμε ακόμα. Γι'αυτό και θεωρώ επιπόλαια αυτά που λέει και η ΝΔ και επικίνδυνα αυτά που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα χρειάζεται μια υπεύθυνη δύναμη ανάμεσά τους ώστε να λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας και να διαφυλάξει ότι όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα δεν θα πάνε χαμένα».

- Ποιος είναι ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει το ΠΑΣΟΚ στην παρούσα φάση; Μπορεί να λειτουργήσει ως βαρόμετρο σε αυτές τις εκλογές;

«Είμαι ο τελευταίος που θα πει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κάνει λάθη ή δεν έχει ευθύνες για όσα έχουν γίνει στη χώρα. Όμως αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης κράτησε μια υπεύθυνη στάση και ανέλαβε το κόστος δύσκολων αποφάσεων. Είμαστε το μόνο κόμμα που έδειξε ότι μπορεί να σταθεί στα δύσκολα. Εξάλλου είμαστε και οι μόνοι που δεν άλλαξαν θέση. Οι άλλοι ήρθαν στις δικές μας. Γι αυτό λέω και πάλι ότι ανάμεσα στη συντηρητική δεξιά του κ. Σαμαρά από τη μία και τον ανεύθυνο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι μια χρήσιμη δύναμη σταθερότητας για τη χώρα»..

- Φοβάστε πως το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου θα αποσπάσει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ;

«Σίγουρα κάνει μια ζημιά, αλλά πιστεύω ότι τελικά θα έχει περισσότερη ζημιά ο ίδιος παρά το ΠΑΣΟΚ. Με λύπησε η απόφαση του κ. Παπανδρέου. Θα προτιμούσα να είναι μαζί μας σε αυτή τη μάχη. Νομίζω ότι αυτό θα ήταν το σωστό εκ μέρους του».

- Ο Πύρρος Δήμας τι υπόσχεται στους ψηφοφόρους του στη Β΄ Αθήνας;

«Ότι δεν θα τους πουλήσω παραμύθια για μαγικές λύσεις και χρυσές συνταγές. Γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν. Η Ελλάδα θα φτιάξει με σκληρή δουλειά και με κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Σε αυτό θέλω να βοηθήσω. Το μήνυμα μου στους ψηφοφόρους είναι απλό: ξέρετε ποιος είμαι, ξέρετε τη διαδρομή μου. Στην πολιτική δεν μπήκα ούτε για τη δόξα, ούτε για τα χρήματα.

Μπήκα γιατί θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι σε μια πολύ δύσκολη καμπή και χρειάζεται όλοι να βάλουμε πλάτη. Χρειάζεται συνεργασίες και δύσκολες αποφάσεις. Αν οι πολίτες θέλουν να μου δώσουν την ευκαιρία να είμαι παρών και στην επόμενη Βουλή θα τους είμαι ευγνώμων. Αυτοί είναι η δύναμή μου και σε αυτούς στηρίζομαι».

- Είχατε δηλώσει: «Είμαι στη Βουλή για να μη φοβάται κανένας Έλληνας». Πιστεύετε η Χρυσή Αυγή παραμένει απειλή όσο ο λαός της δίνει εκλογική δύναμη;

«Ναι. Οι Χρυσαυγίτες μισούν και τους συνανθρώπους μας και τη δημοκρατία. Ελπίζω η επόμενη βουλή να έχει λιγότερους από δαύτους».

- Βιώσατε τον ρατσισμό στην Αλβανία όπου σας αποκαλούσαν «Γκρέκο Μασκαρά». Πιστεύετε πως με τις μυθικές επιτυχίες σας στην Άρση Βαρών αλλά και με την εν γένει στάση σας βοηθήσατε τους Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου να μην αντιμετωπίζουν ανάλογες συμπεριφορές στην εποχή μας;

«Ήταν δύσκολο να είσαι Έλληνας στην Αλβανία εκείνα τα χρόνια. Πολύ δύσκολο. Ειδικά στη Χιμάρα όπου μέχρι πρόσφατα δεν αναγνωρίζονταν η ύπαρξη ελληνικής μειονότητας. Νομίζω ότι με τις επιτυχίες τις δικές μου και των άλλων παιδιών της Άρσης Βαρών φωτίσαμε ένα κομμάτι του ελληνισμού που πολλοί δεν το γνώριζαν.Και πιστεύω ότι αυτό βοήθησε τις ζωές πολλών συμπατριωτών μας και στην Αλβανία και εδώ».

- Σας γνωρίσαμε ως το λιοντάρι της Χιμάρας. Ο «λέοντας» Πύρρος Δήμας εξακολουθεί να βρυχάται βροντοφωνάζοντας "για την Ελλάδα" όπως το 1992;

«Μόνο όποιος έχει ζήσει σε μέρος που δεν επιτρεπόταν να λες ότι είσαι Έλληνας μπορεί να καταλάβει τι σήμαινε αυτό για εμάς. Τίποτα δεν συγκρίνεται με την αγάπη για την Ελλάδα. Ό,τι μπορώ να κάνω και ό,τι μου ζητηθεί, εννοείται ότι θα το κάνω χωρίς δεύτερη σκέψη. Για μένα το ευκολότερο θα ήταν να μείνω έξω απ’ όλα αυτά. Να κάτσω σπίτι με την οικογένεια μου και να μείνω και στην Ομοσπονδία της Άρσης Βαρών.

Όμως από 7 χρονών έμαθα να αγωνίζομαι. Και ξέρω ότι τη ζωή σου τη φτιάχνεις μόνος σου με αγώνα και σκληρή προσπάθεια. Σήμερα κανείς δεν πρέπει να κοιτάει μόνο τη βολή του. Εγώ λοιπόν ξεβολεύτηκα και μπήκα στη μάχη. Και αν μπορώ να πείσω έστω και έναν πολίτη να πάρει μια σωστή απόφαση θεωρώ ότι έχω βοηθήσει την πατρίδα μας».

- Πως ευαγγελίζεστε την Ελλάδα. Θα μπορέσουν οι πολίτες της χώρας να ανασάνουν ξανά, απαλλαγμένοι από την φορολογία και του «τσεκούρεμα» των μισθών; Είναι εφικτό πιστεύετε;

«Είναι, ναι. Αλλά όλα θα πρέπει να γίνουν με μια σειρά. Πρώτα έπρεπε να αποτρέψουμε την χρεοκοπία, μετά να νοικοκυρέψουμε τα δημοσιονομικά μας και στη συνέχεια να μπούμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή όλων μας. Ήδη έχουν γίνει πολλά βήματα. Από 15% έλλειμμα το 2009, φτάσαμε

σε πρωτογενές πλεόνασμα. Από 7% ύφεση το 2012 σήμερα έχουμε θετικούς ρυθμούς από το δεύτερο 6μηνο του 2014. Γι αυτό λέω ότι τώρα είναι κρίσιμο να μην κάνουμε το μοιραίο λάθος και να πάνε οι θυσίες μας χαμένες. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά στηρίζοντας κόμματα με υπεύθυνες θέσεις».

- Πολλοί θεωρούν πως η ελληνική Άρση Βαρών και κατ' επέκταση η ομοσπονδία υφίσταται λόγω της παρουσία σας στην προεδρία. Θεωρείτε πως έγιναν σοβαρά λάθη μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004; Γιατί οδηγηθήκαμε στην απαξίωση;

«Όπως εύκολα καταλαβαίνει κάποιος, ο στόχος πάντα ενός αθλητή είναι να ξεπερνάει το εαυτό του και μιας αθλητικής ομοσπονδίας να οραματίζεται πάντοτε καλύτερα αποτελέσματα. Το να λέμε βέβαια σήμερα ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα καταφέρει η Ελλάδα στο άθλημα των «δυνατών» να κυριαρχεί και πάλι στον κόσμο,

όπως εκείνα τα χρόνια, σαφώς και δεν είναι εύκολο. Βλέπετε η Άρση Βαρών είναι ένα άθλημα που πέρα από υπομονή, επιμονή και ταλέντο απαιτεί και χρόνο στην εξέλιξη ενός αθλητή. Φυσικά αν θέλουμε να είμαστε και ρεαλιστές η στήριξη της πολιτείας την δεκαετία του 1990 και του 2000 ήταν σε υψηλό βαθμό κάτι που δυστυχώς σήμερα δεν συμβαίνει λόγω και της οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο εμείς από την πλευρά μας σαν Ομοσπονδία Άρσης Βαρών πασχίζουμε να φέρουμε πίσω τα κίνητρα των αθλητών που χάθηκαν, και βέβαια να προσδώσουμε σύντομα ποιότητα στις συνθήκες προπόνησης και εξέλιξης των αθλητών μας. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε και πάλι μια ισχυρή ομάδα».

- Τι συνέβη στην ελληνική Άρση Βαρών και έχασε την λάμψη της; Θα ξαναδούμε ανάλογη dream team με την δική σας να πρωταγωνιστεί στο μέλλον ή πρόκειται για μία γενιά που δεν ξαναβγεί;

«Θα ξαναβγεί, ναι. Ήδη έχουν γίνει τεράστια βήματα. Εξυγιανθήκαμε οικονομικά, δεν χρωστάμε πουθενά, έχουμε κάνει ένα νέο πρόγραμμα ανάδειξης ταλέντων και ήδη αυτό έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Το 2004 ήταν μια καταληκτική ημερομηνία που όλοι την γνωρίζαμε και την περιμέναμε. Κι αυτό γιατί αμέσως μετά τους

Oλυμπιακούς Aγώνες της Αθήνας ολοκλήρωσαν την καριέρα τους, λόγω ηλικίας, οι περισσότεροι αθλητές εκείνης της μεγάλης ομάδας, όπως κι εγώ άλλωστε. Όλοι θα θυμούνται ότι ο τελευταίος μου αγώνας ήταν στην Νίκαια το 2004.

Από εκεί και πέρα και παρά την ύπαρξη σημαντικών ανθρώπων και παλαιών αθλητών στην διοίκηση του αθλήματος σε πολύ μικρό διάστημα μέσα σε 4 χρόνια, η νέα ομάδα είχε δημιουργηθεί πίσω από εμάς, παιδιά με ταλέντο προσέκρουσε στα πάμπολλα προβλήματα που έφερε στη χώρα η οικονομική κρίση.

Ως εκ τούτου η εξέλιξη αυτών των ταλέντων παρέμεινε στάσιμη, κάτι που συνέβη όχι μόνο στην άρση Βαρών αλλά και στα περισσότερα ολυμπιακά αθλήματα. Ωστόσο σήμερα έχουμε εκείνους τους αθλητές και τις αθλήτριες που μας επιτρέπουν να ελπίζουμε στην αναγέννησή μας».

 

Τελευταία Νέα