Ο Τζόκοβιτς καθαίρεσε τον Ναδάλ

Gazzetta team
Ο Τζόκοβιτς καθαίρεσε τον Ναδάλ

bet365

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς «έκλεψε» τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή της ITF από τον Ραφαέλ Ναδάλ, ενώ η Σερένα Γουίλιαμς έλαβε τον αντίστοιχο στις γυναίκες.

Η παγκόσμια Ομοσπονδία του αθλήματος ανέδειξε τους πρωταθλητές της για τη σεζόν που φεύγει κι αν για την Αμερικανίδα το βραβείο ήταν σίγουρο, στους άνδρες είχαμε έκπληξη! Παρότι ο Νόλε πανηγύρισε λιγότερες επιτυχίες από τον Ναδάλ το 2013 βρέθηκε στην κορυφή για 3η διαδοχική χρονιά, αφήνοντας δεύτερο τον Ισπανό, επικεφαλής της παγκόσμιας κατάταξης και κάτοχο 10 τίτλων τη φετινή περίοδο, αφού τον ευνόησε το σύστημα που ακολουθεί η ITF για την ανάδειξη των κορυφαίων.

Ο Σέρβος είχε μια πολύ καλή σεζόν, αν και έχασε στο τέλος το Νο1, ήταν συνεπής σε όλα τα μεγάλα ραντεβού, πανηγυρίζοντας τον τίτλο στο Αυστραλιανό Όπεν για τρίτη σερί χρονιά, ήταν στους τελικούς του Γουίμπλεντον και του US Open, ενώ κατέκτησε συνολικά επτά τρόπαια, μεταξύ των οποίων και αυτό στο φινάλε της σεζόν στο Λονδίνο, στο ΑΤΡ Tour Finals. Παράλληλα, ήταν φιναλίστ με την ομάδα της χώρας του στους τελικούς του Davis Cup, γνωρίζοντας την ήττα από την κάτοχο του τίτλου Τσεχία.

Ο τρόπος εκλογής της Ομοσπονδίας είναι βασισμένος σε ένα σύστημα που λαμβάνει υπόψη όλα τα αποτελέσματα των αγώνων που δόθηκαν μέσα στη χρονιά. Ιδιαίτερη σημασία βέβαια δίνει στα τουρνουά Γκραν Σλαμ καθώς και στις δύο διεθνείς ομαδικές συμμετοχές όπως είναι το Κύπελλο Ντέιβις στους άνδρες και το Fed Cup στις γυναίκες.

Αυτό εξήγησε και ο πρόεδρος της ITF, Ρίτσι Μπίτι στις δηλώσεις του: «Υπήρξαν ελάχιστες διαφορές στον τίτλο των ανδρών, όμως η επιτροπή βραβεύει τους αθλητές, σύμφωνα με τις εμφανίσεις τους στα Γκραν Σλαμ και στις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων. Ο Ράφαελ Ναδάλ έκανε ένα αξιοθαύμαστο comeback, μετά τον τραυματισμό του, με τα δύο Γκραν Σλαμ όμως τα αποτελέσματα του Νόβακ Τζάκοβιτς σε τέσσερα Γκραν Σλαμ, στο Κύπελλο Ντέϊβις και στους τελικούς της ATP, τον ανέδειξαν πρωταθλητή», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες δεν υπήρξε καμία ένσταση για την Σερένα Γουίλιαμς. Η Αμερικανίδα «σάρωσε» και το 2013, καταλαμβάνοντας το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, με 78 νίκες σε 82 συνολικά ματς και 11 τίτλους, εκ των οποίων το Ρολάν Γκαρός, το US Open και το τρόπαιο των τελικών της WTA στην Κωνσταντινούπολη. Δικαίως λοιπόν βρέθηκε στην κορυφή για 4η φορά.

Στις άλλες κατηγορίες, οι αδελφοί Μπομπ και Μάικ Μπράιαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατέκτησαν για 11η χρονιά τον τίτλο στο διπλό των ανδρών, ενώ στις γυναίκες το ιταλικό δίδυμο Σάρα Εράνι και Ρομπέρτα Βίντσι βρέθηκαν για δεύτερη χρονιά στην κορυφή.

Η Ελβετοί Μπελίντα Μπέντσικ και Αλεξάντερ Ζβέρεβ κατέκτησαν τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στην κατηγορία junior σε κορίτσια και αγόρια αντίστοιχα, ενώ στους αθλητές με αμαξίδιο διακρίθηκαν η Ανιέκ Φαν Κουτ από την Ολλανδία στις γυναίκες και ο Ιάπωνας Σίνγκο Κουνιέντα που κατακτά τον τίτλο για πέμπτη φορά.

Οι νικητές θα παραλάβουν τα βραβεία τους στο δείπνο που θα παραθέσει η ομοσπονδία για τους πρωταθλητές, στις 3 Ιουνίου 2014 στο Παρίσι, στη διάρκεια του Ρολάν Γκαρός.

 

Τελευταία Νέα