«Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο παιχνίδι»

Gazzetta team
«Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο παιχνίδι»

bet365

Από τις 25 έως τις 31 Αυγούστου η Πάτρα φιλοξενεί τους ΙΙ Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες και ο Γενικός Διευθυντής και ο Διευθύνων Σύμβουλος της διοργάνωσης Ηλίας Δαλαΐνας, σε συνέντευξη του, αναφέρεται στο μεγάλο διπλό στοίχημα των Αγώνων.

Λίγες μέρες απομένουν για να αρχίσει να πετάει ο γλάρος: ο γλάρος της Πάτρας και όχι εκείνος του θεατρικού έργου που καθιέρωσε τον Αντον Τσέχοφ στη συνείδηση του κοινού και των κριτικών!

Ο Πατρέας, το θαλασσοπούλι που αποτελεί τη μασκότ των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων δίνει το σύνθημα και την εκκίνηση της διοργάνωσης που θα φιλοξενήσει η Πάτρα από τις 25 έως τις 31 Αυγούστου και σηματοδοτεί την επιστροφή της Ελλάδας στον χάρτη των μεγάλων, πολυαθλητικών διοργανώσεων, αποτελώντας κιόλας ένα μεγάλο στοίχημα!

Δέκα πέντε χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και οκτώ μετά τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics η πρωτεύουσα της Αχαΐας καθίσταται τόπος συνάντησης εθνών από τρεις ηπείρους και σημείο αναφοράς στο παγκόσμιο αθλητικό γίγνεσθαι.

Δυο πόλεις (Πάτρα, Αγρίνιο), τέσσερις αθλητικές εγκαταστάσεις, δέκα γήπεδα, 26 χώρες (με απόλυτη παρουσία σε σχέση με εκείνες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής), έντεκα σπορ τα οποία φιλοξενούνται στην άμμο, στη θάλασσα και στην πισίνα, πάνω από 2.000 αθλητές, προπονητές, συνοδοί, διαιτητές, κριτές και στελέχη, 1.000 εθελοντές, μια μεγάλη επιχείρηση το δίχως άλλο…

Τα ηνία των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων, σε εκτελεστικό και επιχειρησιακό επίπεδο, κρατά ένας… σεσημασμένος για την εξειδίκευση του σε ειδικές αποστολές άνθρωπος: ο Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της «Πάτρα 2019» Ηλίας Δαλαΐνας που τον περασμένο Φεβρουάριο ανέλαβε να «τρέξει» τη διοργάνωση, την οποία η Ελλάδα κινδύνευσε να απωλέσει λόγω της εξαιρετικά μεγάλης καθυστέρησης στην προετοιμασία της. στοίχημα για το μέλλον.

«Εχουμε δουλέψει πολύ σκληρά για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να διεκπεραιώσουμε με επιτυχία την πρώτη μεγάλη διοργάνωση που φιλοξενεί η πατρίδα μας μετά την περίοδο της οικονομικής κρίσης» τόνισε σε συνέντευξη του προς το www.gazzetta.gr o κ. Δαλαΐνας.

-Τι σας ανησυχεί σε σχέση με την ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων;
«Η αλήθεια είναι πως τώρα πια και με τη δουλειά που έχουμε κάνει δεν φοβάμαι τίποτα. Βεβαίως για να είμαι ειλικρινής και λόγω της εμπειρίας μου, πιστεύω ότι καμιά διοργάνωση στον κόσμο δεν εξελίσσεται χωρίς προβλήματα και η ‘’Πάτρα 2019’’δεν μπορεί να αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα. Γι’ αυτό είμαστε εδώ όμως και δουλεύουμε νυχθημερόν: για να προλάβουμε και να λύσουμε τα όποια προβλήματα εμφανιστούν. Σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα, κάνουμε αγώνα δρόμου, αλλά στις 24 Αυγούστου θα είναι όλα έτοιμα και σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές. Η Πάτρα και η Ελλάδα, θα διοργανώσουν τους καλύτερους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες».
-Ποιο θεωρείτε ότι μπορεί να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των Αγώνων;
«Προβλήματα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν διάφορα θέματα που επιλύουμε καθημερινά. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα δύσκολο σχεδιασμό διότι δεν θα λειτουργήσει Μεσογειακό Χωριό. Οι αποστολές θα καταλύσουν σε περίπου 25 ξενοδοχεία σε μια μεγάλη χιλιομετρική ακτίνα πέριξ της πόλης και αυτό σημαίνει ότι έχουμε να διαχειριστούμε έναν πολύπλοκο σχεδιασμό μεταφορών σταθερής κυκλικής τροχιάς που θα επιβαρύνει τους δρόμους της Πάτρας. Θα πρέπει να υπάρξουν ειδικά μέτρα όπως η αλλαγή ρύθμισης των ηλεκτρικών σηματοδοτών, η απαγόρευση αριστερής στροφής σε κάποιους κόμβους, ισχυρή διευθέτηση της κυκλοφορίας από την τροχαία κλπ. Ως εκ τούτου από μόνα τους τα παραπάνω, καθιστούν τις μεταφορές ένα δύσκολο έργο, υψηλού ρίσκου».
-Πόσο σας απασχολεί το θέμα της ασφάλειας των Αγώνων για την οποία γίνεται μεγάλη κουβέντα σε όλες ανεξαιρέτως τις διοργανώσεις;
«Η ασφάλεια είναι ένας τομέας για τον οποίο θα πρέπει να δουλεύεις συνεχώς και να μην εφησυχάζεις ποτέ. Εν προκειμένω, γίνονται όλα όσα πρέπει, ο σχεδιασμός είναι σε πολύ καλό στάδιο, όπως και η συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, την Αστυνομία, το Λιμενικό κοκ».
- Πως ξεπεράστηκαν οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρουσιάσθηκαν στην προετοιμασία;
«Με πολλή και σκληρή δουλειά. Η Οργανωτική Επιτροπή, με πρόεδρο τον Νίκο Παπαδημάτο, ο οποίος ανέλαβε αυτή τη θέση πριν από μερικές ημέρες απαρτίζεται από ανθρώπους που είναι ικανοί στη λήψη και στην άμεση υλοποίηση των αποφάσεων. Η ομάδα που τρέχει τη διοργάνωση έχει στελεχωθεί από έμπειρο τεχνοκρατικό προσωπικό και εκτός του νομού Αχαΐας γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Το ανθρώπινο δυναμικό, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης στους απαραίτητους χρόνους και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, αποτελούν τους τρεις βασικούς άξονες των ενεργειών μας, ώστε να το χαμένο έδαφος. Αρωγοί μας σε όλα μας τα ανοικτά θέματα είναι ο Δήμος Πατρέων και η διοίκηση του Παμπελοποννησιακού Εθνικόύ Αθλητικού Κέντρου (Π.Ε.Α.Κ. ) που από μόνα τους ή σε συνεργασία δίνουν άμεσες και χειροπιαστές λύσεις και θέλω να τους ευχαριστήσω γι’ αυτό».
- Ποιες ευθύνες δημιουργεί το γεγονός ότι οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες είναι η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που αναλαμβάνει η Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση;
«Η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη ώστε να ξαναμπεί η Ελλάδα στο παιχνίδι. Αυτό είναι κιόλας το σύνθημά μας και δεν επελέγη τυχαία ή μόνο και μόνο ως ένα απλό μότο.. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας οι οποίοι στέφθηκαν με τεράστια επιτυχία και μετά τον αρνητικό αντίκτυπο που προκάλεσε η παραίτηση από τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 στο Βόλο και στη Λάρισα ήρθε η ώρα να επιδώσουμε και πάλι τα διαπιστευτήριά μας. Επιστρέφουμε λοιπόν στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις για να αποδείξουμε ότι και θέλουμε και μπορούμε να φιλοξενήσουμε τους καλύτερους Αγώνες».
- Όταν τον περασμένο Φεβρουάριο σας ζήτησαν να αναλάβετε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, τι σκεφθήκατε;
«Δεν υπήρξαν ούτε πρώτες, ούτε δεύτερες σκέψεις. Ζήτησα τα δεδομένα, μελέτησα το επιχειρησιακό σχέδιο, τον προϋπολογισμό και τις υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν για την Οργανωτική Επιτροπή από το σύμβόλαιο που είχε υπογραφεί με την Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων. Με βάση το χρόνο που απέμενε σε κάποιους τομείς χρειαζόταν να γίνει επανασχεδιασμος. Με τίμησε με την επιλογή του ο τότε Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και με την εμπιστοσύνη τους τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής. Τόσο εγώ, όσο και όλη η ομάδα που εργάζεται με πίστη και αφοσίωση , αντιμετωπίζουμε τους Αγώνες ως μια εθνική υπόθεση, όπως άλλωστε τη χαρακτήρισε τις προάλλες ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Ως εκ τούτου, όταν προσφέρω αυτές τις υπηρεσίες σε διάφορες χώρες του κόσμου, να μην έθετα τον εαυτό μου στη διάθεση της πατρίδας μου γι’ αυτή τη μεγάλη διοργάνωση».
-Θα μπορούσε η «Πάτρα 2019» να αποτελεί και ένα στοίχημα για το μέλλον; Δηλαδή ένα πρόκριμα για να αναλάβει η Ελλάδα και άλλες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις στο μέλλον;
«Ασφαλώς, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι’ αυτό. Η Ελλάδα επιστρέφει στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις με τους ΙΙ Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες, οι οποίοι αποτελούν για όλους μας, για την Πάτρα και για την Ελλάδα ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα κερδηθεί. Η Πάτρα θα κερδίσει το στοίχημα, η Ελλάδα θα κερδίσει το στοίχημα και η επόμενη ημέρα θα βρει τη χώρα μας, να αποδεικνύει ότι μπορεί να αναλάβει και να διεξαγάγει με μεγάλη επιτυχία οποιαδήποτε αθλητική διοργάνωση».

 

Τελευταία Νέα