Πασχαλάκης: «Οι ελληνικές θάλασσες να γίνουν υπόδειγμα ασφάλειας και οργάνωσης»

Gazzetta team
Πασχαλάκης: «Οι ελληνικές θάλασσες να γίνουν υπόδειγμα ασφάλειας και οργάνωσης»

bet365

Τις δράσεις και τα ευεργετικά αποτελέσματα της προσφοράς του Safe Water Sports για την ασφάλεια στη θάλασσα και την πρόληψη των ατυχημάτων στο νερό παρουσίασε τη Δευτέρα 15 Μαίου στο αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ο πρόεδρος του Οργανισμού Παναγιώτης Πασχαλάκης.

Ο εμπνευστής της εθελοντικής πρωτοβουλίας, η γέννηση της οποίας οφείλεται στην απώλεια του γιού του σε θαλάσσιο παιχνίδι το καλοκαίρι του 2014, η οποία αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών αναφορικά με την ασφάλεια στη θάλασσα και τα σπορ, υποστηρίζεται από Έλληνες Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές που η αθλητική τους διαδρομή σχετίζεται με τη θάλασσα και το νερό.

Ο πρόεδρος του Safe Water Sports Παναγιώτης Πασχαλάκης υπογράμμισε τους βασικούς στόχους του Οργανισμού :

Live Στοίχημα σε NBA & Bundesliga με Live Stream στη Novibet (21+).

«Στόχος του Safe Water Sports είναι να κάνουμε τις Ελληνικές Θάλασσες υπόδειγμα ασφάλειας και οργάνωσης σε όλο τον κόσμο. Οι τέσσερις βασικοί άξονες στους οποίους δραστηριοποιούμαστε έχουν να κάνουμε την ενίσχυση του έργου της Πολιτείας σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, την εκπαίδευση των παιδιών και την πιστοποίηση των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τα θαλάσσια σπορ και γενικότερα τις δραστηριότητες αναψυχής στη θάλασσα και το νερό».

Οι αθλητές, που έγραψαν και γράφουν ιστορία με σημείο αναφοράς το υγρό στοιχείο, επιβεβαίωσαν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα και με την παρουσία τους στη Συνέντευξη Τύπου. Βασικός σκοπός στην επικοινωνία τους η ασφάλεια όλων μας, ζήτημα στο οποίο επικεντρώνεται η προσπάθεια του Παναγιώτη Πασχαλάκη.

Ο χρυσός (1996) και ασημένιος (2004) Ολυμπιονίκης στην ιστιοσανίδα Mistral και σημαιοφόρος Νίκος Κακλαμανάκης, ο Σπύρος Γιαννιώτης μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος (ασημένιο μετάλλιο στην ανοιχτή θάλασσα στο Ρίο), η ασημένια Ολυμπιονίκης της υδατοσφαίρισης (2004) Αγγελική Καραπατάκη, η χάλκινη Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοίας (2008) Σοφία Παπαδοπούλου, ο χάλκινος Παγκόσμιος πρωταθλητής (2015) Χρήστος Αφρουδάκης και τα ντουέτα της συγχρονισμένης κολύμβησης Ευαγγελία Πλατανιώτη- Εβελίνα Παπάζογλου (10η θέση στους Ολυμπιακούς στο Ρίο) και Αθανασία Τσόλα- Σοφία Μαλκογεώργου (χάλκινο στο Ευρωπαϊκό νεανίδων), μίλησαν για την αναγκαιότητα της αλλαγής κουλτούρας όλων όπως και της ορθής και συνετής προσέγγισης στην επαφή με τη θάλασσα.

Οι τοποθετήσεις από τους Έλληνες Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές μας.

Νίκος Κακλαμανάκης : «Το να πω ναι σε αυτή την πρωτοβουλία ήταν για μένα μονόδρομος. Όχι για να επιστρέψω την ενέργεια που μου έχει δώσει η θάλασσα αλλά γιατί πιστεύω ότι σημασία έχει τι κάνεις για την αδικία και τον πόνο. Σέβομαι τη θάλασσα και πιστεύω στην δύναμη της γνώσης. Αυτό που έμαθα όλα αυτά τα χρόνια στον αθλητισμό είναι ότι στην θάλασσα δεν επιβιώνει ο καλύτερος αλλά ο καλύτερα προετοιμασμένος. Αέρας στα πανιά μας λοιπόν και όχι αέρας στα μυαλά μας».

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ : «Οι κανόνες της θάλασσας πρέπει να είναι ίδιοι για όλους. Ακόμη και εγώ φροντίζω να τους ακολουθώ αυστηρά για να είμαι εντάξει και να τη σέβομαι. Είναι απίστευτος ο αριθμός των θυμάτων κάθε χρόνο στις θάλασσές μας και αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε».

Αγγελική Καραπατάκη : «Είναι κρίμα να είμαστε από μια τόσο όμορφη χώρα με τόσο όμορφα θάλασσες και να μην έχουμε την κατάλληλη ενωμέρωση».

Σοφία Παπαδοπούλου : «Πρέπει να ξεκινήσουμε να έχουμε και αθλητική παιδεία μαζί με όλα τα άλλα. Θυμάμαι ο πατέρας μου μου έλεγε : Σοφία μπορείς να κερδίσεις τα πάντα αλλά αν δε σέβεσαι τη θάλασσα δε θα καταφέρεις τίποτα».

Χρήστος Αφρουδάκης : «Είναι μια δουλειά που ξεπερνάει τα ελληνικά δεδομένα και δουλεύει σε ευρωπαϊκά πρότυπα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις. Αυτή της εκπαίδευσης των παιδιών και των εφήβων αλλά και σε αυτή την ενημέρωσης των ενηλίκων».

Ευαγγελία Πλατανιώτη : «Ευχαριστώ τον κ. Πασχαλάκη για αυτό το δώρο που κάνει στη χώρα μας. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ενημέρωση. Ελπίζω να γίνει παγκοσμίως γνωστή αυτή η πρωτοβουλία. Το νερό είναι ένα στοιχείο της φύσης και όπως όλα τα στοιχεία της φύσης θέλει σεβασμό».

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος (και πρώην διεθνής παίκτης της υδατοσφαίρισης) ευχήθηκε : «Να μην ακούσουμε ποτέ ξανά για ανθρώπινες απώλειες σε μία χώρα η οποία βασίζεται στο υγρό στοιχείο».

Μήνυμα για τη σημασία της προσπάθειας απηύθυνε ο Β’ Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Παναγιώτης Παρασκευάς, ενώ τον σεβασμό τους στην προσπάθεια του Safe Water Sports και την αναγκαιότητά αυτής εξέφρασαν με χαιρετισμούς οι βουλευτές Α΄Αθήνας Βασίλης Κικίλιας και Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η ενημερωτική εκστρατεία του Safe Water Sports για το 2017 έχει την υποστήριξη των φίλων του Οργανισμού Θοδωρή Αθερίδη, Σμαράγδας Καρύδη και Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη.

Για περισσότερες πληροφορίες :

Safe Water Sports (κα. Ζωή Γαΐτη) T: +30 2108029428, e: [email protected]

Σχετικά με το Safe Water Sports

Το Safe Water Sports είναι ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015 με βασικούς στόχους:

  • την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών (Ελλήνων όσο και ξένων επισκεπτών) για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό και τη θάλασσα, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας και πρόληψης των ατυχημάτων

  • την υλοποίηση δράσεων σε συνεργασία με τον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα για την ενίσχυση του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια στην χώρα μας

  • την εκπαίδευση - ενημέρωση των παιδιών στα σχολεία, με στόχο την διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας αναφορικά με την αντιμετώπιση της θάλασσας και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με αυτή.

Οι σημαντικότερες δράσεις του Safe Water Sports:

  1. Το Safe Water Sports, ανέπτυξε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών, που είναι σήμερα διαθέσιμη στο Internet (μέσω του web site μας – https://safewatersports.gr/) αλλά κυρίως μέσω εφαρμογών (apps) για όλα τα κινητά τηλέφωνα, οι οποίες προσφέρονται εντελώς δωρεάν. Με την πλατφόρμα αυτή, που είναι διαθέσιμη τόσο στα ελληνικά όσο και αγγλικά, ο πολίτης σήμερα μπορεί εύκολα, με το πάτημα ενός πλήκτρου, να ενημερωθεί για:

  • ΟΛΕΣ και ΜΟΝΟ τις νόμιμες επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ (waterski, scuba diving, tubes, kitesurf κλπ.) που λειτουργούν στην Ελλάδα

  • Τις 3.000+ παραλίες με πρόσβαση που έχουμε από κοινού χαρτογραφήσει με το Λιμενικό Σώμα, και στις οποίες μπορούν οι πολίτες να κολυμπήσουν καθώς και τα χαρακτηριστικά αυτών από την πλευρά της ασφάλειας (δηλαδή αν έχουν ναυαγοσώστη, βαθιά/ρηχά νερά, το είδος παραλίας –πχ. αμμώδης, με βότσαλα κλπ.-, το μήκος της παραλίας, αν είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, αν υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, parking κλπ.), μια ενδεικτική φωτογραφία, το στίγμα τους καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες

  • Όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας

  • τις λιμενικές αρχές που βρίσκονται σε όλη την χώρα με στοιχεία επικοινωνίας

  • Τις μαρίνες και γενικότερα τις τοποθεσίες που επιτρέπεται ο ελλιμενισμός σκαφών καθώς τις υπηρεσίες που αυτές προσφέρουν

  • Τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης σκαφών κάθε τύπου, για αναψυχή

  • Τους ισχύοντες κανονισμούς ασφάλειας (νομοθεσία) για κάθε θαλάσσιο σπορ και δραστηριότητα στη θάλασσα

  • Τον καιρό σε κάθε περιοχή που γίνονται θαλάσσια σπορ

  • Πολλές άλλες πληροφορίες που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με δραστηριότητες στην θάλασσα και το νερό.

  1. Σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα – Δ/νση Λιμενικής Αστυνομίας, και το Υπ. παιδείας, υλοποιείται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης - ενημέρωσης μαθητών στα σχολεία όλης της χώρας με την ονομασία «ΠΡΟΣΕΧΩ – ΜΑΘΑΙΝΩ – ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ». Η εκπαίδευση αυτή, η οποία έχει ως βασικό αντικείμενο την εμπέδωση των κανόνων ασφάλειας για τη θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ, αφορά τους μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων και πραγματοποιείται την περίοδο Μάρτιο – Ιούνιο του σχολικού έτους σε πανελλαδική κλίμακα. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

  1. Σε συνεργασία με την διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία πιστοποίηση TÜV AUSTRIA HELLAS, δημιουργήσαμε από κοινού ένα Ιδιωτικό πρωτόκολλο Ελέγχου Συμμόρφωσης και Σήματος Ποιότητας Επιχειρήσεων Εκμίσθωσης Θαλάσσιων Σπορ (ΕΕΘΣ) για την ασφάλεια

Ο στόχος του Ιδιωτικού Πρωτοκόλλου είναι να αποτελέσει το πρώτο και πλέον εξειδικευμένο «Ελληνικό Ιδιωτικό Σχήμα Ελέγχου Συμμόρφωσης» για τη Σήμανση και την Προβολή των εγκεκριμένων και συμμορφούμενων με τις σχετικές απαιτήσεις επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλασσίων σπορ

Το πρότυπο αυτό (κάτι σαν το ISO) αποτελεί πανευρωπαϊκή καινοτομία, η εφαρμογή του οποίου στις επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλασσίων σπορ, ξεκίνησε στις αρχές του 2017, η δε επιτυχία του θα καταστήσει την χώρα μας παράδειγμα για όλη την Ευρώπη.

  1. Το Safe Water Το Safe Water Sports έχει διαθέσει στο Λιμενικό Σώμα, χωρίς κανένα απολύτως κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο, ένα Ολοκληρωμένο πανελλαδικό Πληροφοριακό Σύστημα Ελέγχων & Επιθεωρήσεων που αφορά μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων που γίνονται στην θάλασσα.

Μέσω του συστήματος αυτού, που σήμερα λειτουργεί σε όλα τα λιμεναρχεία της χώρας καθώς και στην κεντρική υπηρεσία (Υπουργείο), οι λιμενικές αρχές διαχειρίζονται, ηλεκτρονικά πλέον, όλες τις άδειες και τις επιθεωρήσεις που γίνονται, παρακολουθούν τις παραβάσεις και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, εντοπίζουν τα ενδεχόμενα κενά σε ελέγχους, και όλα αυτά άμεσα, με πλήρη διαφάνεια, και χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε επικοινωνία ή έγγραφο μεταξύ Κεντρικής Υπηρεσίας και των λιμενικών αρχών.

 

Τελευταία Νέα