Οι καλύτερες αθλητικές στιγμές στους Αγώνες του Ρίο

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Οι καλύτερες αθλητικές στιγμές στους Αγώνες του Ρίο

bet365

Κάθε τέσσερα χρόνια οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνδέονται με έναν πρωταγωνιστή. Ή τουλάχιστον αυτό συνέβαινε έως το 2008!

Φερ' ειπείν το πρόσωπο των Αγώνων του Βερολίνου το 1936 ήταν ο Τζέσι Όουενς, ο οποίος με την κατάκτηση 4 χρυσών τρόλαρε τη ναζιστική Γερμανία, για τις θεωρίες περί Άρειας φυλής. Το 1952 ο Εμίλ Ζάτοπεκ αναδείχθηκε νικητής σε 5, 10χλμ και τον μαραθώνιο, ενώ το 1960 ο Αμπέμπε Μπικίλα πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού στον μαραθώνιο έχοντας τρέξει ξυπόλητος.

Ο Μαρκ Σπιτς έγινε το 1972 o πρώτος αθλητής στην ιστορία των Αγώνων που κατακτά 7 μετάλλια σε μία διοργάνωση. Οι Αγώνες του Μόντρεαλ είχαν την υπογραφή της Κομανέτσι, η οποία βαθμολογήθηκε με 10β. Στο Λος Άντζελες ο Καρλ Λιούις κρέμασε στο λαιμό του τέσσερα χρυσά στα 100, 200, 4x100μ. και άλμα εις μήκος.

Φυσικά, υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα αλλά μείναμε στο πιο χαρακτηριστικά. Κάθε φορά ένας ήταν ο αθλητής που έπαιρνε τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στους Αγώνες του Πεκίνου όμως έμελλε τα πράγματα να αλλάξουν. Ο Γιουσέιν Μπολτ κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια σε 4x100μ., 100 και 200μ. σημειώνοντας παράλληλα νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα δύο τελευταία. Το κατόρθωμα όμως του Τζαμαϊκανού έλαβε χώρα, όταν στην ίδια διοργάνωση ο Μάικλ Φελπς έφτανε τα 8 χρυσά μετάλλια στην κολύμβηση, τα περισσότερα από οποιονδήποτε αθλητή στους Αγώνες, καταρρίπτοντας το 38 ετών ρεκόρ του Μαρκ Σπιτς.

Έτσι, το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου μοιράστηκαν οι δύο τους. Όπως ακριβώς συνέβη και το 2012, αλλά και στην εφετινή διοργάνωση. Μπολτ και Φελπς συμμετείχαν στο Ρίο για τελευταία φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχοντας κατακτήσει ο πρώτος 9 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια και ο δεύτερος 23 και 28 στο σύνολο!

Ο Αμερικανός κολυμβητής έχοντας επιστρέψει στην ενεργό δράση και πατέρας πια, είδε τον Τζόζεφ Σκούλινγκ να του χαλάει το αποχαιρετιστήριο πάρτι, κατακτώντας τη νίκη στα 100μ. πεταλούδα, στο τελευταίο ατομικό αγώνισμα που μετείχε.

Ωστόσο, στην τελευταία του κούρσα, αυτή της 4x100 μικτής ομαδικής ανδρών, η αμερικανική ομάδα πήρε την πρωτιά με νέο ολυμπιακό ρεκόρ (3:27.95).

«Αυτό ήταν, τελείωσα. Γύρισα μετά το Λονδίνο για να κλείσω την πόρτα του αθλητισμού όπως θα ήθελα εγώ και αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί.

Είμαι έτοιμος να αποσυρθώ και είμαι χαρούμενος γι αυτό. Είμαι έτοιμος να περάσω χρόνο με το γιο μου και να τον δω να μεγαλώνει», είχε δηλώσει ο 31 ετών πια Φελπς.


Ο θηλυκός Φελπς και η «Σιδηρά Κυρία»
Στην κολύμβηση το ...καστ συμπληρώθηκε από δύο σπουδαίες κολυμβήτριες, τις Λεντέκι και Χόσου. Η 19χρονη Κέιτι Λεντέκι, κατέκτησε 4 χρυσά σε 200, 400, 800 και 4×200 ελεύθερο και ασημένιο στα 4×100, ενώ η «Σιδηρά Κυρία», Κατίνκα Χόσου τρία χρυσά και ένα ασημένιο. Η Ουγγαρέζα τερμάτισε πρώτη σε 100μ. ύπτιο και 200 και 400μ. μικτή και δεύτερη στα 200μ. ύπτιο, και έγινε το 2016 η πρώτη εκατομμυριούχος από χρηματικά έπαθλα κολυμβήτρια στην ιστορία, τα οποία κέρδισε μέσα από τους αγώνες της σειράς του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Βρετανός Άνταμ Πίτι, πήρε το χρυσό στα 100μ. πρόσθιο με παγκόσμιο ρεκόρ και έγινε ο πρώτος Βρετανός που το πετυχαίνει έπειτα από 28 χρόνια, ενώ η συλλογή του συμπληρώθηκε από ένα ακόμη ασημένιο στα 4x100μ. μικτή.

Τέλος, στην κολύμβηση και πιο συγκεκριμένα στη μαραθώνια 10χλμ. θα μείνει στην ιστορία η αντιαθλητική συμπεριφορά της Γαλλίδας Ορελί Μίλερ, η οποία έκανε «πατητή» στην Ιταλίδα Ρακέλ Μπρούνι για να περάσει πρώτη. Το αποτέλεσμα ήταν η Μίλερ να ακυρωθεί!

Το χρυσό... βατόμουρο παίρνει παμψηφεί ο Ράιν Λόχτι, ο οποίος είπε ότι έπεσε θύμα ένοπλης ληστείας. Το ψέμα του είχε κοντά ποδάρια, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί τελικά με αποκλεισμό από την εθνική ομάδα των ΗΠΑ και να δει έναν – έναν τους χορηγούς του να τον αποχαιρετούν!

Το πε και το 'κανε ο Μπολτ, έγραψε ιστορία

Πήγε στο Ρίο έχοντας τρέξει τέσσερις αγώνες μέσα στη χρονιά και μόλις των έναν εξ αυτών στην Ευρώπη, στο γκραν πρι του Λονδίνου. Ο πλανήτης δεν είχε σαφή εικόνα της κατάστασης του, ο ίδιος όμως είχε ξεκαθαρίσει ότι ήθελε το όνομα του να μείνει στην ιστορία, δίπλα από αυτά του Πελέ και του Μοχάμεντ Αλί.

Παγκόσμιο ρεκόρ δεν έκανε στο Ρίο, όπως επιθυμούσε στα 200μ., αφού οι καιρικές συνθήκες δεν τον ευνόησαν, αλλά οι νίκες ήρθαν αβίαστα, με χαμόγελο στον τερματισμό όπως μας είχε συνηθίσει.

Ο βασικός του αντίπαλος στα 100μ., Τζάστιν Γκάτλιν, ο οποίος μέσα στη σεζόν, βάσει χρόνων εμφανιζόταν πιο γρήγορος, είδε για μία ακόμη φορά την πλάτη του Τζαμαϊκανού. Βεβαίως έγινε ο γηραιότερος αθλητής που ανεβαίνει στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων στα 100μ. σε ηλικία 34 ετών.

Στην τελευταία του παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες ο Μπολτ κατέκτησε 3 χρυσά μετάλλια και έφτασε τα 9 στο σύνολο, ενώ ετοιμάζεται να ρίξει την αυλαία της θρυλικής καριέρας του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου. Πιθανότατα, με το μοναδικό του απωθημένο, έναν χρόνο κάτω από 19'' στα 200μ.

Φαν Νίεκερκ, Μο Φάρα και οι... άλλοι

Ένας Νοτιοαφρικανός, ο Γουέιντ φαν Νίεκερκ τρέλανε τα χρονόμετρα και τον πλανήτη που παρακολουθούσε την κούρσα των 400μ. Ανδρών. Ο 24χρονος, τερμάτισε σε 43.03, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ, αφήνοντας στην ιστορία την επίδοση του Μάικλ Τζόνσον με 43.18, η οποία κρατούσε από τις 26 Αυγούστου 1999 στη Σεβίλη.
Ο Μο Φάρα από φαβορί έγινε αουτσάιντερ για την κατάκτηση του τίτλου στα 10χλμ, όμως νίκησε με τον πλέον συγκλονιστικό τρόπο.

Ο πολιτογραφημένος Βρετανός στραβοπάτησε και έπεσε και έμεινε αρκετά πίσω, όμως δεν το έβαλε κάτω, σηκώθηκε και κατέκτησε μία δραματική νίκη με 27:05:17, αποχωρώντας με δύο χρυσά από τη διοργάνωση (ήταν νικητής και στα 5χλμ.)!

Ο Φάρα αποκάλυψε ότι άντλησε τη δύναμη να σηκωθεί και να τερματίσει πρώτος, από την κόρη του, η οποία του είχε ζητήσει τη νίκη στην συγκεκριμένη κούρσα, «Είχα στο μυαλό μου την Ριάνα και σκέφτηκα πως δεν έπρεπε να την απογοητεύσω. Έπρεπε να νικήσω για την κόρη μου».

Στα πρόσωπα των αγώνων είναι σίγουρα και ο νικητής του μαραθωνίου, ο Αιθίοπας, Φεγίσα Λιλέσα, ο οποίος στον τερματισμό σταύρωσε τα χέρια του ψηλά προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τον τρόπο μεταχείρισης της φυλής Ορόμο, στην οποία ανήκει.

Με την κίνηση αυτή τα μέλη της φυλής του στέλνουν το δικό τους μήνυμα όταν θέλουν να διαμαρτυρηθούν για την καταπίεση και τους βασανισμούς που υπόκεινται από την κυβέρνηση της Αιθιοπίας. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν φόβους ακόμη και για τη ζωή του μαραθωνοδρόμου, με την κυβέρνηση να σπεύδει να ανακοινώσει ότι θα τον υποδεχτεί με τιμές ήρωα.

Λίγα 24ωρα έπειτα από την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στη δισκοβολία ο Πιοτρ Μαλακόφσκι, το διέθεσε προς πώληση προκειμένου να διαθέσει τα χρήματα σε ένα αγοράκι που πάσχει από μία σπάνια μορφή καρκίνου, συγκινώντας με την πράξη του τους πάντες

Στα 10χλμ γυναικών τη νίκη κατέκτησε η Αλμάζ Αγιάνα, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 29:17.45 και δημιουργώντας ταυτόχρονα «θόρυβο» για το πόσο καθαρή ήταν η νίκη της. Η ίδια πάντως είπε ότι τα κατάφερε μόνο με τη δύναμη του Ιησού...

Στο ακόντιο το χρυσό μετάλλιο πήρε ο Γερμανός Τόμας Ρέλερ, αλλά τα φώτα έκλεψε ο «ασημένιος», Τζούλιους Γέγκο. Ο Κενυάτης που στα πρώτα του βήματα πετούσε ξύλα αντί για ακόντια και μάθαινε τεχνική από το youtube, παρακολουθώντας τις προσπάθειες του Γιαν Ζελέζνι, κατέκτησε το πρώτο του ολυμπιακό μετάλλιο.

Στον τελικό για γερά νεύρα, του άλματος επί κοντώ ο Βραζιλιάνος Τιάγκο Mπραζ ντα Σίλβα κατέκτησε τη νίκη και ξεσήκωσε τις χιλιάδες συμπατριωτών του που είχαν γεμίσει ασφυκτικά το 60.000 θέσεων Zoάο Χεβελάντζε. Βεβαίως, προτού εξασφαλίσει τη νίκη οι φίλοι του φρόντισαν να σαμποτάρουν με κάθε τρόπο τις προσπάθειες του Ρενό Λαβιλενί αποδοκιμάζοντας τον. Ο Γάλλος, ο οποίος τελικά έμεινε δεύτερος είπε ότι ένιωσε σαν τον Τζέσε Όουενς στους Αγώνες του Βερολίνου, μία δήλωση που φυσικά συζητήθηκε.

Δεν θα το έχανε με τίποτα αυτό το χρυσό. Η Σόουν Μίλερ από τις Μπαχάμες με μια βουτιά στα τελευταία μέτρα, που θα μείνει στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 400μ γυναικών στους Ολυμπιακούς του Ρίο, αφού στον τελικό τερμάτισε σε 49.44, οριακά μπροστά από την Αμερικανίδα, Άλισον Φίλιξ, τη «χρυσή» Ολυμπιονίκη του Λονδίνου στα 200μ, που έκανε 49.51.

Η «βασίλισσα» της σφυροβολίας Ανίτα Βλόνταριτσικ πήρε το χρυσό πετυχαίνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 82.29μ. Η προηγούμενη επίδοση ανήκε στην ίδια με 81.08 από το 2015!


Άγγιξε την τελειότητα
Η Σιμόν Μπάιλς έγραψε ιστορία με την εμφάνιση της στο Ρίο. Η Αμερικανίδα γυμνάστρια κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια μετάλλια στο σύνθετο, το άλμα, τις ασκήσεις εδάφους και στο ομαδικό, χάνοντας την ευκαιρία να γίνει η μοναδική γυμνάστρια στην ιστορία με 5 χρυσά σε μία διοργάνωση.

Μία πτώση στη δοκό ισορροπίας, το οποίο εξ αρχής ήξερε ότι είναι το... τρωτό της σημείο την έφερε στο τρίτο σκαλί του βάθρου και έτσι θα χρειαστεί να περιμένει 4 χρόνια για να καταρρίψει το ρεκόρ που μοιράζεται πλέον με την θρυλική Λαρίσα Λατίνινα.


Μετά το πέρας των Αγώνων η ομάδα Ρώσων χάκερ, «Fancy Bears» αποκάλυψαν απόρρητα έγγραφα του WADA σύμφωνα με τα οποία η Μπάιλς είχε άδεια λήψης διεγερτικών σκευασμάτων στη διάρκεια των Αγώνων του Ρίο. Η απάντηση της 19χρονης ήταν άμεση, τονίζοντας: «Το να πάσχεις από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας και να λαμβάνεις θεραπευτική αγωγή προκειμένου να το αντιμετωπίσεις, δεν είναι κάτι επαίσχυντο. Ούτε κάτι για το οποίο φοβάμαι να ενημερώσω τον κόσμο».

Βάστα αδέρφι!

To βάθρο του τριάθλου των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο είχε μία ιδιαιτερότητα, αφού στα δύο ψηλότερα σκαλιά του βάθρου είχαν κάνει κατάληψη τα αδέλφια, Μπράουνλι. Μάλιστα, έγιναν οι μοναδικοί Βρετανοί αθλητές που κατακτούν χρυσό και ασημένιο μετάλλιο ταυτόχρονα στο ίδιο άθλημα.


Περισσότερο όμως, και από το ίδιο το γεγονός συγκλονίζει ο τρόπος που έφτασαν σε αυτή τη νίκη. Περίπου 400μ. πριν από τον τερματισμό, ο 26χρονος Τζόναθαν Μπράουνλι ήταν έτοιμος να καταρρεύσει, όταν ο κατά δύο χρόνια μεγαλύτερος αδελφός του που ακολουθούσε τον πρόλαβε και αγκαλιάζοντας τον, τον οδήγησε στον τερματισμό.

Ο Άλιστερ εκτός από ήρωας, έγινε και ο πρώτος αθλητής στην ιστορία του τριάθλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες που καταφέρνει να υπερασπιστεί τον τίτλο του.
Τέλος, οι Μπράουνλι είναι μόλις η 12η περίπτωση αδελφών που κατακτούν χρυσό και αργυρό στην ιστορία Χειμερικών και Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

O ακαταμάχητος... «αρκούδος»
O θρύλος του Τέντι Ρίνερ συνεχίστηκε στο Ρίο. Ο Γάλλος τζουντόκα σε ηλικία 27 ετών, είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του αθλήματος, φτάνοντας τα δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και οκτώ παγκόσμιους τίτλους. Ο ύψους 2μ. και 03 εκατοστών αθλητής, του οποίου το παρατσούκλι είναι «teddy bear» παραμένει αήττητος τα τελευταία έξι χρόνια, έχοντας δώσει 58 αγώνας και μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί ο αντίπαλος που θα καταφέρει να τον κάμψει.

Kραταιά η Κίνα στο πινγκ πονγκ

H Κίνα πανηγύρισε τα 28 από τα 32 μετάλλια που έχουν απονεμηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες από την ένταξη του πινγκ πονγκ στο ολυμπιακό πρόγραμμα το 1988. Άρα καταλαβαίνει κανείς ότι η είδηση του χρυσού, δεν είχε κάτι το ξεχωριστό. Κι όμως, η είδηση ήταν ότι δεν το πέτυχαν σε τρεις αγώνες, αλλά γνώρισαν την ήττα από τον Τζουν Μιζουτάνι!

Ο Ιάπωνας έγινε ο 9ος μη Κινέζος αθλητής, που καταφέρνει νίκη εναντίον των κυρίαρχων του αθλήματος στα ολυμπιακά χρονικά! Ο 9ος από 5η διαφορετική χώρα και πάντα σε ατομικό επίπεδο. Προηγήθηκαν οι Σουηδοί Γιαν Όβε Βάλντνερ (2000 και 2004), Γιόργκεν Πέρσον (2000), Έρικ Λινθ (1988), οι Κορεάτες Κιμ Κι Τάεκ (1988), Κιμ Τάεκ Σου, (1992 και 1996), Ρίου Σέουνγκ Μιν (2004), ο Γερμανός Τίμο Μπολ (σ.σ. σε αγώνα ομαδικού το 2012) και ο Γάλλος Ζαν Φιλίπ Γκασιέν (1992).
Τέλος, αυτή ήταν η μία από τις μόλις 13 ήττες που έχουν υποστεί Κινέζοι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα