Έγραψαν... ιστοΡίο!

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Έγραψαν... ιστοΡίο!

bet365

Η Ελλάδα της κρίσης «γονάτισε» τα πάντα, εκτός από τον αθλητισμό. Οι Έλληνες αθλητές αποτέλεσαν την λαμπρή εξαίρεση και υψώνοντας ανάστημα πραγματοποίησαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, την καλύτερη εμφάνιση από το 2004 και έπειτα στη διοργάνωση, τηρουμένων αναλογιών και συνθηκών!

Οι Άννα Κορακάκη, Κατερίνα Στεφανίδη και Λευτέρης Περούνιας ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, με την πρώτη να κατακτά και ένα ακόμη χάλκινο μετάλλιο. Ο Σπύρος Γιαννιώτης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και οι Μάντης-Καγιαλής το χάλκινο.

Πάμε να θυμηθούμε πως γράφτηκαν οι τελευταίες χρυσές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού το 2016!

Αννα Κορακάκη
Η 19χρονη Δραμινή, της οποίας το όνομα ελάχιστοι γνώριζαν έως τότε, έκανε την Ελλάδα να παραμιλάει, ανοίγοντας τον χορό των μεταλλίων στο Ρίο με την κατάκτηση του χάλκινου στο αεροβόλο πιστόλι 10μ.


Λίγες ημέρες αργότερα η Κορακάκη επανέλαβε το κατόρθωμα του Κωνσταντίνου Τσικλητήρα με 104 χρόνια καθυστέρηση, ανεβαίνοντας για δεύτερη φορά στο βάθρο της ίδιας διοργάνωσης και πιο συγκεκριμένα στο ψηλότερο σκαλί στα 25μ. σπορ πιστόλι.

Η Κορακάκη με προπονητή τον πατέρα της, Τάσο, έγινε η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα που το επιτυγχάνει αυτό, σε ένα άθλημα που η Ελλάδα τελευταία φορά είχε πανηγυρίσει μετάλλιο το 1920!

Για όσους παρακολουθούσαν την πορεία της τα τελευταία δύο χρόνια, η εμφάνιση της Κορακάκη μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε. Πήγε στο Ρίο έχοντας κατακτήσει χάλκινο στο Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών του Φορτ Μπενινγκ το 2015, μέσω του οποίου εξασφάλισε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ασημένιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μονάχου το 2015, 2 ασημένια στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μπακού το 2016, χρυσό και ασημένιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νεανίδων του Σουλ το 2016).

Εν ψυχρώ «δολοφόνος» εκτέλεσε όλους τους αντιπάλους της και έκλεισε τη χρονιά με την κατάκτηση του γερμανικού πρωταθλήματος από την Βάλντκιρχ, στην οποία αγωνίζεται και το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μπολόνια στα 25μ. σπορ πιστόλι!


Κατερίνα Στεφανίδη
Η τύχη χαμογέλασε επιτέλους στην Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία είδε κόπους πολλών ετών να ανταμείβονται, με το 2016 να είναι αναμφισβήτητα η χρονιά της. Η Ελληνίδα επικοντίστρια έπειτα από έναν συγκλονιστικό τελικό στο Ρίο, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου με άλμα στα 4,85μ., αφήνοντας δεύτερη την Αμερικανίδα, Σάντι Μόρις.

Το όνειρο που έβλεπε από μικρή, να κατακτά το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να εισβάλει στο στάδιο ο καλός της για να της κάνει πρόταση γάμου, έγινε πραγματικότητα. Σε ένα remake, αφού ο προπονητής της Μίτσελ Κρίερ ήταν ήδη και σύζυγος της!

Η ονειρεμένη χρονιά ξεκίνησε με τη Στεφανίδη να καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στο μίτινγκ της Νέας Υόρκης, ξεπερνώντας τα 4.90μ. έπεται το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου του Πόρτλαντ με άλμα στα 4.80μ. και το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Άμστερνταμ με τον πήχη στα 4.81μ.

Με κεκτημένη ταχύτητα η αθλήτρια της Φιλοθέης, κάνει δικό της και το διαμάντι, διατηρώντας την πρώτη θέση στο Diamond League race.

Λευτέρης Πετρούνιας
O άρχοντας των κρίκων και πρώτος λαμπαδηδρόμος, πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ως το απόλυτο φαβορί και παρά το γεγονός ότι έκανε την παρθενική του εμφάνιση στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός, επιβεβαίωσε στο απόλυτο τα προγνωστικά, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με 16,000 και μία άψογη εκτέλεση.

Έχοντας κάνει το double το 2015 σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το 2016 διατήρησε τον τίτλο του πρωταθλητής Ευρώπης (το παγκόσμιο πρωτάθλημα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια) και κράτησε τις δυνάμεις του για το μεγάλο ραντεβού, συμμετέχοντας σε επιλεγμένες διοργανώσεις.

Ο αθλητής του Δημήτρη Ράφτη αναδείχθηκε νικητής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βέρνης, με 15.866 όπως και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ντόχα με 15.875.

Μοναδική ήττα στη χρονιά ήταν στο test event των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου ήρθε δεύτερος με 15.833 πίσω από τον Βραζιλιάνο Ζανέτι (15,866), όπως είχε συμβεί και την ακριβώς προηγούμενη σεζόν. Το 2015 η μοναδική φορά που απώλεσε την πρωτιά ήταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κότμπους, πάλι στον Βραζιλιάνο πρωταθλητή.
Το 2016 ήταν η καλύτερη χρονιά στην μέχρι τώρα καριέρα του κορυφαίου γυμναστή, με τις διακρίσεις να του έχουν ανοίξει την όρεξη για ακόμη περισσότερα μετάλλια!

Σπύρος Γιαννιώτης
Ο τελευταίος έμελλε να είναι ο αγώνας της ζωής του! Ο Κερκυραίος πρωταθλητής, έκανε όσους τον παρακολουθούσαν από τις τηλεοράσεις τους εκείνο το απόγευμα της 16ης Αυγούστου να νιώσουν ρίγη συγκίνησης, να φωνάξουν και να δακρύσουν με την υπερπροσπάθεια, η οποία τον οδήγησε στο στο πολυπόθητο ολυμπιακό μετάλλιο, το μόνο που έλλειπε από τη συλλογή του.

Ασημένιο! Το χρυσό χάθηκε στην τελευταία χεριά, αλλά ο αθλητής του Νίκου Γέμελου έπλεε ήδη σε πελάγη ευτυχίας, γι αυτό και ζήτησε να μην προχωρήσει η ένσταση που είχε κάνει η ελληνική αποστολή για το χρυσό!

Ο Σπύρος έκλαψε το 2012 για την 4η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου στα 10χλμ open water και τέσσερα χρόνια μετά όλη η Ελλάδα έγινε μάρτυρας ενός θαύματος!

Πήγε ως αουτσάιντερ, κάτι που τελικά μάλλον επεδίωξε και κατάφερε με σκληρή δουλειά και πίστη στις δυνάμεις του να μετατρέψει σε πλεονέκτημα, το μειονέκτημα της ηλικίας. Αξιοποίησε στο έπακρο την εμπειρία του και «χτύπησε» τον αγώνα ακριβώς τη στιγμή που ήξερε ότι έπρεπε να το κάνει για να πάρει αυτό που θέλει.

Τα καλύτερα για τον Σπύρο το 2016 ήρθαν την ημέρα της ονομαστικής του εορτής, στις 12 Δεκεμβρίου όταν η σύζυγος του, Ισμήνη του χάρισε το πρώτο τους παιδί.

Παναγιώτης Μάντης – Παύλος Καγιαλής
Στην πρώτη τους παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες οι ιστιοπλόοι του Μάκη Ωρολογά κατάφεραν να φτάσουν με επιτυχία στον προορισμό τους, «δένοντας» στο τρίτο σκαλί του βάθρου στην κατηγορία 470 των ανδρών.

Η τύχη τους χρωστούσε για το άσχημο παιχνίδι που τους έπαιξε το 2012. Το ελληνικό σκάφος εξασφάλισε τότε την πρόκριση της χώρας μας για τους Αγώνες του Λονδίνου, όμως έχασε την εσωτερική πρόκριση από τους Καμπουρίδη-Παπαδόπουλο, κάτι που φυσικά τους στοίχισε πολύ.

Πένθησαν, αλλά γρήγορα επέστρεψαν στο σκάφος και με καπετάνιο τον Παναγιώτη έβαλα ρότα για το Ρίο.

Το διάστημα από τότε έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Μαγιόρκα την επόμενη χρονιά, το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Λα Ροσέλ της Γαλλίας, το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2014 και το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2015, διατηρώντας την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη για το 2015.

Φέτος, σφράγισαν το ολυμπιακό «εισιτήριο» κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο «Trofeo Princesa Sofia» και άνοιξαν πανιά για το βάθρο.

Και στην περίπτωση των δύο ιστιοπλόων αποδεικνύεται εμπράκτως και περίτρανα ότι σε κάποιες περιπτώσεις τίποτα δεν έρχεται εύκολα, αλλά αν δεν τα παρατήσεις στο τέλος θα πάρεις αυτό που σου αξίζει!

Βύρων Κοκκαλάνης
Ήταν ένα από τα ακλόνητα φαβορί για ένα μετάλλιο στο Ρίο. Η εμπειρία που είχε αποκομίσει από την κατάκτηση της 6ης θέσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου τέσσερα χρόνια νωρίτερα στα R:SX ήταν κατά κάποιο τρόπο εγγύηση για μία καλύτερη πορεία στο Ρίο.

Μεσολάβησαν άλλωστε, 13 μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις εκ των οποίων το χάλκινο στο Παγκόσμιο του 2013 στη Βραζιλία, ασημένιο στη ρεγκάτα του Μέντεμπλικ, χρυσό στο Ευρωπαϊκό της ίδιας χρονιάς στο Μπρεστ της Γαλλίας, χρυσό στο παγκόσμιο Κύπελλο του Μαϊάμι το 2014, ασημένιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, χρυσό στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κινγκντάο και ένα ακόμη ασημένιο στο τελικό των παγκοσμίων κυπέλλων στο Άμπου Νταμπι.

Το 2015 κατακτά δύο ακόμη χάλκινα μετάλλια στο Παγκόσμια Κύπελλα του Μαϊάμι και του Ιέρ, μπαρκάροντας όλη τη χρονιά στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Το 2016 στους τρεις αγώνες που έκανε πριν τους Ολυμπιακούς πήρε την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο «Πριγκίπισσα Σοφία» στη Μαγιόρκα, μια 7η θέση στο Ιέρ και την 11η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Εϊλάτ.

Με τις εμφανίσεις του είχε πείσει ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα, ήταν έκπληξη που δεν τα κατάφερε στο Ρίο.
Σφίγγει τα δόντια και συνεχίσει για το Τόκιο. Ο επιμένων νικά!

Βούλα Παπαχρήστου
Η αθλήτρια του Γιώργου Πομάσκι έμεινε στην 8η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες το Ρίο, με άλμα στα 14.26μ., σε μία χρονιά που κλείνει για εκείνη με θετικό πρόσημο.
Νωρίτερα ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου στο Πόρτλαντ με άλμα στα 14,15μ. κάτι το οποίο επανέλαβε λίγους μήνες αργότερα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Άμστερνταμ (14,47μ.).

Κώστας Φιλιππίδης
Η αλλαγή των κονταριών δεν ευνόησε τον Κώστα Φιλιππίδη, ενώ αρχικά έδειξε να ανταποκρίνεται καλά, αναγκάστηκε να επιστρέψει στα παλιά του χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, η βροχόπτωση που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί ο αγώνας προσωρινά και στη συνέχεια ένα θέμα με τους στηλοβάτες τον αποσυντόνισε με αποτέλεσμα να κάνει τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στα 5.65 μ. και να μείνει στην 7η θέση.

Κατερίνα Νικολαϊδου – Σοφία Ασουμανάκη

Παρότι οι δύο κωπηλάτισσες είχαν ανεβάσει τον πήχη ψηλά στο διπλό σκιφ, έμειναν εκτός βάθρου καταλαμβάνοντας την 4η θέση στον τελικό του αγωνίσματος, γεγονός που βίωσαν ως αποτυχία. Ο λόγος είναι οι δυνατές εμφανίσεις που είχε το ελληνικό δίδυμο, με αποκορύφωμα το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γαλλίας πέρυσι και το χάλκινο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Λουκέρνης φέτος, οι οποίες προοιώνιζαν κάτι καλύτερο.

Οι τετράκωποι
Η ευχάριστη έκπληξη των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν η τετράκωπος ελαφρών βαρών, με τους Στέφανο Ντούσκο, Σπύρο Γιάνναρο, Γιάννη Πέτρου και τον 8ο Ολυμπιονίκη του Λονδίνου Παναγιώτη Μαγδανή να εξασφαλίζουν τελευταία στιγμή την πρόκριση (ένεκα του αποκλεισμού των Ρώσων) και να κατακτούν την 6η θέση στον τελικό.
Η τετράκωπος αν και πιο έμπειρη με τους Γιάννη Τσίλη, Γιώργο Τζιάλλα, Γιάννη Χρήστου και Διονύση Αγγελόπουλου κατέλαβε την 8η θέση.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα