Στεπάνοβα: « ο προπονητής μου άρχισε να μου χορηγεί ενέσεις τεστοστερόνης»

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Στεπάνοβα: « ο προπονητής μου άρχισε να μου χορηγεί ενέσεις τεστοστερόνης»

bet365

Η Γιούλια Στεπάνοβα ήταν το «βαθύ λαρύγγι» στην υπόθεση του συστηματικού ντόπινγκ στη Ρωσία, δίνοντας πολύτιμα στοιχεία στον WADA. Η αθλήτρια που διαμένει πλέον στην Αμερική, καθότι απειλήθηκε ακόμη και η ζωή της ίδιας και της οικογένειας της, τονίζει ότι δεν πρόδωσε την πατρίδα της.

Η Στεπάνοβα αρνήθηκε σε δηλώσεις της τόνισε πως με τις αποκαλύψεις που έκανε για το συστηματικό πρόγραμμα ντόπινγκ στη Ρωσία, το πλήρωσε και η ίδια με τον διετή ποινή αποκλεισμού που της επιβλήθηκε.

«Το 2007, για πρώτη φορά, ο προπονητής μου (Καζάριν) άρχισε να μου χορηγεί ενέσεις τεστοστερόνης. Γνώριζα ότι απαγορευόταν αλλά πριν μου τις δώσει με προετοίμαζε, αφού μου έλεγε ιστορίες πώς είναι φυσιολογικό, έτσι γίνεται και άλλα.
Κάθε βράδυ έβλεπα σε όνειρο ότι οι ελεγκτές ντόπινγκ έρχονταν να με εξετάσουν, κάθε βράδυ έβλεπα τον ίδιο εφιάλτη. Ήμουν πραγματικά φοβισμένη, γιατί δεν ήξερα πώς λειτουργούσε το σύστημα», δήλωσε σε συνέντευξη της στο BBC.


Η Στεπάνοβα, είχε τιμωρηθεί με διετή αποκλεισμό το 2013 για ανωμαλίες στο βιολογικό της διαβατήριό, γεγονός που στάθηκε αφορμή να πάρει την απόφαση να μιλήσει για τα μεγάλα προβλήματα στο ρωσικό στίβο. «Ήταν ένα σημείο καμπής και είχα μια επιλογή ή μάλλον μια δεύτερη ευκαιρία. Θα μπορούσα να επιστρέψω στο ίδιο σύστημα και απλά να σκεφτώ, εντάξει είναι ψεύτες, αλλά θα με πάρουν πίσω στην εθνική ομάδα και θα μου δώσουν χρήματα. Σε διαφορετική περίπτωση όμως θα μπορούσα να κάνω το σωστό».


Τα επόμενα δύο χρόνια η αθλήτρια των μεσαίων αποστάσεων συγκέντρωνε αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να αποκαλύψουν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του αθλητισμού: «Ο λόγος που το έκανα ήταν να δείξω ότι αυτό ήταν το σύστημα. Ήθελα απλώς από αυτούς να ομολογήσουν ότι ναι, ο καθένας παίρνει αναβολικά και τα αφεντικά τα καλύπτουν όλα. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό για μένα.

Δεν είμαι μια προδότρια. Εγώ απλώς αποκάλυψα την επαίσχυντη αλήθεια, που η χώρα μας δεν θέλει να αντιμετωπίσει, και ο μόνος λόγος που είπα την αλήθεια για όλα, ήταν να προσπαθήσω και να θέσω ένα τέλος σε αυτό».

 

Τελευταία Νέα